Хиляди украинци принудени да живеят в Русия, има и много изчезнали

Хората са принудени да се преместят в окупираните територии или в Русия
1 сеп 2022 20:30, Йоана Цонева
135
Хиляди украинци принудени да живеят в Русия, има и много изчезнали
Снимка: БГНЕС

От началото на войната Русия насилствено премества украински граждани в окупираните територии или в Русия. Human Rights Watch (HRW) отбелязва в доклад от 1 септември, че подобни действия представляват сериозно нарушение на законите на войната, равносилно на военни престъпления. Основното от доклада на правозащитната организация е представено от Руската служба на "Би Би Си".

Според доклада повечето украински граждани, живеещи в Мариупол и Харковска област, са транспортирани принудително. Руските власти са използвали натиск, за да принудят украинците да отидат в окупираните територии или в Русия, заявявайки, че нямат друг избор.

Жителите на Мариупол, които са разполагали със собствен транспорт или средства за организиране на транспорт, са имали възможност сами да пътуват до контролираната от Украйна територия. Останалите е трябвало да разчитат на организирани от Русия автобуси за евакуация и след това да преминат през процес на филтрация. По време на бягството от Мариупол много украинци са били принудени да преминат през райони на ожесточени боеве, обстрели, осеяни с трупове улици, а след това и много контролно-пропускателни пунктове на руската армия, където бяха претърсвани и разпитвани многократно.

Изпратените в Русия или окупираните територии са били принудени да преминат през процес на филтрация и няколко разпита. По своя мащаб и систематичен характер процесът на филтрация е наказателен и обиден, отбелязват от HRW. По време на този процес руските власти са събирали лични и биометрични данни от украинците, копирали са всички данни от телефона, преглеждали са личната кореспонденция и акаунтите в социалните мрежи.

Тези, които не са преминали процеса на филтриране - поради възможни подозрения за връзки с украинската армия - са изпратени на територията на ДНР. Оттогава за много от тези хора няма никаква информация.

Жителите на някои украински селища в източната част на Харковска област, граничеща с Русия, също са били принудително отведени в Русия. Става дума за населените места Липци, Руска Лозовая и Тернов. 70-годишен мъж от Руска Лозовая е разказал, че руските военни са му казали в опит да го убедят да напусне дома си: "Ти си живял с нас, така че ако дойде украинската армия, ще те накажат", каза той.

Още по темата
Много от тези, които са дошли в Русия, се били разделени от семействата си, тъй като хората са били изпращани в различни части на Русия.

Освен това в Русия някои украинци, с които са се свързали от HRW, е трябвало да подпишат документи, в които се посочва, че са били свидетели на военни престъпления, извършени от украинските сили.

Руският президент Владимир Путин вероятно създава условия за насилствена културна асимилация на разселените украинци в Русия, за да заличи украинската им културна идентичност и вероятно това е начало на продължителна кампания за русифициране на Украйна. На това обръща внимание в доклада си Институтът за наблюдение на войната (ISW), базиран във Вашингтон.

Ръководителят на руската федерална агенция по етническите въпроси Игор Баринов говори за създаването на "адаптационни центрове" за "мигрантите", живеещи в Русия. Баринов съобщава, че с разрешението и подкрепата на Путин работи по програми в някои пилотни региони, за да гарантира, че "мигрантите" в Русия познават и спазват руските традиции, обичаи и закони, за да не се допусне "мигрантите" да попаднат в "социална изолация" в Русия. Кои са самите пилотни райони не се уточнява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
ВОЙНАТА НОСИ преди 1 година
УНИЩОЖЕНИЯ ЗА МИЛИОНИ И ПЕЧАЛБА ЗА ШЕПА ПСИХОПАТИ ! САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ, ЧЕ ТЪРПИМ ПСИХОПАТИТЕ ДА НИ ПРАВЯТ НА *** !
101
0
 
1
 
! Отговори
Путьовската преди 1 година
екскурзия в Украйна ще е краят на Путьовската зверилня ! След това и Русия и Украйна ще си заживеят живота, без путьовщини !
100
3
 
4
 
! Отговори
СССР преди 1 година
До: Това което не си разбрал е ,че една фашистка държава като русия си сложи буква Z досущ като една друга държава преди 50 години и нападна чужда държава. Какво има да го мислиш ? Имаме агрес..Отговор: Русия е страната за която най-малко може да се каже, че е фашистка... Тя е многонационална също както СССР... Украйна не може да бъде национална държава на съществуващата територия... Просто защото руснаците там са половината от населението
99
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Еее, друго си е да си "бежавец" в България ! Настаняват те в луксозен хотел ,хранят те и ти покриват всички разходи ,разхождаш се по красиви места , посещаваш молове и си караш кефа ! Ако нещо не ти хареса -протестираш и размахваш укр знамена !
98
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
toia smeshnik coneva otkade gi smuche tia tapizmi
97
4
 
1
 
! Отговори
Morski преди 1 година
ДО 118- Каква Матушка ти е Рус бе,предател? И разсъжденията ти дори и да са исторически верни,не са морално и законово правилни1 Думата '"геноцид" е формулирана и приета от държавите след ВСВ ( даже и от СССР и сега РФ) и сега заради всичките си извратени действия пренесени от 19 век -Рушия ще пати с огромна сила от тези си действия!Но то какво да очакваш от държава построена и поддържана със сила и мислене от 19 век!В руския елит народа винаги е " крепостен"=роби!
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма е Русия .Територии не и трябват хора и трябват.Когато беше СССР в доминираната от Москва територия живееха около 300 милиона човека.Един що годе паритет срещу китайския милиарден дракон.Сега под 12о милиона като едно 50% са други националности не руснаци.Това че не достигат хора за огромната територия се знаеше от съветско време.Никой не казва че тази проклета война не е за изчерпаните от минерали територии а за ХОРА.Иначе русия за Китай е слаба ракия.Люди не хватает матушка РУС.
95
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да са принудени? КСой и как ги принуждава? Престанете да пишете всяка измишльотина, която ви щукне.
94
1
 
9
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Много убедително - който има превоз отива където си иска,а който не с автобуси и влакове,които не пътували до неокупираната част от Украйна,което пък според някакви си било военно престъпление.От тази организация защо не идат да живеят на място в Африка без вода или в Акртика без отопление?Някои пък подписали документи като свидетели на престъпления пък се били оплакали на тази организация след като отишли в Украйна.Защо ще се оплакват,ако не се страхуват след като са извън контрола на Русия?
93
1
 
9
 
! Отговори
Нафарфорий преди 1 година
Зеленски и Путин идва зима ссключвайте премирие,че с ядрените централи шега не бива .Който бомбандира ядрени централи е човекомразец сатанист.
92
2
 
12
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 година
Тува са руснаци от Украйна не са украинци.И у нас бежанците доста са си етнически руснаци ,нищо лошо нямам и за двете нации само да уточним пишем
91
16
 
5
 
! Отговори
рушофилски трол преди 1 година
Само по този "доброволен" начин могат да накарат някой да живее в блатнатаКлоака.
90
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Бандера е като нашия Васил Левски. Ограмоти се малко :) Много си напръскан. Хахахаах. Смърт за руските фашаги и изобщо всякакви фашаги по света !
89
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СССР: Това което не си разбрал е ,че една фашистка държава като русия си сложи буква Z досущ като една друга държава преди 50 години и нападна чужда държава. Какво има да го мислиш ? Имаме агресор (фашист) имаме и партизани :) Лесно е като 1 и 1 :ПРезулата е още по лесен за смятане. Имаш ПСВ и ВСВ :) На когото помага САЩ той печели. Нещо неясно другари ?
88
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас: аз пък друго разбрах :) - minusrus dot com . Вчера още 450 руски бандита са отишли на концерт на Кобзон. Предния ден още 400 :) Днес преди малко отново някой е пушил в 9 склада. Нали боби ви каза ! Докато пушите цигари не смазвайте автомата защото смазката е лесно запалима и става бум :) Хахахахах
87
10
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: Да да :) този който се крие е мистър путлин. Даже ако случайно се срещне с някой е от 50 метра разстояние :) Ххахахаха. Има ли фашаги ? Има и партизани :)
86
5
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Русия съощи че между Николаев и Херсон в така наречени те"огнени чували" се намират около 2000 оцелели Украински воени от провалилата се контра атака.
85
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците трябва да късат зеленото джудже къс по късно за това което им причини. Той се е скрил в миша дупка, семейството му също, както и богаташите дето избягаха от страната, а обикновените хора теглят теглото.
84
12
 
25
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Милиони украинци търсят убежище в Русия - бягайки от режима на Зеленски. Изчезнали от кого? От карателите на СБУ !!! Написано е така всякаш света се върти около престъпната шайка в О-крайна... Изчезва ли слънцето през ноща? За вас да... а за други - не... Може би в статията искат да намекнат нещо което аз не разбирам... помагайте...
83
2
 
3
 
! Отговори
Не анонимен преди 1 година
До АнонименРусия/САЩ - робство