Остри атаки срещу Амнести, тя е непоколебима за украинския доклад

Обвиняват организацията, че е морално фалирала
251
Остри атаки срещу Амнести, тя е непоколебима за украинския доклад
Снимка: БГНЕС

Групата за защита на правата Амнести Интернешънъл остава непоколебима под ръководството на своя високопоставен генерален секретар в условията на нарастващ протест срещу доклад, за който критиците твърдят, че е подпомогнал Русия при нахлуването ѝ в Украйна.

Нейното прессъобщение от 4 август, в което Украйна се обвинява, че застрашава цивилното население, като създава военни бази в жилищни райони, предизвика един от най-експлозивните спорове за голяма правозащитна група през последните години.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, подкрепен от редица украински високопоставени лица, се нахвърли върху Амнести, заявявайки, че тя се опитва да прехвърли "отговорността от агресора върху жертвата".

Но въпросът предизвика търкания и в рамките на уважаваната организация, основана през 1961 г., която през 1977 г. получи Нобелова награда за мир и понастоящем има клонове в над 70 държави.

Ръководителят на украинския офис на организацията Оксана Покалчук подаде оставка, като заяви, че екипът ѝ не е бил надлежно консултиран по отношение на доклада, "който звучи като подкрепа за руските разкази".

Спорът представлява най-голямата криза за "Амнести" под ръководството на нейния генерален секретар Агнес Каламард, закоравяла френска експертка по правата на човека, която беше голям избор за ръководител на базираната в Лондон организация, след като беше специален докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции, съобщи АФП.

Още по темата
Именно в това си качество тя ръководеше международното разследване на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 г., като изготви доклад, в който посочи с пръст отговорността на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Малко след встъпването си в длъжност тя предприе решителни действия, за да отмени решението на Амнести да лиши руския опозиционер Алексей Навални от статута му на "затворник на съвестта" заради предишни националистически коментари.

След публикуването на доклада за Украйна Каламард изрази недоволство от "тълпите и троловете в социалните медии", които атакуват изследванията на организацията, и обеща, че това "няма да накърни нашата безпристрастност".

В петък тя заяви пред АФП в имейл, че Амнести "напълно подкрепя" доклада, който е бил подложен на "същите строги стандарти" като всички публикации на Амнести.

В изявление от неделя Амнести заяви, че дълбоко съжалява за "огорчението и гнева", предизвикани от съобщението за пресата, като същевременно потвърди, че "напълно поддържаме нашите констатации".

В изявлението си организацията заяви, че е документирала как във всичките 19 града и села, посетени от нейните изследователи, е имало случаи, в които "украинските сили са се разположили в непосредствена близост до местата, където живеят цивилни граждани".

Оценката се основава на правилата на международното хуманитарно право (МХП), заяви Амнести, като същевременно отбеляза множеството доклади, които публикува през последния месец и в които обвинява Русия в нарушения и военни престъпления в Украйна.

Защитата ѝ обаче не успя с нищо да смекчи порицанието, което се стовари върху организацията както в Украйна, така и в чужбина.

Лондонският вестник "Times" написа в редакционна статия, че Амнести "руши доверието към себе си, като служи като мегафон за пропагандата на режима на Путин" с доклад, който "не обръща внимание на реалностите на военните операции".

"Амнести" е напълно морално фалирала - антизападната ѝ мания я е довела до пропадане", допълва десният "Daily Telegraph".

Междувременно докладът намери нетърпеливи читатели в руското посолство в Лондон, което обикновено не е почитател на Амнести и в туитър заяви, че констатациите в доклада потвърждават "точно това, което Русия е казвала през цялото време".

Но в статия за уебсайта "Украинска правда" британският адвокат по правата на човека Уейн Джордаш и украинската адвокатка Анна Микитенко обвиниха Амнести, че е използвала "неясна" методология и не е взела предвид "почти нищо" от военния или хуманитарния контекст.

"Заключенията са бедни на факти и анализи и дълги на непремерени обвинения", пишат те.

Амнести настоява, че се е свързала с украинското правителство няколко дни преди публикуването на доклада, като е споделила GPS координати и друга чувствителна информация, която е скрила от прессъобщението, за да защити цивилните на място.

Сред противниците на Путин един от съюзниците на Навални, Иван Жданов, просто заклейми доклада като "типичен пример за "полезни идиоти".

Най-острата критика дойде от Покалчук, която заяви, че вместо "да защитава цивилните, докладът се е превърнал в инструмент на руската пропаганда".

Публикацията от четвъртък беше отречена от екипа на Амнести в Украйна, който отказа да я преведе или да я качи на уебсайта си.

"Ако не живеете в страна, завладяна от окупатори, които я разкъсват на парчета, вероятно не разбирате какво е да осъдиш армия от защитници", каза Покалчук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
1
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Най накрая една съвестна организация да каже истината и да прецени тези лъжци украинците.
198
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Силен шамар изплющя по еврогейския сурат. Най-после някой да им каже истината в очите!
197
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аха, е, защо ми изтрихте коментара, накратко: ТИ ЗАКЪСНЯВАШ ПОНЯКОГА ИСТИНО, НОВИНАГИ ИДВАШ, ИДВАШ ПРИ НАС! Емил Димитров, кой разбрал, разбрал....
196
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, имало организации, които съвестно си вършели работата, каква трагедия за глобално-либерасткия свят.
195
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американо френските боенни преступлениа нйамат край
194
14
 
1
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Амнести ...вероятно е получила някаква облага..от рашистите. Аз лично, докато не се покаят и е в този ръководен състав, вече няма да им вярвам.
193
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много видеа с украинци с нацистки знаци и символи.Именно такива бяха настанени в български хотели за 1 200 лева на месец,а минималната заплата в България е 710 лева.За мен БЪЛГАРИЯ Е ПО-ВАЖНА ОТ УКРАЙНА.В ТУБАТА ИМА ВИДЕА КАК УКРАИНЦИ ГОРЯТ ЖИВИ ХОРА.СТИГА С ТАЯ УКРАЙНА!!!Гледайте филма Солнцепек и ще ги видите украинците какви са.НЕ ГЛЕДАЙТЕ ТОЗИ ФИЛМ С ДЕЦАТА СИ,АКО ИСКАТЕ ДА ЗАПАЗИТЕ ПСИХИКАТА ИМ ЗДРАВА.
192
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който подкрепя нацифашистите го чака съдбата на оня с мустачките
191
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 203 всеки Ай Ти само по адреса дето си дал ти казва веднага, ме това не е снимано на територията на Украйна. Виж адреса, всяка буква значи точно определено нещо и е маркер за мястото, на което е сниман клипа. Проверявайте си опорките и ако ви пращат нещо го изследвайте преди да му се доверие. Виж адреса пич.
190
1
 
37
 
! Отговори
хохъл преди 1 година
До анинимен 214.Като не знаеш,не означава че не са документирани.Има филм с доказателства на френски екип.Филма беше представен в различни страни от ЕС,на дрисльовци като теб имат само желе вместо мозък и не вярват на друго,освен на нескопосаната пропаганда на хохлите и ЕС.
189
45
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Началничката на амнести била неква дърта френска чанта на заплата на рашиcтите! Гнусна като Шрьодер.
188
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските долари са наи силни
187
4
 
38
 
! Отговори
Амнестофилов преди 1 година
За съжаление скоро ще научим от пресата , че Амнести уронват престижа на демокрацията и човешките ценности, затова или ще бъдат кастрирани или евтаназирани
186
4
 
54
 
! Отговори
PG преди 1 година
Някой все пак се осмели да каже истината за *** от Украйна,сега някои ги боли много ,но това беше факт и истина
185
2
 
51
 
! Отговори
Амнести към блатния: преди 1 година
Истината боли
184
3
 
25
 
! Отговори
хохъл преди 1 година
До Solar Power.Пишеш глупости.ОБСЕ имаха достъп до ДЛНР,но няма как да констатират нарушенията на УВС,иначе няма пари и оръжие.Няма как Русия да нахлие с 200 000 армия.Използва само платена армия,която няма такава численост.Трябва да знаеш.че 200 000 армия има и съответното въоражение от самолети до войници.ВСУ щеше отдавна да е унищожена.Мислете и се интересувайте,преди да пише нелепи неща.
183
3
 
39
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе като не ви изнася какво пише някой, та бил той и от не толкова обичаните Амнести, четете си пропагандната преса.
182
0
 
5
 
! Отговори
ECLIPSE преди 1 година
ECLIPSE OF SOLAR POWER - И ДОВЕДЕ НОВАТА ЛЕДЕНА ЕПОХА!!! Б-Р-Р-Р-Р-Р-Р !!...
181
19
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Как така няма нито един ранен или убит от охраната на затвора ? Сигурно са били на 1 километър от там :) Хахахахахах много ви пръскат самолетите вярно ! Още се опитвам да разбера и каква марка цигари е пушил моряка на кораба Москва преди да метне фаса и да го гръмне :)
180
36
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Русия все още не е допуснала представители на Червения кръст и ООН в Еленовка. Набийте си го в чутурите. Украинците също пуснаха жалби. Еленка е окупирана от русия в момента. Няма нито един ранен или загинал охранител на затвора където бяха избити 55 човека уж от ракета :) Знам ,че е трудно и да си балемурник :)