Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш

Според ведомството украинската армия подготвя удар по територията на централата
Обновена: 18 авг 2022 12:45 | 18 авг 2022 12:45, Йоана Цонева
177
Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш
Снимка: БГНЕС

Властите в Киев подготвят провокация в Запорожката АЕЦ по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от "РИА Новости" и "Ройтерс".

"На 19 август киевският режим подготвя резонансна провокация в Запорожката атомна електроцентрала по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в резултат на което Руската федерация ще бъде обвинена в създаване на техногенна катастрофа в тази електроцентрала", каза той.

Според агенцията, за да подготви провокацията, командването на оперативно-тактическата група Днепър разполага до 19 август постове за радиационно наблюдение, а също така организира обучение на подразделенията на 108-ма бригада за териториална отбрана, 44-та артилерийска бригада и военни части, разположени в Запорожка област за действия в условията на радиационно замърсяване на района.

"Освен това подразделенията на 704-ти полк от радиационната, химическа и биологоческа защита (РХБЗ) на Въоръжените сили на Украйна трябва да завършат съсредоточаването си в Запорожка област до 19 август и да бъдат готови да регистрират факта на аварията в Запорожката атомна електроцентрала, както и за провеждане на комплекс от мерки за демонстриране на предполагаемото отстраняване на последствията от него", каза генералът.

Още по темата

Според ведомството, бойците от 44-та бригада на Въоръжените сили на Украйна ще нанесат артилерийски удари по територията на централата от огневи позиции в разположения срещу нея град Никопол на десния бряг на Днепър.

"Моля, имайте предвид, че руските войски не разполагат с тежко въоръжение нито на територията на централата, нито в районите, прилежащи към нея. Там са разположени само части за охрана. Въоръжените сили на Руската федерация предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на Запорожката АЕЦ", добави Конашенков.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Лвов, където днес трябва да се срещне с президентите на Турция и Украйна. Очаква се генералният секретар на ООН да посети Одеса на 19 август, а на следващия ден да посети Съвместния координационен център в Истанбул, сформиран като част от изпълнението на споразумението за зърнените коридори.

През последните седмици според Русия въоръжените сили на Украйна редовно нанасят удари по територията на Запорожката АЕЦ. Представители на поставената от Русия окупционна администрация на Запорожка област твърдят, че за това се използват управляеми ракети и снаряди западно производство. Обстрелът вече повреди високоволтовата линия на подстанция Каховская, персоналът трябваше да намали мощността на два енергоблока.От своя страна Украйна се опасява, че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. Русия вече предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.

Говорителят на руското външно минитерство Мария Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
12
 
26
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Докато не взривят още една ядрена централа украинците няма да мирясат Това го умеят
33
17
 
13
 
! Отговори
.. преди 1 година
Гледам че има доста кандидати за влака към Москва....
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аксьонов (Гоблин) вчера избяга от Крим в Ростов на Дон!
31
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО досега няма и една, дори мъглива, снимчица как руснаците се крият в атомната централа? Както няма и една американска снимчица за сваления от укропитеците боинг?
30
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаю, ама джендърите пак са окупирали коментарите.
29
17
 
6
 
! Отговори
Военен брокер преди 1 година
След Путин е Медведев ,който се пропи и говори само за ядрена атака.
28
6
 
27
 
! Отговори
Абсурд преди 1 година
Руснаците не я бомбиха докато я превземат та ще го правят като са вътре в нея
27
7
 
30
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
ТИЯ УКРИ НЕ СПИРАТ ДА СЕ САМОУНИЩОЖАВАТ! НАКРАЯ ЩЕ СТАНАТ ПО ЗЛЕ ОТ АФГАНИСТАН!
26
24
 
8
 
! Отговори
ПЕШО7 преди 1 година
На путинофилистици и масови убийци не вярвам.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво им е да вдигат фалшив флаг на която и да е от страните. Това се прави само за да се създаде причина да нападнат. След като вече има война смисъла от фалшиви флагове се губи. Това е цялата му идея, отиват с корабите без да имат причина да почнат война и се нападат сами под предлог че да нападнати.
24
4
 
13
 
! Отговори
До краварофилите преди 1 година
ЗАЩО досега няма и една дори мъглива снимчица как руснаците се крият в атомната централа?
23
8
 
24
 
! Отговори
НЕ СЕ СЪМНАВАМЕ! преди 1 година
Знаем какво направиха укропитеците със Ан225 Мрия - та искаха да обвинят и руснаците за това!
22
4
 
3
 
! Отговори
От номер 22 преди 1 година
*вероятност(без да искам от бързане грешно го написах)
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се оттеглят има голяма вероярност онези да я взривят.Те не разсъждават.Под хипноза са.Не знаят на кой свят са.В главата им е мъгла.
20
21
 
10
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Да се разбира, водим провокация, за да не допуснем международни организации до централата, която сме направили на военна база и стреляме от там.
19
20
 
11
 
! Отговори
смях преди 1 година
Руснаците, могат просто да се оттегля от централата. както в чернобил. Кой търсят на брега на Днепър
18
13
 
10
 
! Отговори
Конашенков преди 1 година
е ***! Майка му е направила провокация към света като го е родила.
17
29
 
10
 
! Отговори
Стоедин преди 1 година
Щом руснак го казва, значи истината е точно обратното.
16
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие нормални ли сте?Как си представяте руснаците сами да се обстрелват?Отделно си има и снимки на украински дронове,които са разбити.Само някой със СОП може да повярва.
15
33
 
15
 
! Отговори
руските дебили.. преди 1 година
..може и да повярват на глупостите на кремълския ешалон, нормален човек едва ли. Никой няма да гръмне атомна централа на собствената си територия - там където живее. От друга страна рашлаявите ще избягат обратно за Москва с надеждата да им се размине.