"Транснефт": Украйна е спряла петрола към Европа заради проблем с плащането

Твърди се, че парите са били върнати заради ограниченията на ЕС
9 авг 2022 21:50, Йоана Цонева
39
"Транснефт": Украйна е спряла петрола към Европа заради проблем с плащането
Снимка: БГНЕС

От началото на този месец Украйна е спряла доставките на руски петрол за Южна Европа, тъй като западните санкции ѝ пречат да получава транзитни такси от Москва, съобщи във вторник руският тръбопроводен монополист "Транснефт".

Международният бенчмарк суров петрол тип "Брент" скочи с 2 долара за барел и се търгуваше близо до 98 долара, тъй като новината засили опасенията за намаляване на енергийните доставки, предаде "Ройтерс".

От "Транснефт" заявиха, че на 22 юли са извършили плащания за транзита на петрол през август към украинския оператор на тръбопроводи "Укртранснафта", но на 28 юли парите са били върнати обратно, тъй като плащането не е било извършено. Тя заяви, че доставките са спрени от 4 август.

"Газпромбанк", която е обработила плащането, заяви, че парите са били върнати заради ограниченията на Европейския съюз, се казва в изявление на "Транснефт".

Вместо сами да решават дали да разрешат дадена транзакция, европейските банки сега трябва да получат одобрение от съответния държавен орган, заяви Транснефт, като добави, че европейските регулатори все още не са взели решение за алгоритми за всички банки, което усложнява сделките.

"Транснефт" обмисля алтернативни платежни системи, но е изпратила искане за разрешаване на транзакцията, съобщиха от петролопроводния монопол.

Унгарските MOL и "Унипетрол", контролирани от PKN Orlen, са основните купувачи на петрол по маршрута "Дружба", известен още като тръбопровода "Дружба", докато руските "Лукойл", "Роснефт" и "Татнефт" са основните доставчици на петрол.

Още по темата

От март тази година Унгария, Словакия и Чешката република разчитат в голяма степен на доставките на руски суров петрол "Уралс" по петролопровода "Дружба" и намалиха покупките си на морски суров петрол.

Спадът в европейското търсене на руски петрол след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари доведе до най-голямата отстъпка в историята на морския петрол "Уралс", който служи за определяне на цената на доставките по "Дружба", спрямо бенчмарка "Брент" с фиксирана дата.

Русия обикновено доставя около 250 000 барела на ден по южната част на тръбопровода "Дружба".

Русия, вторият по големина износител на петрол и водещ износител на газ в света, вече намали потоците от газопроводи към много членове на ЕС, като се позова на проблеми с поддръжката на турбините на газопровода "Северен поток 1", както и на санкциите срещу някои купувачи, които Москва определя като "недружелюбни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унгария получи от ЕС специална дерогация за петрола по изрично настояване на Орбан, а Русия му спря петрола. Епа, тва си е чиста победа за ЕС, благодарение на Путин. Да се надяваме, че ЕС няма да се поддаде и ще каже на Орбан да си оправи сметките с Путин. Мисля, че така е най-добре за всички. :)))))
7
22
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПЕТРОЛА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ТРЯБВАШЕ ДА Е НАПЪЛНО СПРЯН ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ОТ ЕС! САУДИТСКА АРАБИЯ ПРОДАВА ПО-ЕВТИНО И ПО-КАЧЕСТВЕНО !!!
6
8
 
42
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Все повече се убеждавам, че ЕС се управлява от слабоумни...
5
29
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Благодарим на Путин, че прави Орбан за смях.
4
1
 
32
 
! Отговори
Браво преди 1 година
И от 4 ти днес Ви разрешиха да го публикувате! Това се казва новина.
3
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хихихи. Руските терористи пробват нова тактика за разцепване на спойката между Запада и Украйна, като този път използват лоста си върху авторитаристчето Орбан. Аз негативи от цялата работа не виждам: Орбан остава без руски нефт, Путин остава без още пари :))))
2
5
 
32
 
! Отговори
Не мое да бъде преди 1 година
Украйна, и не е виновен Путин и станало затади санкциите. Е как го пуснахте тоя материсл? Не са ли Ви цензурирали?
1
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Украйна използва петрола за икономическо оръжие. Изнудва Европа.