Украйна е пред фалит? Кредитният ѝ рейтинг беше понижен от Standard & Poor's

Страната поиска да отложи плащанията по външния си дълг
30 юли 2022 22:28, Анисия Иванова
185
Украйна е пред фалит? Кредитният ѝ рейтинг беше понижен от Standard & Poor's
Снимка: БГНЕС

Кредитният рейтинг на Украйна беше намален от S&P Global Ratings, след като опустошената от войната страна поиска разрешение от чуждестранните кредитори да отложи плащанията по външния си дълг след нахлуването на Русия, предава Bloomberg.

В петък рейтингът на страната беше понижен до CC от от предишната оценка CCC+, което запази негативна перспектива предвид голямата вероятност служителите да продължат с плановете си за преструктуриране на външния дълг. Рейтингът може да бъде намален отново от S&P до ниво „фалит“, ако правителството в Киев накара притежателите на облигации да се съгласят на двугодишно замразяване на плащанията и промени така наречени БВП варанти в купоните си до средата на следващия месец.

„Смятаме, че е почти сигурно, че украинското правителство ще спре плащанията по поне част от външния дълг, според това, което е документирано в момента“, каза S&P в изявлението си.

Украйна може да изпадне в неизпълнение и ако не успее да извърши плащанията по дълга си в чуждестранна валута в рамките на приложимите гратисни периоди - нещо, което S&P заяви, че е вероятно.

Украйна подаде официалното искане за забавяне на плащанията по облигациите по-рано през юли, а Министерството на финансите заяви, че е „получило изрични индикации за подкрепа“ за плана от избрана група от най-големите си кредитори, включително BlackRock Inc., Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock Ltd. Парижкият клуб също подкрепи плановете за спиране на обслужването на дълга.

Миналата седмица оценката на Украйна беше понижена от Fitch Ratings до C от предишна CCC, като компанията каза, че искането на правителството представлява „процес, подобен на фалит“. Украйна получи рейтинг Caa3 от Moody’s Investors Service.

Въпреки че способността на правителството да посрещне дълговите задължения в гривни е по-висока, индикациите, че усилията за преструктуриране ще обхванат и местния дълг, могат да предизвикат понижаване и на рейтингите в местна валута, каза S&P.

„Смятаме, че държавният дълг на Украйна, деноминиран в гривни, е по-малко уязвим“, каза S&P в съобщението, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
5
 
! Отговори
$$$??? провалил се преди 1 година
Това се очакваше.Сега Зеленски трябва да бяга далеч от Украйна ако иска да остане жив.Има достатъчно кървави крадени пари. Това ще е неговият шанс.Ще се емигрира и ще си щрака с ръцете а глупавите украински патриоти ще *** от глад и разруха които ще им остави този психопат фашист *** .Децата на Украйна ще страдат и ще се продават по гендарските държави по Европа и USA.
121
0
 
3
 
! Отговори
филип ейджи преди 1 година
това не е държава!
120
1
 
23
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Само до преди няколко месеца Украйна беше позната в цял свят като най-корумпираната европейска държава а бившия и президент беше осъден за държавна измяна и корупция в особено големи размери .... Зеленски вече е определян като милиардер в американските финансови медии ... Фалит ? Напълно е възможно... щото всеки който може краде ... а после лесно ще обвинят руснаците ... Простолюдието ша го дддуха ...
119
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 70 Я си *** - Знаеме Ви вас "красивите и успелите " ! Нали от такива като теб не смея никъде по света да кажа откъде съм !
118
0
 
20
 
! Отговори
Инфо преди 1 година
Е как тези торбеши ще имат пари, като по международнисайтове за вербуване на наемници, се хвалят че плащатнадници от по 2 000 долара . . .на ден !!!
117
4
 
31
 
! Отговори
тя преди 1 година
Айде, да се приключва най-сетне !
116
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още веднъж ако пуснете тази статия и ще ви е за пръв път. А за окрайна картинката отдавна ни е ясна. Моят съвет към тях е: пАри нема! Действайте!
115
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема да се боите, Чичо САм шъ напечати още парички! А до макетата- обиче ви, за да не се повтори никога Украйна!
114
8
 
27
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Украина е пред фалит защото еврейският нацистки елит на заграбена от Кубратова и Волжка България,а после и от Русия Украина пълни банковите сметки на еврейското си население и ги праща да си харчат на Запад,докато на мнозинството от населнието в Руска Украина,което е Руско, се налага "правото" да бъде еничаризирано и с принудително навлечени фашистки укроуниформи да бъде противопоставено на Своята Освободителна Руска Свята Армия. Сиреч намерението на джендъра Зеленски е Руси да убиват Руси.
113
25
 
11
 
! Отговори
Ъъъъ преди 1 година
Диктаторите са лудост.Те трябва да се неутрализират моментално.Какво ще правите ако утре Ердоган реши да дебългаризира Южна България.Единия не признава над 45милиона Украинци, другия над 20милиона кюрди!!!
112
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ама верно ли ? ....защото държавата плащат всеки месец на всяка укра за да има пари, а те типично по грандомански ходят и се дууупят по скъпарските им басейни и комплекси и не работят вече
111
4
 
38
 
! Отговори
Ама верно ли ? .... преди 1 година
САЩ изсипа поне 40 МИЛИАРДА само миналия месец ... как пък не останаха няколко милиона да си платят вноските по държавния дълг ........
110
5
 
24
 
! Отговори
Поплавски преди 1 година
Преди една година,трябваше да висиш на първия ел. стълб,за да спрат днес кръвополитията.
109
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве туркистанците нормални ри сти ве?са не би Украйна да води война с духове?кой прогони 4 мил. кой уби над 20000души ,кой изравни цели села и градове с земята........????????????сиганари сте ей мнооопрости.
108
5
 
48
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Абе нали Русия щеше да фалира? То е ясно, че не Русия а САЩ и ЕС ще съсипят Украйна. Интересно след като Украйна обяви фалит коя държава ще им даде заем?
107
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сопутка, к.153 Как с какво ще плаща Украйна външните си заеми - с нови USA $! Наскоро ми свърши падежа на срочен влог и в банката ми върнаха абсолютни нови банкноти. На въпроса ми свършиха ли старите,вече употребявани такива, чиновничкоте от банката се засмяха и обясниха, че САЩ печатат вече нови банкноти и те са истински, машината ги приема
106
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на газта , ще бъде десеторно по-голяма , а сметките баснословни, според Овчаров, благодарение на предателя Киро и ПП, а ПП и ДБ, не трябва да влизат във властта, че навредиха много на България!
105
4
 
12
 
! Отговори
За българите преди 1 година
Разбиращи английски или руски препоръчвам от YouTube the following channels Gerald Celente, judge Andrew Napolitano interviews with Scott Ritter and col. Douglas McGregor, prof. Jefrey Sacks, prof. John Mayersheimer lectures, Aaron Mate. Много от тези интервюта ги има преведени на руски ва тубата. Повечето от тези хора са в черния списък на Зеленски.Ще ви стане ясно защо. Приятно гледане.
104
1
 
24
 
! Отговори
777 преди 1 година
Не е виновен този който яде баница, а този който му я дава.
103
4
 
26
 
! Отговори
За хората, посрадали преди 1 година
от фашистката Киевска хунта:Верю в тебя, в дорогую подругу мою... Эта вера от пули меня темной ночью хранила... Радостно мне, я спокоен в смертельном бою... Знаю, встретишь с любовью меня, что б со мной ни случилось... Смерть не страшна, с ней не раз мы встречались в степи... Вот и теперь надо мною она кружится... Ты меня ждешь, и у детской кроватки не спишь... И поэтому, знаю, со мной ничего не случится!