Рискова зима в Европа, но предстои труден период и за Русия

Никой не иска да поставя Русия в ситуация на разпад, защото е ядрена държава
19 авг 2022 20:40, Анисия Иванова
148
Рискова зима в Европа, но предстои труден период и за Русия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма промяна в оценката, че санкциите са единственият мирен инструмент, който можем да използваме. По-важно е да разгледаме как САЩ като цяло си представят крайната цел на санкциите спрямо Русия. Това коментира Тихомир Безлов, главен експерт "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Никой не иска да постави Русия в ситуация на разпад, това би бил много тежък проблем, тъй като това е ядрена държава, която може да стане непредвидима при разделящи се територии. Скорошно изказване на Шолц ясно подчерта този проблем - Украйна не бива да спечели, но и не бива да загуби. Тя не бива да спечели, защото ако бъде премахнат Путин може да се стигне до по-неприятни сценарии“, смята гостът.

По отношение на ефектите от санкциите оценките са много разнопосочни в зависимост от пристрастията, но е факт че Русия отчете 4% спад в своето БВП за второто тримесечие на 2022 г., посочва Безлов. Русия тълкува този резултат като устояване на западния натиск, а Западът смята, че санкциите дават своя резултат. Някои очакваха по-голям спад, но нека не забравяме, че данните са руски, а те спряха да публикуват някои от редовните показатели, които се смятат за стандартни.

Безлов добавя, че Русия вече има опит със санкции от 2014 г. Тогава руската централна банка направи същото – вдигна лихвения процент и после го свали. Сега за разлика от 2014 г. екипът на Путин е в значително по-добра ситуация и по-добре подготвен за тази промяна. Сега има повишени цени на газа и петрола, Путин изчисли, че след пандемията има прозорец да се възползва от сложната ситуация по света. Подготовката се наблюдаваше още от 2021 г., когато Русия изпразни своите газохранилища в Западна Европа“, отбелязва той.

Това, което изглежда не бе оценено, е, че ще има такива масови инструменти, които ще се използват от САЩ като например замразяването на руските активи и блокирането на руските банки. Имаме радикални ограничения и на пътуванията от и за Русия, като ЕС и САЩ прекратиха полетите и стокообмена. Тепърва ще виждаме ефектите от това. Подобно нещо не е имало дори спрямо Съветския Съюз, не се е случвало и по времето на най-тежките конфронтации като Виетнам и Кубинската криза, казва той.

Пред много европейски държави наистина предстои тежка зима, но една евентуална рецесия в Европа, дори и да е лека, би се отразила зле и на самата Русия.

"Рискова зима ще има за много страни, включително България, но след това предстои труден период за Русия. Големият проблем на Русия е в нейната зависимост от индустриалната им база, която е модернизирана с европейски и американски технологии. Тепърва се очаква да започне една деградация на тези производствени системи. Вече има такъв пример със Северен поток, макар че това беше преувеличено от Русия. Освен това в момента, в който дойде лоша новина за развитите икономики, петролът поевтинява. Дори лека рецесия в Европа ще доведе до много проблеми в Русия заради спада в цените на горивата“, категоричен е Безлов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запада му остана само голата пропаганда
86
9
 
15
 
! Отговори
Наздраве преди 1 година
Руските фашисти ще бъдат жестоко бити!
85
18
 
6
 
! Отговори
иво преди 1 година
колко много хора пишат такива дивотии против русия,че се чудя,някой би ли повярвал на такива същества,....ко толкова ви харесват съединените африкасни щати не разбирам..
84
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което в Европа му викат криза в Русия се нарича ежедневие.
83
10
 
19
 
! Отговори
ЖУЖЕ НЯМА ШАНС! преди 1 година
АМЕРИКА ПОМАГАШЕ НА РУСИЯ И ТЯ СПЕЧЕЛИ СРЕЩУ ХИТЛЕР. СЕГА ПОМАГА НА УКРАЙНА И КОЙ МИСЛИШ ЩЕ СПЕЧЕЛИ?
82
10
 
21
 
! Отговори
white star преди 1 година
Русия няма да посмее да започне пълномащабна ядрена война. Включително защото от ядрена войа няма печеливши но има губещи в различна степен. А русия ще бъде основния губещ. Тогава наистна русия ще прекрати съществуването си, при това заедно с населението си. При пълномащабна ядрена война ще остане 1/5 от човечеството, но нито един жител на рассийская фидирация. Русия няма да посмее да започне ядрена война, а след разгрома в украйна ще води процеса за пълно унищожаване на ядрените оръжия в света.
81
12
 
22
 
! Отговори
white star преди 1 година
Свалянето на путинисткия режим е единственото добро което може да се случи на русия и света. Русия не трябва да бъде (и няма да бъде) оставена да спечели инвазията в украйна. Разгромът на русия в украйна ще доведе до разпад на путинисткия режим в русия, което ще има каскден ефект на разпад за другите режими създадени и поддържани от русия: 1. беларус; 2. венецуела; 3. династията ким; 4. иран; 5. военните в мианмар; 6. унгария, сърбия (тези май вече тръгнаха); 7. ердоганова турция;
80
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия ги чака глад. И не само за Шанел и Диор, а истински глад.
79
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заводите за алуминий, цинк, мед в ЕС затварят. Познайте от къде ще се купува. А самото затваряне на предприятия води след себе си до безработица. Зимата наистина ще е зле. За кого повече, ще се види пролетта.
78
0
 
7
 
! Отговори
ТИ ЛИ МЕ РИТНА? преди 1 година
РУСИЯ Е ЗЛЕ И НИНОВА ПРОДАВАЙКИ ОРЪЖИЕ И ПАТРОНИ НА УКРАЙНА ПРАВИ ЖИВОТА ИМ ОЩЕ ПО ТЕЖЪК, НО СВОЯ ПО-ЛЕК? А НИЕ СМЕ ДОБРЕ, ЕВРОПА НИ ДАВА 50 МИЛИАРДА НО ПП, БСП, ДБ И ИТН НЕ УСПЯХА ДА ИЗМИСЛЯТ КАК ДА ГИ ОТКРАДНАТ И ЗА ТОВА НЕ НИ ГИ ДАДОХА? НАЛИ ЗА ТОВА ДОЙДОХА, ДРАСКАХА С НОКТИ И ЗЪБИ, МЯТАХА ЯЙЦА И РИБА, РАЗНАСЯХА БЕСИЛКИ И КОВЧЕЗИ И....? 2 ГОДИНИ БЕЗ ПЕДЕСТТЕ МИЛИАРДА ОТ ЕС?
77
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газта в САЩ е 333 $, но на нас я продават 7 пъти повече.
76
9
 
7
 
! Отговори
БГ поговорка преди 1 година
Аз не сакам на мен да ми е добре, аз сакам на Вуте да му е зле. И ние така, не е важно на нас да ни е добре, важното е на руснаците да им е зле. Българино българино, поради що изобщо съществуваш?!?
75
2
 
13
 
! Отговори
... преди 1 година
Не ме интересува русия. Да си гледаме в нашето канче.
74
4
 
11
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Ние произвеждаме достатъчно ток, няма да се изнася, понижаване на цените му за всички! Дърва и въглища също имаме! Газ само за онези, които не могат да ползват друго! Останалите да си решават проблема!
73
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1 до 3 Септември спира СП1. На печелившите - да ползват газта дето урсулата щеше да им купи колективно. България ТРЯБВА спешно да излезе от ЕС!
72
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още нещо - обявява се форсмажорна ситуация , енергетиката се обявява за приоритет 1 на държавата , Държавата изкупува всички дялове от частните фирми свързани с енергртиката , включително и електродоставките ....ХОРА РАЗБЕРЕТЕ - КОЙТО ВЛАДЕЕ ЕНЕРГИЯТА , ТОЙ ВЛАДЕЕ СИЛАТА......само производителите на енергия ще оцелеят.....Живота в бъдеще ще е по зависим от ЕНЕРГИЯТА
71
6
 
4
 
! Отговори
ЕКОЛОГ преди 1 година
ЩЕ СТАНЕ КАТО ПРИ БАЙ ТОШО - КОМИНИТЕ ЩЕ ПУШАТ, НО ПАК ЩЕ Е ПО ЧИСТ ВЪЗДУХА БЕЗ КРЕМИКОВЦИ И ЛЕНИН В ПЕРНИК! ТОГАВА ВЪЗДУХА ГО ВИЖДАХМЕ И ДЪВЧЕХМЕ!
70
11
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
САЩ фалира, ЕС умре. Само неграмотните европеиди не вдяват, че живеят в труп с чието гниещо месо се и хранят.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1986, но сега ядрена зима няма човек който да преживее. Тогава имаше ядрен облак и само другарите се пазиха.
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не плашете народа.....Изход има - мораториум на плащане на вреднигазове, пускане на въглищните мини и въглищните електроцентрали, топлофикациите минават на мазут и въглища... в резултат ще имаме евтино отопление и евтина електроенергия за бизнеса и бита. Нагаз остават само тези които могат да си го плащат и желаят това