САЩ с нова оръжейна помощ за Украйна, този път за $1 милиард

Това е най-големият пакет от началото на войната
205
САЩ с нова оръжейна помощ за Украйна, този път за $1 милиард
Снимка: БГНЕС

САЩ обявиха, че ще предоставят нова оръжейна помощ за Украйна. Тя ще бъде на стойност 1 милиард долара - най-големият пакет от началото на войната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на отбраната на САЩ.

Оръжейната помощ от запасите на Пентагона ще отиде за украинските въоръжени сили. Това ще стане в момент, когато Русия прехвърля войски и военна техника към окупираните от нея пристанищни градове в Южна Украйна, за да спре украинска контраофанзива, предаде БТА.

Още по темата

Новата американска оръжейна помощ за Украйна включва допълнителни ракети за вече предоставените ракетни системи за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) и системи за противовъздушна отбрана NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), 75 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, предназначени за западни артилерийски системи, с каквито Киев вече разполага, системи за минометен огън, противотанкови ракети "Джавлин", както и други муниции и военна техника, съобщи Франс прес.

Според представители на администрацията на президента Джо Байдън и на въоръжените сили на САЩ HIMARS играят ключова роля в опитите на украинската армия да попречи на руските войски да превземат още територии, отбелязва АП.

С новия пакет оръжейната помощ, предоставена от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, ще достигне около 9 милиарда долара. От август миналата година Пентагонът е предоставил общо 18 пъти военна техника от своите запаси на украинските въоръжени сили, посочва АП.

"На всеки етап от този конфликт ние сме фокусирани върху това украинците да получат това, от което се нуждаят, в зависимост от променящите си условия на бойното поле", каза заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал.

Очаква се новата помощ да пристигне при украинските въоръжени сили по-бързо от предишни пакети, тъй като идва директно от запасите на Пентагона.

През последните четири месеца от избухналата преди близо половин година война Русия се е съсредоточила върху превземането на Донбас. Руските въоръжени сили постепенно напредват в промишления регион в Източна Украйна, а на други места се опитват да спрат украинската армия с ракетни удари, отбелязва АП.

Поредният пакет американска оръжейна помощ за Украйна не включва нови HIMARS.

Колин Кал припомни, че това са системи с прецизно насочване, предназначени за поразяване на конкретни мишени. Украинските въоръжени сили нямат нужда от стотици HIMARS, за да постигнат съответния ефект, към който се стремят, обясни той.

Съединените щати вече предоставиха на Украйна 16 HIMARS, припомня АП.

Колин Кал заяви още, че САЩ и съюзниците им все още преценяват дали да доставят военни самолети на Украйна. "Не е изключено западни самолети" да бъдат част от по-нататъшни пакети оръжейна помощ, отбеляза той.
В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски почти всеки ден призоваваше Запада да даде военни самолети на страната му, за да може тя да защитава своето въздушно пространство. Съединените щати и други държави от НАТО обаче не изпълниха молбата на Зеленски поради опасения, че е възможно да се окажат по-директно въвлечени във войната в Украйна, отбелязва АП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства новата оръжейна помощ, предназначена да промени хода на конфликта, съобщи Франс прес.

В комюнике той обеща Съединените щати да продължат да се координират с Украйна, за да засилят позицията й "на масата за преговори".

По оценки на Колин Кал от началото на конфликта са били убити или ранени между 70 000 и 80 000 хиляди руски войници, съобщи Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
?!? В Украйна има гражданска война от Майдана до сега а Русия се намеси за да защити хората и това рано или късно ще се разбере. Опитваш манипулации... Ние сме възрастни хора ти ако си дете гледай си ваканцията.
106
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 110 "За глупави ли ни имаш." Мне, дори и вие не сте толкова глупави, че да мислите, че Украйна е нападнала Просия. :))))
105
6
 
5
 
! Отговори
До ами преди 1 година
ее ама ти защото не слушаш п.тя! Затва бръщоловиш такива неща! Та нека ти припомня тази война се води защото п.тя иска да денацифицира еврейна зеленски!!! Та къде е сащ в цялата таз работа! тука въпросът е в денацификацията на евреите бря! Ама слушай какво говори п.тя бря!
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Печатницата им работи с пълна сила...
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
?!? За глупави ли ни имаш. Аз не вярвам да си повярвал в това освен ако не си дете защото зрял човек не би написал такива евтини неща евтина пропаганда. Плащат ли ти поне или не .
102
4
 
10
 
! Отговори
Честито преди 1 година
70% от доставените на Украйна оръжия не отиват на фронта, а се продават на черния пазар. А на украинците не само децата, а и внуците им ще изплащат тази "помощ".
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви ли е неудобно всеки ден безмозъчни тинейджърски лозунги. Дори трролове няма вече. Нямате посещаемост.
100
10
 
6
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Чета коментарите и не мога да схвана нещо - Абе хора, вие все още ли си мислите, че Украйна е нападнала Русия? Колко *** трябва да си, за да не осъзнаеш, че украинците се защитават - защитават родината си от хора, които искат да ги окупират и избият. Украинците нямат избор - ако се предадат, ще паднат под руско робство.И най-страшното е, че ако руснаците успеят, вероятността ние да сме следващите е много голяма.
99
5
 
13
 
! Отговори
ами преди 1 година
Трябва да си абсолютен слепец или ***, за да не разбереш че сащ водят война срещу Русия на територията на украйна, за сметка на украинският народ. Всичко друго е прах в очите на простолюдието....
98
2
 
3
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 година
Имали - дали! Я ся сипи малко газ на мерцедеса
97
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
96 .Който ти плаща да пишеш лъжи ще те защити ли в съда . Не вярвам там ще бъдеш сам със себе си.
96
10
 
11
 
! Отговори
Кеф ми е... преди 1 година
..да слушам за утепаните ватенки и как ги горят у подвижните крематориуми за ТОР...Те ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ РУСКИТЕ ГАДОВЕ!!
95
7
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
То работата е да дадт малко по-модерна техника! Инак се видя, че нито риските танкове стават за война! Нито руските кораби стават за война! За самолетите им все още нищо не може дасе каже тех още не сме ги видели! Само един два видехме и те ги свалиха още преди да направят каквото и да било! Но пък руските самолети много успешно изтрелват ракети по украйна, но се намират навътре в руска територия! Разбирай страх ги е! Та нека америка даде малко по модерно уружие и да свършва таз война!!!
94
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте писали НПО опорки под формата на лозунги срещу Русия. Нямате ли мозък да напишете мнение. Да не би да сте неграмотни хора от различни етноси некакви. Едно е сигурно че не сте бг.
93
8
 
8
 
! Отговори
И ся ко стана ? преди 1 година
Ама САЩ наистина са готови да воюват с Русия до последния украинец ... а когато украйнците свършат ... САЩ са обещали да продължат войната срещу "Империята на злото" до последния българин ... до последния поляк ... до последния румънец ...
92
5
 
7
 
! Отговори
Уорпигс преди 1 година
Само един въпрос;КОГА СВЪРШВА ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ В САЩ???!!!...Който разбрал,разбрал!
91
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма вече западни качествени стоки за русия. По рафтовете на магазините има основни продукти гречка, мляко и водка! Ходят с празни джобове на шопинг тур повече за да изплакнат окото! Сега руснаците разпарчетосват част от гражданските самолети Боинг, за да могат да ремонтират останалите. Колко други вносни превозни средства, машини и съоръжения ще се наложи да разкулачат? Ой какой ужаст!
90
3
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ФАЩ СА ЗЛО !!!ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПРОТОЧИ ВОЙНАТА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ И ТАКА ДА ПЕЧЕЛЯТ 100-ЦИ МИЛИАРДИ ОТ ПРОДАЖБАТА НА СКЪП ПЕТРОЛ КОЙТО СЕ КАЧИ КАТО ЦЕНА ТОЧНО ЗАРАДИ ВОЙНАТА!
89
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По оценки на Колин Кал от началото на конфликта са били убити или ранени между 70 000 и 80 000 хиляди руски войници. Бе Кал кажи колко са украинските, руските всеки ден ни го докладваме и ги знаем!
88
2
 
12
 
! Отговори
така е преди 1 година
Затова няма да допуснат Тръмп да се върне. Оръжейната мафия сега трупа здраво пачки.