САЩ с нова оръжейна помощ за Украйна, този път за $1 милиард

Това е най-големият пакет от началото на войната
205
САЩ с нова оръжейна помощ за Украйна, този път за $1 милиард
Снимка: БГНЕС

САЩ обявиха, че ще предоставят нова оръжейна помощ за Украйна. Тя ще бъде на стойност 1 милиард долара - най-големият пакет от началото на войната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на отбраната на САЩ.

Оръжейната помощ от запасите на Пентагона ще отиде за украинските въоръжени сили. Това ще стане в момент, когато Русия прехвърля войски и военна техника към окупираните от нея пристанищни градове в Южна Украйна, за да спре украинска контраофанзива, предаде БТА.

Още по темата

Новата американска оръжейна помощ за Украйна включва допълнителни ракети за вече предоставените ракетни системи за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) и системи за противовъздушна отбрана NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), 75 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, предназначени за западни артилерийски системи, с каквито Киев вече разполага, системи за минометен огън, противотанкови ракети "Джавлин", както и други муниции и военна техника, съобщи Франс прес.

Според представители на администрацията на президента Джо Байдън и на въоръжените сили на САЩ HIMARS играят ключова роля в опитите на украинската армия да попречи на руските войски да превземат още територии, отбелязва АП.

С новия пакет оръжейната помощ, предоставена от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, ще достигне около 9 милиарда долара. От август миналата година Пентагонът е предоставил общо 18 пъти военна техника от своите запаси на украинските въоръжени сили, посочва АП.

"На всеки етап от този конфликт ние сме фокусирани върху това украинците да получат това, от което се нуждаят, в зависимост от променящите си условия на бойното поле", каза заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал.

Очаква се новата помощ да пристигне при украинските въоръжени сили по-бързо от предишни пакети, тъй като идва директно от запасите на Пентагона.

През последните четири месеца от избухналата преди близо половин година война Русия се е съсредоточила върху превземането на Донбас. Руските въоръжени сили постепенно напредват в промишления регион в Източна Украйна, а на други места се опитват да спрат украинската армия с ракетни удари, отбелязва АП.

Поредният пакет американска оръжейна помощ за Украйна не включва нови HIMARS.

Колин Кал припомни, че това са системи с прецизно насочване, предназначени за поразяване на конкретни мишени. Украинските въоръжени сили нямат нужда от стотици HIMARS, за да постигнат съответния ефект, към който се стремят, обясни той.

Съединените щати вече предоставиха на Украйна 16 HIMARS, припомня АП.

Колин Кал заяви още, че САЩ и съюзниците им все още преценяват дали да доставят военни самолети на Украйна. "Не е изключено западни самолети" да бъдат част от по-нататъшни пакети оръжейна помощ, отбеляза той.
В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски почти всеки ден призоваваше Запада да даде военни самолети на страната му, за да може тя да защитава своето въздушно пространство. Съединените щати и други държави от НАТО обаче не изпълниха молбата на Зеленски поради опасения, че е възможно да се окажат по-директно въвлечени във войната в Украйна, отбелязва АП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства новата оръжейна помощ, предназначена да промени хода на конфликта, съобщи Франс прес.

В комюнике той обеща Съединените щати да продължат да се координират с Украйна, за да засилят позицията й "на масата за преговори".

По оценки на Колин Кал от началото на конфликта са били убити или ранени между 70 000 и 80 000 хиляди руски войници, съобщи Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
14
 
! Отговори
терикати кравари преди 1 година
Тая им е най-изгогната война! Славяни срещу славяни за нищо не струваща тосалетна хартия! А и няма да напрегнат изборите си със ветерани страдащи от посттравматичен стрес!
126
2
 
11
 
! Отговори
спонсорират троризма преди 1 година
Предоставените оръжия освен за терор над цивилно население - да се ползват за друго? Имаше само няколко клипчета с руска военна техника за пред медиите - и после само терористични акции на укропитеците!
125
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до OLD ALIGATOR....... Чичо ти САМ не е това което беше вече е никой и тази специална операция го доказва. Трябва да си много сбъркан да мислиш, че Русия ще пусне аванта на сащ в Украйна. Поне не и в този живот и докато го има света.
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ан. Господ ще съди трроловете които пишат лъжи за пари. По надолу има написани конкретни лъжи и инсинуации на основание на откровени лъжи.
123
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И-д-и-о-т-и! Пожар се гаси с вода, не с наливане на масло в огъня. Големи "миролюбци" са. Не е сигурно, че украинците, дето ги трепят, си мислят, че е за тяхно добро. Зельо не го броя.
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американците са купили много укр-ка земя(нещо като три Бъл-ии) и затова ще пращът всичко което имат кокато има живи украинци
121
2
 
15
 
! Отговори
тя преди 1 година
Войната е Русия- САЩ,Украйна е машата на САЩ !
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да се допуска крушовица и "умните и красивите" да влизат повече в парламента.
119
4
 
3
 
! Отговори
OLD ALIGATOR преди 1 година
ЧИЧКО САМ СЕГА СЕЕ, ЕСТЕСТВЕННО НЕДОСТАТЪЧНО - ДА СЕ ПОИЗТРЕПВАТ РАШИ И УКРИ,ТА КОГАТО ЖЪНЕ И ПРЕДСТАВИ СМЕТКАТА ДА ОТХАПЕ ГОЛЯМ СТЕК(STEAK) ОТ УКРАЙНА, КАТО ИМ НАПРАВИ НЕУСТОИМО ПРЕДЛОЖЕНИЕ!!...
118
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ предизвикват използването на ядрено оръжие. Щом заради едни западни паспорти да стават слуги на запада украинците са готови на ТСВ !!!
117
2
 
4
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Еrror 404 404 404 40:Путин неможе да попречи на "колективният запад" да върши г'лупости.
116
9
 
2
 
! Отговори
Еrror 404 404 404 40 преди 1 година
Само предизвикват тез дрогираните янки оня лудналият Пу,тлеер да натисне ядреното копче!Нищо друго!
115
3
 
8
 
! Отговори
ДА се внимава преди 1 година
Напомня ме ,че най бедната най ограбената страна в ЕВропа България бе измамена да плати авансово 1 000 000 000$ на частен производител на исключително опасно вредни самолети.. Вижте модел блок 70 и го сравнете с БОИНГ 777 Супер макс..наркомани са предвидили вграждане на черно чумни генератори в новите самолети на САЩ.. В Старите нямат.. Сравнете с ф18 ;ф15 вкл идвали на учения в България..
114
14
 
5
 
! Отговори
Малкия диктатор преди 1 година
Путин изпраща руските войничета на сигурна смърт. Американското оръжие е светлинни години пред руското (съветско от едно време). Руснаците останаха без модерни танкове, изкараха Т-62 производство 1962г. А колко самолета и хеликопетери изгубиха в Украйна да не говорим. ''Специалната операция'' дето щеше да приключи за 1 седмица вече половин година се протака а Путин още е до Донбас.
113
4
 
1
 
! Отговори
НАгла диверсия има преди 1 година
Вместо САЩ да се бият срещу Русия ето ти решението.. Техния агент в Москва започва война срещу Киевска Русь - Украйна.. Войната се води с цел ликвидация на Украйнскат аи руската съветски армии..Идеолозите на войната съжаляват ,че не са доставили на Киев неонходимите оржия за да ликвидират големия рбой танкове и бронетранспортери вкарани около КИев.. Около дв а дни са им били нужни при наличните стари анти броня натовски оръжия в Европа..
112
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 118 "Накрая ще започнат да летят Сатаните и на баба Ванга предсказанието" Ванга беше проект на ДС, с който проссстото население се контролирше с лекота. Руснаците много добре са разучили какво на какво българските шаранюги: на врачки, баячки и леячи на куршум, на "добри съседи" (които пишеха прекрасни доноси, между другото) и на рускини по морето, където са едното .... безплатно обогатявахме фонда на руската "нация", докато същевременно се мислеха за гоУемите "мачовци". :))))
111
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази агония щеше да е свършила отдавна ако не бяха краварите и другарката Крушовица да пращат оръжие. Това нее война между Русия и украйна това е война межди Евро гейците и Краваристан. Накрая ще започнат да летят Сатаните и на баба Ванга предсказанието за изчезналата европа ке се сбъдне.
110
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 111 "Ние сме възрастни хора ти" Само на години. Възрастните хора не стоят в нета и по цял ден измислят как да пишат лицемерни полуистини, с които да защитават терористични режими.
109
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 111 "Печатницата им работи с пълна сила..." С пълна сила работят Химарсите. Направо изкарват руските плашоци от дупките, в които са се завряли. Межуд другото, това е първата ГОЛЯМА пратка от муниции за Химарсите. 1500 ракетки за високоточен обстрел. Това са 1500 точни удара по руски командни центрове, оръжейни складове, критична инфраструктура и т.н.
108
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще ме съди бе? Да не съм убил 1000 човека? До момента в Украйна са фръкнали 42406 руски глави!