Русия атакувала пристанището в Одеса заради оръжия от САЩ

Ударът дойде малко след като бе подписано споразумение за износ на зърно
24 юли 2022 15:12, Нели Христова
154
Русия атакувала пристанището в Одеса заради оръжия от САЩ
Снимка: БГНЕС

В Русия заяви в неделя, че нейните ракети са унищожили украински военен кораб и оръжия от САЩ по време на съботния удар срещу украинското черноморско пристанище Одеса, което е от решаващо значение за износа на украинско зърно.

Още по темата

Ударът в събота дойде ден след като Киев и Москва подписаха споразумението, постигнато в продължение на месеци на преговори, насочени към облекчаване на глобалната хранителна криза. „Високоточни ракети с голям обсег, изстреляни от морето, унищожиха акостирал украински военен кораб и запас от противокорабни ракети, доставени от САЩ на режима в Киев“, каза руското министерство на отбраната. „Заводът за ремонт и модернизация на украинската армия също беше изведен от строя“, се казва в изявление на министерството в Telegram.

По-рано в неделя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че руските ракети "Калибър" са унищожили военна цел, по-късно бе споменато за ликвидиран "патрулен катер" при удара. Нито руската армия, нито Захарова предоставиха доказателства в подкрепа на твърденията. AFP не успя да потвърди твърденията от независим източник.

В събота Украйна обвини руския президент Владимир Путин, че е "плюл в лицето" на сделката за деблокиране на износа на зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция. Зеленски заяви, че ударите срещу Одеса - един от трите определени експортни центъра по сделката - показват, че Москва не може да спази обещанията си.

Турция обаче заяви в събота, че Русия отрича каквото и да било нападение срещу пристанището. „Руснаците ни казаха, че нямат абсолютно нищо общо с тази атака и разглеждат въпроса много внимателно“, каза турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Западните съюзници на Украйна, включително Великобритания и САЩ, осъдиха атаката. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че атаката хвърля "сериозно съмнение върху ангажимента на Русия" към сделката.

Украинската армия каза, че противовъздушната й отбрана е свалила две крилати ракети, но още две са ударили пристанището в събота.

Зеленски каза, че около 20 милиона тона продукция от миналогодишната и сегашната реколти ще бъдат изнесени съгласно споразумението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
23
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Всичко се вижда от сателитите,като въшка на чело.укрите как си представят че ще се борят със Червената армия.днес тук,утре в щатите.всички имаме нужда от възмездие.
6
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина много интересно къде го четоха това, че ще превземат Украйна за три дена? Някакъв план на военните ли са чели? Може пък да са слушали баните от пазара какво си дърдорят на опашките? А русофобите дайте го тоя източник дето Москва е заявила че ще превземе Украйна за 3 дена. Дайте я тая опорка да я видим.
5
8
 
30
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 година
Няма никакво съмнение,че укритие да опитали да внасят ракети от американците покрай споразумението за житото,защото са долни подлеци,а руснаците са ги гръмнали с няколко ракети.толкова е ясно и просто.
4
21
 
11
 
! Отговори
говорить Москва преди 1 година
Вчера Москва официално заяви че не са атакували с ракети пританището в Одеса!?А днес се оказа че това вчера е поредната руска лъжа!
3
14
 
28
 
! Отговори
1000 на ден преди 1 година
Хитри са укрите,покрай корабите с жито да вървят и корабите с оръжие!Само че не им се получава!
2
10
 
33
 
! Отговори
Антифа преди 1 година
Сега укро-нацягите ще се опитат чрез пристанището в Одеса да вкарват оръжие от запада и си мислят, че никои не ги забелязва. Супер смешници. И да питат Евроганя как са минали през босфора тия оръжия. И да питат нашите къде го прекарват от Гърция, РСМ и Албания през БГ и после Бургас - Одеса...Бой с ракетите яко и тва е!!! Слава на РУСИЯ!
1
15
 
26
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Украйна, ще се превземе до Зимата, от там нататък е време за атака над Фашистка Европа! Напред до Лисабон!