Москва: САЩ стоят зад кризата с доставките на газ за ЕС

Европа е изправена пред най-тежката криза в доставките на гориво досега
Обновена: 6 сеп 2022 19:04 | 6 сеп 2022 19:04, Йоана Цонева
318
Москва: САЩ стоят зад кризата с доставките на газ за ЕС
Снимка: БГНЕС

Във вторник руското външно министерство заяви, че САЩ са подпалили кризата с доставките на газ в Европа, като са подтикнали европейските лидери към "самоубийствената" стъпка да прекратят икономическото и енергийното сътрудничество с Москва.

Европа е изправена пред най-тежката криза в доставките на газ досега, като цените на енергията се покачват, а германските вносители дори обсъждат възможни дажби в най-голямата икономика на Европейския съюз, след като Русия намали газовите потоци на запад.

На въпроса какво трябва да се случи, за да може "Северен поток 1" отново да започне да изпомпва газ, говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви пред "Ройтерс": "Слушайте, задавате ми въпроси, на които и децата знаят отговора: тези, които са започнали това, трябва да го довършат."

Още по темата
Тя заяви, че Съединените щати отдавна се стремят да прекъснат енергийните връзки между Русия и големи европейски сили като Германия, въпреки че Москва е надежден доставчик на енергия още от съветско време.

"Доминацията на Вашингтон надделя", каза Захарова пред "Ройтерс" в рамките на Източния икономически форум във Владивосток. "В Европейския съюз на власт дойдоха политически сили, които играят ролята на "овце-провокатори"."

"Това е абсолютно самоубийство, но изглежда, че те ще трябва да преминат през това", каза тя.

Съединените щати и Европейският съюз обвиниха Русия в енергиен шантаж, след като Москва намали доставките на газ за европейските клиенти. Русия заяви, че е имало технически проблеми с компресорната станция, които санкциите са попречили да бъдат отстранени.

Кремъл твърди, че Западът е предизвикал енергийната криза с налагането на най-тежките санкции в съвременната история - стъпка, която според президента Владимир Путин прилича на обявяване на икономическа война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 261 САЩ и Великобритания изобщо не са участвали във ВСВ. Победата е само на Русия.Путин така казва.Русия изобщо не е нападала Украйна. Тя се отбранява.
234
1
 
1
 
! Отговори
Чудно преди 1 година
Пак САЩ са им виновни. Ми що не вземете да я унищожите тези САЩ , като толкова ви пречи .Путин натиска червения бутон и Русия изчезва.
233
2
 
2
 
! Отговори
Но не и тези преди 1 година
До анонимен....С палеца надолу!Те са или платени Руски ***,или нещо дъската им хлопа,та не признават ОЧЕВИДНИТЕ неща!
232
3
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
рашисти, яжте си петрола, пийте си газта и стойте надалеч от цивилизацията! Не ви искаме!
231
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Европа показва, че няма да търпи военна агресия на територията си. На каквато и да е цена. Подкрепям напълно.
230
5
 
3
 
! Отговори
Двоен аршин преди 1 година
В едната посока имаме "демократични икономически санкции", а в другата - "икономически шантаж"?!? Тия брюкСелски номенклатурчици съвсем се смахнаха! Много са ви плоски лъжите!
229
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еееееех!Ако бяха умни АМЕРИКАНЦИТЕ И АНГЛИЧАНИТЕ ДА БЯХА ОСТАВИЛИ ГЕРМАНЦИТЕ ДА ВИ ДОВЪРШАТ! СЕГА СВЕТА ЩЕШЕ ДА Е ПО-ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ
228
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
росия пък стои зад военната операция в Украйна
227
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите, най-бедните в Европа, казват на богатите руснаци колко зле са нещата тук. те бяха в европа, бяха в българия, с пари и още повече с големи пари, навсякъде е добре, моята родина, моята Русия ми е по-близо, тук се чувствам добре, а не във вашата Европа, пропагандата ви изяде мозъка , като че ли освен Европа и добро място няма, това няма да го разберете, слепи сте.
226
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше толкова хубаво защо афганистанците и сирийците отиват на запад а не в близка Русия???
225
6
 
10
 
! Отговори
NightWatch преди 1 година
Сигурно хамериканците са им виновни, че не се справят с "денацификацията" на Украйна. Нали щеше да е за няколко дни, нали щяха да ги посрещат с хляб и сол. Все другите са им криви
224
10
 
25
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
Нека някой да извади поне един исторически факт за нещо добро което сме видели от запада. Поне едно за България добро.Абсолютни лицемери гледащи само собствения си интерес
223
6
 
18
 
! Отговори
Tangra преди 1 година
Американците точеха зъби за европейския пазар. То не бяха санкции спиране на газопроводи нефтопроводи. Слагане на прокси правителства в БГ Полша Чехия Румъния. Благодарение на това даже ни приеха с куц крак в ЕС.А вие гледайте още с google earth и ходете ангария да работите из прекрасните провинции на запад. И ще си останем мизерни завинаги защото сме безгръбначни. И има хора дето за 2 цента продадоха народа си.
222
14
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не е нужно да биеш път до Русия, за да видиш какво е! Пусни на Гугъл ърв и се разходи из руската провинция, и после отиди в някое малко европейско градче на ЕС, и сравни! Разликата е огромна! Та, ето защо всички отиват на запад, даже сирийците и афганистанците!
221
24
 
29
 
! Отговори
МашкаАлкашка преди 1 година
И да знаете, че лично Байдън е врътнал крана! Между другото, тая раздрънкана балалайка се е женила в Ню Йорк. Що ли там, а не на Урал. в маЦква или в Сибир?
220
17
 
13
 
! Отговори
абе знАхарова кой преди 1 година
филм гледа......те все още не признават че са нападнали Украйна.
219
25
 
17
 
! Отговори
Az преди 1 година
И още един въпрос към хората защитаващи Путин- как си представяте живота ако Русия на Путин завземе Украйна, Прибалтика,наложи правителства проруски като в Беларус в България и Румъния?някой виждал ли е Русия, ама да е ходил последните 30 години там, извън Москва и Петербург, някой видял ли е наистина как се живее там? И ако някой мисли да отговаря-по-добре от България, да си вземе билет до Самара или Омск , или Ростов, да постои месец два и да пише, важно е за него и за нас.
218
20
 
11
 
! Отговори
Az преди 1 година
Ок колко са загрижени за обединения запад, нали нямат нужда от него, пък сега са се загрижили... Май Европа ще може без Русия, само въпрос , преди 89 година СССР доставяше ли газ? На същия лош запад. Газта стана фактор след 2000 година, но заради зелените се наложи. Не е трудно запада наново да открие атомните си и топлоцентрали на въглища. Не забравяйте че ЕС е започнал като съюз за контрол на въглищата като основа за предотвратяване на бъдещи воини-въглища-стомана-военна продукция.
217
8
 
20
 
! Отговори
Мирчев преди 1 година
Точно.Налага се ам.газ който по дефиниция е по скъп от тръбния с антипазарно поведение по продажни европейски политици.Даже и нашия Радев е послушко и вместо да преговаря с Газпром,отиде в Персийския залив да Лала глупости.Погледнете как се държи Унгария,нов договор,Сърбия,че и Гърция дето оттам внасяме руски газ с надценка.Продажници и Небългари.
216
24
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Тече икономическа война на изтощение.Европа не получава газ,Русия не получава пари от продажбата на този газ.Предишната война на изтощение завърши с фалита на СССР.Русия върви по същия път.