Еврокомисар: Украинци, биещи се във войната, добре дошли сте в ЕС!

Хиляди тръгнаха назад, за да възстановят страната си
100
Еврокомисар: Украинци, биещи се във войната, добре дошли сте в ЕС!
Снимка: БГНЕС

Украинците, които се връщат в родината си, могат да отидат отново в Европейския съюз по всяко време, докато трае войната с Русия, заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон по време на посещение в Киев във вторник, предаде ДПА.

Още по темата

"Винаги сте добре дошли обратно в ЕС", заяви Йохансон. "Винаги ще стоим с отворени сърца, за да посрещнем нуждаещите се украинци", допълни тя.

Малко след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари, 27-те държави членки на ЕС се споразумяха да предложат закрила на украинците, бягащи от войната, бързо и с намалена бюрокрация.

Блокът отбеляза приток на милиони украинци, но Йохансон каза, че по време на пътуването си е видяла дълга опашка от украинци с деца и багаж на жп гарата на полско-украинската граница, които са искали да се върнат у дома.

"Мисля, че това е наистина голямо подобрение, че толкова много украинци сега решават да се върнат у дома и да възстановят Украйна", каза тя.

Украинците, които пътуват за Украйна за постоянно, трябва да се откажат от статута на временна закрила, каза Йохансон. Но докато войната продължава, никой не може да знае какво е постоянно, така че украинците могат да се върнат в ЕС по всяко време и да се регистрират отново за временна закрила, каза еврокомисарката.

Украинците могат да получат статут на временна закрила, който им позволява да се движат и работят свободно в ЕС и имат право на здравни грижи, жилище и образование за децата.

По данни на агенцията на ООН за бежанците повече от 3,7 милиона украинци вече са подали молба за този или подобен статут. Повече от шест милиона души са избягали от Украйна в други европейски държави./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: войнаукрайнаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩОМ СА "ДОБРЕ ДОШЛИ В ЕС" БИЕЩИТЕ СЕ УКРАИНЦИ, РУСНАЦИТЕ НАСТЪПВАТ И ЩЕ ПРЕЦАПАТ И ПРЕЗ ЕС...
40
16
 
8
 
! Отговори
До: Братя казаци преди 1 година
Казваш тази война била "еврейска"! Ами значи тогава този който я подпали (Путин) е евреин!Евреина Путин да воюва срещу евреина Зеленски! Русофилите казват че войната била разпалена от американците за да печелят пари от оръжия. Излиза че Путин работи за американците. Това означава че Путин е агент на ЦРУ. Путин започна войната за да могат неговите американски господари да печелят пари от оръжията! Така излиза. Русофилите толкова се умориха да лъжат че започнаха да се оплитат в собствените си лъжи
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам в кооперацията където живея украинците как са се засилили да воюват май няма да се връщат, защото никъде не отиват
38
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
51,то оставаше да има и племе Руси. Ако ще я караме на племена в България са минали минимум 50. То дефакто няма и българи, защото населението на България, говорещо славя ски диалект,. се състои от най-малко 50 племена, решили в един момент, че са българи. С всяка държава е така. То и племе американци няма, както и племе индианци. Обаче преди 100-150години се образува ново племе-кравари.
37
3
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Еми...лятото свършва, почват да се завръщат след курорта.За тая обаче може да са добре дошли, но ние търтеи не искаме.Ако ще работиш, идвай, ако ще и Тайванец да си. Ама не да си направиш курорта, после да почнеш да ревеш против страната, която ти е осигурила безплатен курорт на първа линия.
36
13
 
6
 
! Отговори
Фейк руснаци преди 1 година
Руснаците са измислена нация. Не съществува славянско племе с наименование руснаци. Думата "руси" (ruotsi = гребци) има скандинавски произход, с нея финландците наричат шведите. Рус означава Швеция. Московията няма нищо общо с Киевска Рус основана 882 г. от варяга Олег (Хелгу) роднина на Рюрик вожд на викингското племе "руси" поканен 862 г. от новгородчани. Когато викингска Киевска Рус е била велика държава московията е била само една сел _ ка коч _ на.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна = Косово = Тайван = Македония.
34
7
 
27
 
! Отговори
дедо Его преди 1 година
Вместо да изпращате оръжия да се убиват в Украйна, отворете си пазара на труда за милионите украинци и украинки с квалификация,нали нямате достатъчно слуги да ви работят скъпи германци, белгийци, холандци, французи, италианци и прочие евробюргери.
33
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уточнение има докато трае войната с Русия. След това ще има къш ***, алкохолиризани украйнци.
32
8
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
Нали е забранено на мъже до 60 години да напускат Украйна? За какво връщане става въпрос тогава ?докога ЕС ще налива масло в огъня и ще продължава войната с Русия ?
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ес да пита континета или нации трябва да изълняват КОУНИСТИЧЕСКИ ЗАПОВЕДИ НА ЕС
30
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от ЕС не се замислят малко как да спрат войната и да почнат преговори с Путин,Ами бежанци ще приемат...
29
6
 
34
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Поредното ид.иот.ско изказване на не адекватен политик докарал ЕС до катастрофа.
28
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната пропаганда, кой оцелял кой не а запада само празни думи. Няма възстановяване на Украйна, всички бягат по морето със мега скъпи джипове и поршета.
27
10
 
18
 
! Отговори
абе преди 1 година
украйна е една измислена държава - област от руската федерация, и пак ще си бъде такава!
26
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лъжа .лъжа ама баш лъжа не съм видял. никои не се връща корупцията е много с хиляли пъти е голяма. карат хроничните болни да въюват с насила два автомата на един човек гладни без храна украинците обикновени хора минават към другата страна иска да са граждани на рф да въюват за рф тези неонацисти изнасилват грабят и убиват
25
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33, "след като си разбиха държавата" Не, не си я разбиха, а станаха жертва на дивашка агресия.
24
10
 
8
 
! Отговори
Няма добро и зло преди 1 година
Религиите са за хора които не могяат да си купят скъпи коли и нямат пари и за да се утешат по някакъв начин, господ няма всичко е въпрос да излъжеш другия
23
2
 
5
 
! Отговори
БЯЛ НАЦИОНАЛИСТ преди 1 година
Ее то едно умно нещо от ЕС, те и арабите са бели ама с тия религии.....
22
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До що Русанците са още по-големи благородници. Там собствения им фюрер ги избива или ги хвърля за пушечно месо, за да си пълни джобчето. Живот, срещу Лада Веста!