Русия заяви подкрепа за Сърбия при създалата се ситуация в Косово

Ние сме редом до косовските сърби, заяви говорителят на Кремъл
1 авг 2022 14:20, Елка Василева
95
Русия заяви подкрепа за Сърбия при създалата се ситуация в Косово
Снимка: архив, БГНЕС

Москва подкрепя Сърбия при създалата се ситуация в Косово и намира за неоснователни исканията на властите в Прищина към косовските сърби във връзка с автомобилните регистрационни табели и личните карти. Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Още по темата
Ние, разбира се, абсолютно подкрепяме Сърбия. Ние сме редом до косовските сърби. Смятаме, че това са (изискванията на косовските власти - бел. ТАСС) абсолютно необосновани искания, каза Песков.

Косовското правителство беше решило от днес да започне издаването на временен входно-изходен документ, който да заменя издадените от Белград лични карти при влизане в страната.

Същевременно се предвиждаше от днес да започне смяна на издадените в Сърбия регистрационните табели на автомобилите, които се карат в Косово. Мерките, които са реципрочни, засягат най-вече косовските сърби, които живеят в предимно в Северно Косово.

Косовските власти бяха принудени да отложат влизането в сила на тези решения с един месец, след като косовските сърби започнаха масови протести вчера и блокираха пътища.

Косово обяви независимост през 2008 година и е признато от над 100 страни. Сърбия и Русия обаче не признават косовската независимост.

Песков каза днес още, че въпросът за евентуалното влизане на Сърбия в Организацията на договора за колективна сигурност все още не е на дневен ред. Освен Русия в Организацията, която представлява военен съюз в рамките на Обществото на независимите държави, влизат Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Косово било признато от над 100 страни.....а останалите 100 (в света има около 200 държави)? Какво следва от това? Това изкуствено американско създание само ще тлее на балканите готово да взриви някой сериозен конфликт. Косовските сърби да се отцепят и да се присъединят към Сърбия и всички да мирясат.
14
5
 
16
 
! Отговори
Маргарита Симонян преди 1 година
Ще помогнете! Колкото помогнахте на Армения срещу азерите! С вашата помощ Сърбия ще остане и без Войводина!
13
4
 
13
 
! Отговори
do 2 преди 1 година
Сърбия далеч не е 8 млн. просто те продължават да вкарват в статистиките и косово- държавата, както и половин босна и части от хърватска и тн, което към днешна дата не кореспондира с истината. сърбите официално са към 6 млн с 50-100 к по- малко дори от нас. а и вече не се гледа население а точно територия и разположени натовски изделия на нея, а сърбия е тотално обградена от подобни.
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е нужно *** Русия и САЩ да се месят в отношенията между Сърбия и Косово ?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт - не само по география, но и по български език си повтарял, като ти чета неграмотните съчинения.
10
7
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааааа, подкрепа, а? Като на Армения подкрепата ли? Размазаха ги набързо азерите :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Руската подкрепа е гола вода.
9
19
 
7
 
! Отговори
*** преди 1 година
отново не без участието на психясали глобалистки комунистки паразитки, се разпалва конфликт Косово , Сърбия провокиран от вонящите янки..
8
2
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕ Е ПРИЗНАВАЛА КОСОВО НИКОГА! И СЕГА ОБЯВИ, ЧЕ ТО Е НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ СЪРБИЯ КАКТО ЦЯЛА УКРАЙНА БИЛА ТЯХНА НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ ТЕРИТОРИЯ ИМ !
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт: повтарял си по география, нали?
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт Носят консерви от 70та година?
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт - я кажи откъде са минали, че ми е много интересно.
4
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия подкрепя терористични и авторитарни режими, защото и тя самата е такава, тъй че няма никаква изненада в подкрепата й за Сърбия.
3
19
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Тази сутрин на воено летище до Белград са кацнали два воено транспортни самолети на ВКС на Русия.
2
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪРБИЯ 8 млн Албания 2млн Хърватска 4 млн.Няма как Сърбия да не е лидер на Западните Балкани.При все че са и най умните и способности те тук.
1
28
 
17
 
! Отговори
ехаааа преди 1 година
Браво!Сега вече натуту ще папа кочанЯ.....