Хиляди украинци принудени да живеят в Русия, има и много изчезнали

Хората са принудени да се преместят в окупираните територии или в Русия
1 сеп 2022 20:30, Йоана Цонева
135
Хиляди украинци принудени да живеят в Русия, има и много изчезнали
Снимка: БГНЕС

От началото на войната Русия насилствено премества украински граждани в окупираните територии или в Русия. Human Rights Watch (HRW) отбелязва в доклад от 1 септември, че подобни действия представляват сериозно нарушение на законите на войната, равносилно на военни престъпления. Основното от доклада на правозащитната организация е представено от Руската служба на "Би Би Си".

Според доклада повечето украински граждани, живеещи в Мариупол и Харковска област, са транспортирани принудително. Руските власти са използвали натиск, за да принудят украинците да отидат в окупираните територии или в Русия, заявявайки, че нямат друг избор.

Жителите на Мариупол, които са разполагали със собствен транспорт или средства за организиране на транспорт, са имали възможност сами да пътуват до контролираната от Украйна територия. Останалите е трябвало да разчитат на организирани от Русия автобуси за евакуация и след това да преминат през процес на филтрация. По време на бягството от Мариупол много украинци са били принудени да преминат през райони на ожесточени боеве, обстрели, осеяни с трупове улици, а след това и много контролно-пропускателни пунктове на руската армия, където бяха претърсвани и разпитвани многократно.

Изпратените в Русия или окупираните територии са били принудени да преминат през процес на филтрация и няколко разпита. По своя мащаб и систематичен характер процесът на филтрация е наказателен и обиден, отбелязват от HRW. По време на този процес руските власти са събирали лични и биометрични данни от украинците, копирали са всички данни от телефона, преглеждали са личната кореспонденция и акаунтите в социалните мрежи.

Тези, които не са преминали процеса на филтриране - поради възможни подозрения за връзки с украинската армия - са изпратени на територията на ДНР. Оттогава за много от тези хора няма никаква информация.

Жителите на някои украински селища в източната част на Харковска област, граничеща с Русия, също са били принудително отведени в Русия. Става дума за населените места Липци, Руска Лозовая и Тернов. 70-годишен мъж от Руска Лозовая е разказал, че руските военни са му казали в опит да го убедят да напусне дома си: "Ти си живял с нас, така че ако дойде украинската армия, ще те накажат", каза той.

Още по темата
Много от тези, които са дошли в Русия, се били разделени от семействата си, тъй като хората са били изпращани в различни части на Русия.

Освен това в Русия някои украинци, с които са се свързали от HRW, е трябвало да подпишат документи, в които се посочва, че са били свидетели на военни престъпления, извършени от украинските сили.

Руският президент Владимир Путин вероятно създава условия за насилствена културна асимилация на разселените украинци в Русия, за да заличи украинската им културна идентичност и вероятно това е начало на продължителна кампания за русифициране на Украйна. На това обръща внимание в доклада си Институтът за наблюдение на войната (ISW), базиран във Вашингтон.

Ръководителят на руската федерална агенция по етническите въпроси Игор Баринов говори за създаването на "адаптационни центрове" за "мигрантите", живеещи в Русия. Баринов съобщава, че с разрешението и подкрепата на Путин работи по програми в някои пилотни региони, за да гарантира, че "мигрантите" в Русия познават и спазват руските традиции, обичаи и закони, за да не се допусне "мигрантите" да попаднат в "социална изолация" в Русия. Кои са самите пилотни райони не се уточнява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ПЛЮЯ НАЙ БРУТАЛНО НА ОТВРАТИТЕЛНАТА НАТОВСКА ПРОПАГАНДА !!! ОТВРАТ СТЕ !!!
41
2
 
6
 
! Отговори
фигаро преди 1 година
Освен това загинаха до 8 офицери от Министерството на отбраната на Великобритания.**били са 888 офицера, не 8.
40
2
 
9
 
! Отговори
Viki преди 1 година
Сутринта на 1 септември ВСУ направи опит да приземи десант близо до Енергодар и да превземе Запорожската АЕЦ, докато мисията на МААЕ стигна до енергийния обект под контрола на въоръжените сили на Русия. Операцията на украинските военни завърши с неуспех. Киев загуби над 300 елитни бойци от украинските специални сили, от които 230 наскоро завършиха обучение във Великобритания и се завърнаха в Украйна. 4 офицери от ВСУ бяха пленени от въоръжените сили на РФ. Освен това загинаха до 8 офицери от Министерството на отбраната на Великобритания.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато влизаш в Русия, ти казват добре дошли. Когато влизаш в САЩ , те питат цел на посещението. И го записват. Ако руснаците бяха питали Вовк за цел на посещението и го бяха записали, сега щеше да има още една индикация за вина на убийцата.
38
0
 
12
 
! Отговори
Зеленият преди 1 година
Хюмън Райт проспаха осем години,а сега се събудиха с гурели по очите
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркомана сливи ли имаше в устатаа та не им каза да отидат при него в бункера?
36
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сте чули за българи работещи в Русия последните 15 години? Та толкова за Русия.
35
2
 
11
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Днес няма статии за поредната освободителна контраофанзива. Какво стана с Херсон? Някой да е погледнал в програмата на Евронюз кога ще е следващата атака? По-добре това, отколкото глупости за напълно доброволно преместилите се в Русия украинци, най-вече тези със смесените бракове!
34
5
 
13
 
! Отговори
Бачо Киро преди 1 година
Гледали сме стотици видеа на свободно преминаващи цивилни през линиите на съприкосновение....защо сега ни сапунисвате?
33
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно руснаците са закарали украйнците на изток от Москва там където няма ни ток,вода и пътища.Там в руските деревни и сега си живеят така.
32
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси ужаса,да те пратят да живееш в Рашка.А си казал нещо лошо за Путинцев веднага 15 г.затвор.*** на двора,само руска телевизия и евентуално дръглива лада са само част от екстрите.
31
3
 
15
 
! Отговори
ZZ преди 1 година
Добре де, тези хора усти нямат ли? Защо не кажат те принудени ли са да правят нещо? Зеленски откъде знае? Може да имат роднини там?
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е защитник на слабите и онеправданите, борец, срещу несправедливостта.
29
2
 
18
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
Вместо да публикувате глупости ,пишете нещо за огромните загуби на ВСУ при самоубийственият опит за контра атака в Донбас. Защо всички мълчите?!
28
0
 
5
 
! Отговори
Муха ха ха преди 1 година
Има информация че милиони Китайци са принудени да живеят извън страната си. Техните права не се спазват но от HRW нищо не пишат, защо ли?
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още нищо не е видяла бг от мафията на укрите. Те още се адаптират.
26
3
 
19
 
! Отговори
Еее, преди 1 година
"Основното от доклада на правозащитната организация е представено от Руската служба на "Би Би Си" Щом информацията идва от бибици - то, ние вЕрваме... как да не вЕрваме!!! А може ли малко повече инфо за това как протича контра настъплението на украинските рамбовци! Гоуемо шоу било - 3200 метра бягали под 10 минути посока Киев...
25
2
 
14
 
! Отговори
Ха сега де преди 1 година
Дето преди 3 месеца един колега руснак ми разказваше, че бедните украинци, които не могат да си платят на укромаеодерите бягат в Русия, голям майтап ;) Ролкова за укро-национализма и справедливия и честен Зеленски;
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да не живеят в загнилия запад. Там има кока, фенери в Амстердам, гейзери. И всичко легално. Кой не иска безгрижен живот
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия мошеници още малко ще кажат, че на сила държим укрите в петзвездни хотели и да ни наложат санкции.