Еврокомисар: Украинци, биещи се във войната, добре дошли сте в ЕС!

Хиляди тръгнаха назад, за да възстановят страната си
100
Еврокомисар: Украинци, биещи се във войната, добре дошли сте в ЕС!
Снимка: БГНЕС

Украинците, които се връщат в родината си, могат да отидат отново в Европейския съюз по всяко време, докато трае войната с Русия, заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон по време на посещение в Киев във вторник, предаде ДПА.

Още по темата

"Винаги сте добре дошли обратно в ЕС", заяви Йохансон. "Винаги ще стоим с отворени сърца, за да посрещнем нуждаещите се украинци", допълни тя.

Малко след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари, 27-те държави членки на ЕС се споразумяха да предложат закрила на украинците, бягащи от войната, бързо и с намалена бюрокрация.

Блокът отбеляза приток на милиони украинци, но Йохансон каза, че по време на пътуването си е видяла дълга опашка от украинци с деца и багаж на жп гарата на полско-украинската граница, които са искали да се върнат у дома.

"Мисля, че това е наистина голямо подобрение, че толкова много украинци сега решават да се върнат у дома и да възстановят Украйна", каза тя.

Украинците, които пътуват за Украйна за постоянно, трябва да се откажат от статута на временна закрила, каза Йохансон. Но докато войната продължава, никой не може да знае какво е постоянно, така че украинците могат да се върнат в ЕС по всяко време и да се регистрират отново за временна закрила, каза еврокомисарката.

Украинците могат да получат статут на временна закрила, който им позволява да се движат и работят свободно в ЕС и имат право на здравни грижи, жилище и образование за децата.

По данни на агенцията на ООН за бежанците повече от 3,7 милиона украинци вече са подали молба за този или подобен статут. Повече от шест милиона души са избягали от Украйна в други европейски държави./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: войнаукрайнаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
12
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Затова една гора бой на татуирания, и му нарисувайте "Z" на челото
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 33 "Може да сме зли и прос ти ... " Поне си знаете.
19
9
 
36
 
! Отговори
що преди 1 година
Европейците са благородници! По заповед на САЩ са готови да се бият до посления украинец, но пък който оцелее ще го приемат като 3-та ръка човек. Втора са негърите. Лицемерие та не се трае.
18
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бяха под наем в апарт.за краткоср.наемане- тристаен,от м.март,децата им изпочупиха всичко в комплекса,изпотъпкаха цветя спец.раст.видове ,после дойде едно кубче мерцедес от киевска автокъща млад толатуиран баща и си ги прибра,апартамента още го ремонтират.
17
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си ги взимате в Брюксел ....
16
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1. Пичът на снимсата е с бяла лента, значи е руснак. 2.Украинците са рядко ТЪ ПИ парчета след като си разбиха държавата, избиха си мъжете, разгониха си жените и децата по цял свят и оставиха един ЕВРЕ ИН да им фалира държавата. 3.Може да сме зли и прос ти, но не сме чак толкова тъ пи като украинците.
15
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Блокът отбеляза приток на милиони украинци, но Йохансон каза, че по време на пътуването си е видяла дълга опашка от украинци с деца и багаж на жп гарата на полско-украинската граница, които са искали да се върнат у дома."_______Хахаха ами видяха как е в ЕС и предпочетоха войната вкъщи.
14
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази проста кифла наясно ли е, че щом участват във войната, значи нямат право да напускат страната. Какви кухи *** управляват съюза просто не е истина.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братя Казаци, оставете евреите да си водят прокси войната за световно господство срещу Русия. Елате в Европа, не се жертвайте за еврейската световна хегемония в тази еврейска война! Свободата и Демокрацията имат нужда от вас живи за истинска битка срещу световната тирания и всички правителства! Слава на атаман Сирко!
12
1
 
18
 
! Отговори
уркаинец преди 1 година
Илва Йохансон, дай адрес щом каниш! ;)
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то появят ли се украинци, веднага след тях идват и руснаците.
10
2
 
17
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
По време на война такъв призив е по същество призив към олигарсите да се реализират в ЕС. А защо не в САЩ?
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо дойде лудата крава, след това птичия грип,после чума по овцете и козите, дойде и чумата по свинете и накрая ковид 19 !!! И това не стигна!!! Войни ,алчност,безумие!!!
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах - Да се бият в Донбас или да ходят в ЕС ?
7
4
 
24
 
! Отговори
Ключ преди 1 година
Двуличието дразни.
6
7
 
38
 
! Отговори
СС преди 1 година
Този защо говори от името на целия ЕС, кой му дава това право??!!
5
11
 
58
 
! Отговори
София преди 1 година
Истината е, че с колкото и приятели да съм говорил и тук в София, и по морето - особено от Варна, Бургас и разни по-реномирани курорти. Никой няма добро или положително мнение за т.нар. украински бежанци. Йохансон може да си говори и да си отваря сърцето за тях колкото иска, но реалностите са много по-различни от това, което се опитват да ни представят в медиите.
4
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С всяка година ЕС звучи все по-инфантилно. Все едно слушаме радио Хоризонт за Никарагуа през 80-те.
3
6
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йохансон, да ни обясни на нас европейските граждани защо ни се сринаха доходите и стандарта на живот заради ангажираност към страна, която не касае европейския съюз, нито същите тези европейски граждани!!!!Такива еврочиновничета на тлъсти заплатки трябва да ги сложат на български заплати в рамките на една календарна година с отрезвителна цел...след това ако са още живи друга песен ще запеят
2
50
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избивайте братя украинци руските терористи! Светът е с вас! Слава Украйна!