Русия засилва ядрения шантаж с обстрел на поредната украинска АЕЦ

Пивденноукраинск е третият ядрен обект, засегнат от руската инвазия в Украйна
20 сеп 2022 22:10, Анисия Иванова
83
Русия засилва ядрения шантаж с обстрел на поредната украинска АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Русия засилва "ядрения шантаж", като бомбардира площадката на украинската атомна електроцентрала "Южноукраинск", заяви нейният директор Игор Полович.

С удара в понеделник в южната част на Николаевска област "започна втората фаза на ядрения им шантаж", каза Полович.

Нападенията около ядрените съоръжения в Украйна предизвикаха призиви от страна на Киев и западните му съюзници за демилитаризиране на районите около комплексите.

Днес репортери на АФП видяха дълбок кратер, осеян с фрагменти от снаряди, на няколкостотин метра от централата в Южноукраинск по време на пресконференция, организирана от украинската агенция за ядрена енергия "Енергоатом". На десетки метри от кратера се вижда, че вратата и прозорците на сграда, която АФП нямаше право да посети, са изпочупени от експлозията. От другата страна на кратера, друга сграда, по-малко пострадала, също е загубила по-голямата част от прозорците си, съобщава БГНЕС..

Според началника на службата за сигурност в Южноукраинск Иван Жебет полицията и прокуратурата са претърсили мястото за шрапнели, които са взели, за да идентифицират снаряда.

Пивденноукраинск е третият ядрен обект, засегнат от руската инвазия в Украйна, започнала в края на февруари. Най-голямото атомно съоръжение в Европа - Запорожската атомна централа в контролираната от Русия територия в Украйна - се превърна в гореща точка за безпокойство след взаимните твърдения за нападения там.

В началото на войната се водиха боеве около Чернобил в северната част на страната, където при експлозия през 1986 г. са замърсени обширни територии.

През март руските войски превзеха централата в Запорожие и обстрелът около съоръжението предизвика намесата на западните лидери. В началото на септември там беше разположен наблюдателен екип на атомната агенция на ООН.

Този месец френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин да изтегли тежките оръжия от региона, а руският лидер предупреди за потенциални "катастрофални" последици от боевете там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Количеството руски ***, коментирали тук е впечатляващо.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много тежко промити мозъци има тук, или им е платено в рубли, не знам. И в двата случая не е на добре
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
#@ Пивденноукраинск е третият ядрен обект= Ядрен НЛО да беше, трябваше да има повече информация другаде, извън тази статийка. Я търсете!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нецензурна дума
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех, че калъпчето с което си мием ръцете е *** дума.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мръсните руски *** искат да запалят света. Давате ли си сметка какво ще остане от копелдашката ви страна след това. Ненормалната, алкохолизирана , фашистка пасмина си представя света като утрешния руски рай. И за *** няма да ставате.
41
5
 
4
 
! Отговори
toti преди 1 година
Тази война показа ЧЕ НАЙ ПРОСТАТА НАЦИЯ В 21 ВЕК Е РУСИЯ !!! НАЙ ГОЛЯМ ДИКТАТОР Е ПУТИН !!! НАЙ СМИРЕН КАТО РОБИ в 21 ВЕК е РУСКИЯ НАРОД !!!КАДЕ СА ХАГА,ООН,СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСт и КАВИ ЛИ НЕ ОЩЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА МИР ,,КОИТО в 21 ВЕК ПОЗВОЛИХА НА ЕДНА СТАНА ДА НАПАДНЕ ДРУГА И ДА ГЛЕДА БЕЗ НИКАКВО ДЕЙСТВИЕ !!!
40
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Никога досега в историята на цивилизацията, откакто въобще съществува човечеството, не са се водили военни действия около АЕЦ. Това разбира се е много опасно, особено ако някой реактор бъде пробит и започне радиоактивен теч. Плутоний 239 се полуразпада за 24 000 години. Стронций 90 е най-опасен. Полуразпада се за 28 години, но според учените 1 чаена лъжичка от него може да умъртви всички хора на Земята. От Чернобил например е изтекло количество - около 6-7 чаени лъжички.
39
14
 
5
 
! Отговори
цензура преди 1 година
До Матейот иZраждане и пАсолството ни убеждават,че украйнците плащат на чеченците да убиват децата им...уау,вземат ви за...полезни...стреляли по ядрените си централи...уау каква безпомощност в руската пропаганда!
38
15
 
4
 
! Отговори
цензура преди 1 година
явно е време за удар в далечният север на русия...и те имат ядрени уязвими...ако ще се мре да е като Свободни хора!!!време е някой да удари раша...никой не удари хитлер и ни доведе до разруха...повтаряме грешки!!всяко използване на ядрени...означава трета Световна,ядрена,безмилостна...САЩ няма да се уплашат или направят компромис приятели...Свободен Свят...или Мъртав!!!
37
10
 
6
 
! Отговори
В очакване преди 1 година
В утрините часове на 21.09.2022г се очаква Вл. Путин да направи обръщение към нацията и да обявяви мобилизацията на военнослужещи, които да се включат активно в SVO. Вие "***" /в донаборна възраст/ до края на годината, ще ви съберат във военно-полеви лагери в Г. Малина и Сливница. Там ще бъдете обучавани от натовски инструктури във военно-техническа подготовка. Очаква се най-късно до ноември, НАТО да влезе официално във войната с Русия. Като прифронтова държава, ви чака...мобилизация !
36
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статия за бавноразвиващи се. Западната пропаганда не спи.
35
8
 
21
 
! Отговори
Матей преди 1 година
Стига сте дрънкали глупости, стига с тези фалшиви новини. Украйна стреля по ядрените си централи, украйна шантажира европа а не Русия, вие не взехте за балъци .
34
7
 
3
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До ZZ не съществува в руската азбука - защо избрахте него.Имам теория-я на това Z добави перпендикулярно (дано да знаеш какво значи) още едно Z-Символа който получаваш да ти прилича на нещо...
33
16
 
10
 
! Отговори
Toни преди 1 година
Тука като чета има много русофили ***-оти но не защото защитавате Русия-ни най-малко,а защото защитавате Кремълският незавършен г-е-й и мразите Украйна само защото вярвате на информацията предлагана ви от други кремълски Ге-братства.По добре да съм кравар-отколкото шизофреник-фашист.И към всички незавършили успешно предучилищна възраст-пише се Украйна.
32
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как разбраха че са руснаци? Защото и украинците са руснаци.
31
4
 
10
 
! Отговори
до анализатор преди 1 година
Сега не, но тогава е било. Сега ще кажеш, че украинците са построили всички АЕЦ в СССР, даже и нашата в Козлодуй. Били са една страна, строили са навсякъде да има промишленост в определени отрасли, че да има работна за хората. То и тук беше така. Не като сега всичко живо в София и още пет града, а села и региони почти без хора. Байконур е в Казахстан.
30
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакви шансове Крайна да се съхрани като държава.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49 Има прична за неспирния ти копи-пейст. :))))
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нeaндepталци рaшиcтите нямат ли къдет да стрелят че стрелят снаряди на няколкостотин метра от атомни централи.. абе въобще тия трябва да бъдат изолирани с бодлива тел и ток по цялата им граница и да нямат достъп до останалия свят