Рискова зима в Европа, но предстои труден период и за Русия

Никой не иска да поставя Русия в ситуация на разпад, защото е ядрена държава
19 авг 2022 20:40, Анисия Иванова
148
Рискова зима в Европа, но предстои труден период и за Русия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма промяна в оценката, че санкциите са единственият мирен инструмент, който можем да използваме. По-важно е да разгледаме как САЩ като цяло си представят крайната цел на санкциите спрямо Русия. Това коментира Тихомир Безлов, главен експерт "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Никой не иска да постави Русия в ситуация на разпад, това би бил много тежък проблем, тъй като това е ядрена държава, която може да стане непредвидима при разделящи се територии. Скорошно изказване на Шолц ясно подчерта този проблем - Украйна не бива да спечели, но и не бива да загуби. Тя не бива да спечели, защото ако бъде премахнат Путин може да се стигне до по-неприятни сценарии“, смята гостът.

По отношение на ефектите от санкциите оценките са много разнопосочни в зависимост от пристрастията, но е факт че Русия отчете 4% спад в своето БВП за второто тримесечие на 2022 г., посочва Безлов. Русия тълкува този резултат като устояване на западния натиск, а Западът смята, че санкциите дават своя резултат. Някои очакваха по-голям спад, но нека не забравяме, че данните са руски, а те спряха да публикуват някои от редовните показатели, които се смятат за стандартни.

Безлов добавя, че Русия вече има опит със санкции от 2014 г. Тогава руската централна банка направи същото – вдигна лихвения процент и после го свали. Сега за разлика от 2014 г. екипът на Путин е в значително по-добра ситуация и по-добре подготвен за тази промяна. Сега има повишени цени на газа и петрола, Путин изчисли, че след пандемията има прозорец да се възползва от сложната ситуация по света. Подготовката се наблюдаваше още от 2021 г., когато Русия изпразни своите газохранилища в Западна Европа“, отбелязва той.

Това, което изглежда не бе оценено, е, че ще има такива масови инструменти, които ще се използват от САЩ като например замразяването на руските активи и блокирането на руските банки. Имаме радикални ограничения и на пътуванията от и за Русия, като ЕС и САЩ прекратиха полетите и стокообмена. Тепърва ще виждаме ефектите от това. Подобно нещо не е имало дори спрямо Съветския Съюз, не се е случвало и по времето на най-тежките конфронтации като Виетнам и Кубинската криза, казва той.

Пред много европейски държави наистина предстои тежка зима, но една евентуална рецесия в Европа, дори и да е лека, би се отразила зле и на самата Русия.

"Рискова зима ще има за много страни, включително България, но след това предстои труден период за Русия. Големият проблем на Русия е в нейната зависимост от индустриалната им база, която е модернизирана с европейски и американски технологии. Тепърва се очаква да започне една деградация на тези производствени системи. Вече има такъв пример със Северен поток, макар че това беше преувеличено от Русия. Освен това в момента, в който дойде лоша новина за развитите икономики, петролът поевтинява. Дори лека рецесия в Европа ще доведе до много проблеми в Русия заради спада в цените на горивата“, категоричен е Безлов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
15
 
8
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Трудните времена за нас бяха през комунизма , а сега трудното време е за пРосия , и путинолюбците
66
2
 
13
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Оптимизмът на автора буди съмнения в неговата безпристрастност и/или компетентност.
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо Мраз първо ще мине през София град, защото Вие политиците там ни докарахте мизерни заплати и условия на труд и живот. Вие трябва да отговаряте пред Народа!
64
5
 
11
 
! Отговори
ГЛАД ЗА НАРОДА преди 1 година
ИЗНАСЯМЕ ТОК, ОРЪЖИЕ, ЖИТО, ОЛИО, ВЪГЛИЩА, ЛЕКАРСТВА, ЗЛАТО , МЕД .... И ПЕЧЕЛЯТ ПОСРЕДНИЦИТЕ СЛОЖЕНИ ОТ КИРО И АСЕН? А ЗА НАС ОСТАНАХА - ЛЪЖИТЕ ИМ!
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз така мисля да си отрежа единия крак с резачката, та да им се такова таковата на лекарите в Пирогов да ми шият артериите и вените!
62
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тоя газ, студена зима, все едно ледена епоха ще идва. Не сме в игри на тронове да се плашим със зима. Изнежени путинисти, все за студено пишат.
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайната цел на санкциите не е Русия, а деиндустриализацията на ЕС. Зелената сделка също е част от това. Докато не го разберете сте съучасници в собственото си затриване
60
3
 
3
 
! Отговори
Санкциите са толква. преди 1 година
.."мирен инструмент", колкото и руските игри с доставките на газ са акт на икономическа война. И толкова в отговор на другаря Безлов.
59
4
 
10
 
! Отговори
Азиатката преди 1 година
Русия много студено но Русия има газ Европа няма затова мръзне ! Ама хора трябва протестира ! Има хора има малки деца защо те мръзнат заради политици?
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България защо изнася ел.енергия от АЕЦ? Защото печелят мутрите от това. Този знае ли го?
57
0
 
4
 
! Отговори
МЪРЗЕЛИВ преди 1 година
И В ЕВРОПА И У НАС ЩЕ МРЪЗНАТ ЯГОДО БЕРАЧИТЕ, ЧИНИИ МИЯЧИТЕ, *** И МЪРЗЕЛИВИТЕ. НИНОВА, КИРО, АСЕН, РИСТЮ, МАЯ, ТАНЯ И ТОШКО НЯМА ДА ИМ Е НИКЪК СТУДЕНО!
56
2
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Голями експерти брей ..нефта защо поевтинява ...защото е започнала рецеси и вторО ТРИМЕСИЧИЕ в САЩ Е наспадане БВП ..а това е рецесия..както и Китай.Защо не каза ,че днес газа удари над 2700 долари ... На всички ще е тежко и на Русия и на западна Европа ,както и в САЩ ..ВСИЧКИ са взаимносвързани.Нещо тези експерти не казват за засухата в САЩ и Западна Европа което ще доведе до ... А и защо не се пише,че от 21 кораба от Украйна за Африка само 1 е стигнал до там..другие са в Запална Европа.
55
5
 
4
 
! Отговори
Сълза и смях преди 1 година
Путин си отива...идва Алла Пугачова
54
9
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
И кой кара влака ? Отговор - Този който има бензиностанция .........с ракети !
53
0
 
6
 
! Отговори
СССР Е НАТО преди 1 година
В СССР ВЛИЗАХА И ЛАТВИЯ, ЛИТВА И ЕСТОНИЯ А СЕГА СА В НАТО?
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НЕ СЕ Е РАЗПАДАЛ ЛИЗащото едни продажни политици - като нашите Кичу и Коорестия, им таковаха онаковото заедно с нацистчетата им платени като нашите русофобченца.
51
5
 
9
 
! Отговори
НЕ СЕ Е РАЗПАДАЛ ЛИ преди 1 година
УКРАЙНА БЕШЕ В СССР, ЗНАЧИ СЕГА СССР СЕ БИЕ САМ СЪС СЕБЕ СИ? И ЩО СЕ БИЕ САМ? ШИЗОФРЕНИЯ ЛИ , ЩО ЛИ?
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този нищоправещият грантаджия е отвратителен !
49
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русофилчета, сокато сте в бг не сте на страната на победителя, а на загубилия
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е на хамерикански грантове(център за изседване на демокрацията е от хамериканския рояк нпо-та), такива хора ме отвръщават независимо дали за на грантове от САЩ или РФ.