Хиляди украинци принудени да живеят в Русия, има и много изчезнали

Хората са принудени да се преместят в окупираните територии или в Русия
1 сеп 2022 20:30, Йоана Цонева
135
Хиляди украинци принудени да живеят в Русия, има и много изчезнали
Снимка: БГНЕС

От началото на войната Русия насилствено премества украински граждани в окупираните територии или в Русия. Human Rights Watch (HRW) отбелязва в доклад от 1 септември, че подобни действия представляват сериозно нарушение на законите на войната, равносилно на военни престъпления. Основното от доклада на правозащитната организация е представено от Руската служба на "Би Би Си".

Според доклада повечето украински граждани, живеещи в Мариупол и Харковска област, са транспортирани принудително. Руските власти са използвали натиск, за да принудят украинците да отидат в окупираните територии или в Русия, заявявайки, че нямат друг избор.

Жителите на Мариупол, които са разполагали със собствен транспорт или средства за организиране на транспорт, са имали възможност сами да пътуват до контролираната от Украйна територия. Останалите е трябвало да разчитат на организирани от Русия автобуси за евакуация и след това да преминат през процес на филтрация. По време на бягството от Мариупол много украинци са били принудени да преминат през райони на ожесточени боеве, обстрели, осеяни с трупове улици, а след това и много контролно-пропускателни пунктове на руската армия, където бяха претърсвани и разпитвани многократно.

Изпратените в Русия или окупираните територии са били принудени да преминат през процес на филтрация и няколко разпита. По своя мащаб и систематичен характер процесът на филтрация е наказателен и обиден, отбелязват от HRW. По време на този процес руските власти са събирали лични и биометрични данни от украинците, копирали са всички данни от телефона, преглеждали са личната кореспонденция и акаунтите в социалните мрежи.

Тези, които не са преминали процеса на филтриране - поради възможни подозрения за връзки с украинската армия - са изпратени на територията на ДНР. Оттогава за много от тези хора няма никаква информация.

Жителите на някои украински селища в източната част на Харковска област, граничеща с Русия, също са били принудително отведени в Русия. Става дума за населените места Липци, Руска Лозовая и Тернов. 70-годишен мъж от Руска Лозовая е разказал, че руските военни са му казали в опит да го убедят да напусне дома си: "Ти си живял с нас, така че ако дойде украинската армия, ще те накажат", каза той.

Още по темата
Много от тези, които са дошли в Русия, се били разделени от семействата си, тъй като хората са били изпращани в различни части на Русия.

Освен това в Русия някои украинци, с които са се свързали от HRW, е трябвало да подпишат документи, в които се посочва, че са били свидетели на военни престъпления, извършени от украинските сили.

Руският президент Владимир Путин вероятно създава условия за насилствена културна асимилация на разселените украинци в Русия, за да заличи украинската им културна идентичност и вероятно това е начало на продължителна кампания за русифициране на Украйна. На това обръща внимание в доклада си Институтът за наблюдение на войната (ISW), базиран във Вашингтон.

Ръководителят на руската федерална агенция по етническите въпроси Игор Баринов говори за създаването на "адаптационни центрове" за "мигрантите", живеещи в Русия. Баринов съобщава, че с разрешението и подкрепата на Путин работи по програми в някои пилотни региони, за да гарантира, че "мигрантите" в Русия познават и спазват руските традиции, обичаи и закони, за да не се допусне "мигрантите" да попаднат в "социална изолация" в Русия. Кои са самите пилотни райони не се уточнява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
23
 
! Отговори
Abe преди 1 година
И аз и хиляди българи и хиляди български деца сме принудени да живеем и работим във Великобритания.
81
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, скоро войната ще приключи. Зе ще се самозастреля, а ЕС ще подвин опашка. Тогава изведнъж ще сменим лентата и ще изпратим гостите по живо по здраво. Който иска да остане и работи - добре дошъл!
80
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките украинци. Какво ли още ще им причини алчния запад.
79
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един пичага беше писал тук преди месец как леля му пуснала 2 украинки с 3 деца под наем в апартамента си в Бс края на април.Платили И един депозит и два месеца нито наем нито сметки.Отива женицата с щерка си да ги търси,а украинките се заключили и не отварят.След 20мин дошли 2ма укри с джип и избутали хазяйката,а тя заплашила с полиция.На другия ден отива с куките,а в апартамента няма никой,но целия изпотрошен и за ремонт над 10К.Та така за тия злоббни и наггли прассета.
78
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците яко трепат руски окупатори в Южна Украйна.
77
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама седи си в българският Рай, апропо ако не беше Горбачов, сега щеше в Белене да чифуркаш.
76
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия = робство
75
21
 
10
 
! Отговори
в РУСИЯ СЪМ преди 1 година
То това си е живо наказание, да те накарат на сила да живееш в Блатная. И тука русоробите трябва на сила да се накарат да живеят там, щото явно не щат да ходят да живеят в Путлеровия рай въпреки че го боготворят
74
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е силно подвеждаща.Укрите не са хора.Фашагите и бандеровците са подло и коварно племе.Факт.
73
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава напаст се лекува единствено с геноцид. Т.е. ликвидиране.. това е истината...
72
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вместо да ми цъкате минуси елате в Бургас да ги видите бббе?!? Да се оправите с тая папплач... Приемете ги в дома си?!?!? Плащайте им пи 40лв.... А то пА ние вече им плащаме. Магазинчето до нас в Бургас вече 5-6 пъти украинки с деца си пазаруват без да плащат,а касиерката е на 68г.не може да ги бие.Редовно и бензина "забравят" да си платят.ЗДП не спазват а КАТ не ги и спира.Тия са ЧУМАТА на Черноморието тая година.
71
5
 
22
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 1 година
Хохлите усмърдяха хотелите ни само за 2-3 месеца.Тази воняща сг.ан трябва да бъде прогонена от земите ни ,преди да се е размножила.Като марокански скакалци са тези навлеци.След тях остава само разруха ,разврат и зараза.Защо ли продажните ни политици не ги вземат в домовете си ,тези мързеливи и вечно пияни разбойници?
70
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вирусът "Укро- 23" ще погуби милиони руски фашисти и хиляди русофили.
69
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вирус вече има и се вика Украинец. Смърт за вируса..
68
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В течение 8 лет фашистская Россия финансировала сепаратистов на Донбассе, которые использовали мирных жителей как... живой щит против украинской армии (3000 жертв среди мирного населения и 10000 убитых пророссийских бандитов), пытающихся восстановить контроль над Донецком и Луганском. Кремлевский психопат пресек 11 попыток ООН заслать миротворцев и сознательно выждал момент после Олимпиады в Китае, чтобы вероломно напасть на Украину... Таковы факты, русские роби...
67
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Догодина ще се появи вирус, който ще покоси всички русофили и руски фашисти.
66
11
 
18
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
HRW - Human Rights Watch къде бяха 8г. когато фашаггите бомбардираха и убиваха цивилни в Донбас?!?! Къде бяха, когато украински граждани, които се самоопределяха за българи бяха изгорени живи?!? Я потърсете в гугъл филма "Децата на Донбас" от 2017та.Филм с над 80награди в цял свят включително и американски да видите геноцид и да разберете защо след 8г. руснаците се намесиха.Къде бяха HRW тогава?!?
65
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на Русия. Това племе Украинци това заслужава, даже май по добре е да ги изтребват...
64
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за украинците на плажа е истина. Некъв цивилизационен хорър са.
63
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите са болни мозъци... Затова поддържат варварите на кремълския пcиxoпат.