Русия атакувала пристанището в Одеса заради оръжия от САЩ

Ударът дойде малко след като бе подписано споразумение за износ на зърно
24 юли 2022 15:12, Нели Христова
154
Русия атакувала пристанището в Одеса заради оръжия от САЩ
Снимка: БГНЕС

В Русия заяви в неделя, че нейните ракети са унищожили украински военен кораб и оръжия от САЩ по време на съботния удар срещу украинското черноморско пристанище Одеса, което е от решаващо значение за износа на украинско зърно.

Още по темата

Ударът в събота дойде ден след като Киев и Москва подписаха споразумението, постигнато в продължение на месеци на преговори, насочени към облекчаване на глобалната хранителна криза. „Високоточни ракети с голям обсег, изстреляни от морето, унищожиха акостирал украински военен кораб и запас от противокорабни ракети, доставени от САЩ на режима в Киев“, каза руското министерство на отбраната. „Заводът за ремонт и модернизация на украинската армия също беше изведен от строя“, се казва в изявление на министерството в Telegram.

По-рано в неделя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че руските ракети "Калибър" са унищожили военна цел, по-късно бе споменато за ликвидиран "патрулен катер" при удара. Нито руската армия, нито Захарова предоставиха доказателства в подкрепа на твърденията. AFP не успя да потвърди твърденията от независим източник.

В събота Украйна обвини руския президент Владимир Путин, че е "плюл в лицето" на сделката за деблокиране на износа на зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция. Зеленски заяви, че ударите срещу Одеса - един от трите определени експортни центъра по сделката - показват, че Москва не може да спази обещанията си.

Турция обаче заяви в събота, че Русия отрича каквото и да било нападение срещу пристанището. „Руснаците ни казаха, че нямат абсолютно нищо общо с тази атака и разглеждат въпроса много внимателно“, каза турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Западните съюзници на Украйна, включително Великобритания и САЩ, осъдиха атаката. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че атаката хвърля "сериозно съмнение върху ангажимента на Русия" към сделката.

Украинската армия каза, че противовъздушната й отбрана е свалила две крилати ракети, но още две са ударили пристанището в събота.

Зеленски каза, че около 20 милиона тона продукция от миналогодишната и сегашната реколти ще бъдат изнесени съгласно споразумението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пак се трият коментари. Защо бе днес. бг защото хората тук знаят повече от вас ли. НА * ДУ" ПЕНИ.
26
10
 
17
 
! Отговори
Опала преди 1 година
До неразбраните и пускащите *** опорни - руснаците казаха, че не са удряли пристанището или цивилни обекти. Само си репортнаха, че са ударили военен кораб с боеприпаси и оръжия. Вижда се и на видеото. Няма нищо противоречиво в това. Вършат си работата с хирургическа точност руснаците. Украинците се опитват да шикалкавят, ама тоя тарикатлък руснаците от векове го знаят.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
35-про100то си е про100. Във черно море няма блокади. корабите си вървят,ама мозъка ти колкото шикалка.
24
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре руснаците ще обявят че са атакували пристанището в Одеса заради американски космически кораб,който пренасял оръжие моля ви се, и са го гътнали.
23
8
 
17
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Ко стана е, укр'оп'итеци? Не се получи да криете и носите оръжие под защитата на сделката с Русия? Виете на умряло сега, а вашите собственици отвъд океана са зелени като зеления клоун.
22
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малии много ми хареса Путин в Техеран,стоеше и чакаше като някой просяк.хихихи!
21
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21- РУСИТЕ НЕ СА АТАКУВАЛИ ПРИСТАНИЩЕТО. ЗЕЛЕНИЯ ЛИЛИПУТ СЕ ОПИТАЛ ДА СКРИЕ КОРАБА СЪС ОРЪЖИЯ ТАМ НЯКЪДЕ АМА КАЛИБЪР ЧЕТАТА ГО НАДУШИЛИ И ГО СВЕТНАЛИ. ПРИСТАНИЩЕТО МОЖЕ ДА РАБОТИ.
20
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въшкарите са гола вода само се хвалят а за нищо не стават . Индонезия прекрати подписани договори за руско оръжие , вече не им харесвало .
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корабите от САЩ идват пълни с оръжие в Украйна. А си тръгват пълни със зърно. Такава е договорката. И Украинците са прави като казват, че Русия стреля по кораби със зърно и Руснаците са прави като казват, че стрелят по кораб с оръжие. Всъщност става дума за един и същ кораб.
18
2
 
26
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
Укрите и ОССРАЙНА трябва и ще бъдат изтребини.Цялото джендърско НАТО и ФАЩ се оказаха въздух под налягане.Лесно е да се репчиш на арабите и да им крадеш нефта ,но този път гадните кравари и техните европодлоги ще гризнат дръвцето.Лошото е нашите държавници-прислужници слугуват на тези ,които винаги са ни смятали за хора 2-ра ръка. Забравиха кой ни е дарил свободата , и се продадоха на варварите.Жалко.
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай дън затънал с десетки трилиони дългове, ама тръгнал на война с Русия. Ама нали печатницата не спира, пачките излизат с тирове......
16
2
 
10
 
! Отговори
Путински тpол преди 1 година
Колеги, последно какъв е скрипта - няма нападение и е провокация на укрите, или нашите са нападнали кораб с оръжия? Че се обърках вече - сутринта спускате едно, следобяд друго... И супервайзорката я няма да я питам...
15
17
 
9
 
! Отговори
ама преди 1 година
Много са зле рашките направо безаналогово тъ пи
14
9
 
4
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Някой лъже! Кремъл веднага отрече, че ударът е техен! Вероятно е от извънземни!
13
17
 
6
 
! Отговори
хахахахаха преди 1 година
Путин нема пари за народа,който гладува и живее в мизерия,обаче тръгнал на война!Пълен профан и неудачник!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварските ла номети станаха на кюфтета. Какво са си мислили урките че покрай зърното ще мине и оръжие. А Руснаците ще спът.Нито един кораб със зърно нее ударен само краварското оръжие стана на кюфтета сега урките ще има да ядат до подуване.
11
17
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Ахахахахахах, мал0yмните крепостници допреди час лъжеха както винаги, че не била тяхна атаката, сега изведнъж си признаха, явно за да излъжат отново, че са потопили някакъв измислен кораб с американски оръжия. От 4 ракети 2 свалени, едната ударила жп линия и убила двама човека, а последната паднала в полето, ама кораб били унищожили :)))))))))))))
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше видео, едната падна в морето, сигурно е атакувала украинска ядрена подводница, другата изчеластри подкранов път на портален кран.
9
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17, не говорим за официална Москва, а това бяха блянове на проруските oтpепки из форума! Т.е. на такива като теб! Не се сбъднаха, както няма да се сбъднат и заканите ви че Украйна падала до зимата! Блатная вече загуби войната, която деградира до някакви локални битки, и терористичен обстрел на жилищни блокове и пристанища
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
14 как се видя това? Какво си е върнала Украйна до сега със супер мега хипер трипер оръжията от запад? С 16 установки ще обърнат фронта? Много детски игрички сте играли щом мислите че това е възможно.