Русия засилва ядрения шантаж с обстрел на поредната украинска АЕЦ

Пивденноукраинск е третият ядрен обект, засегнат от руската инвазия в Украйна
20 сеп 2022 22:10, Анисия Иванова
83
Русия засилва ядрения шантаж с обстрел на поредната украинска АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Русия засилва "ядрения шантаж", като бомбардира площадката на украинската атомна електроцентрала "Южноукраинск", заяви нейният директор Игор Полович.

С удара в понеделник в южната част на Николаевска област "започна втората фаза на ядрения им шантаж", каза Полович.

Нападенията около ядрените съоръжения в Украйна предизвикаха призиви от страна на Киев и западните му съюзници за демилитаризиране на районите около комплексите.

Днес репортери на АФП видяха дълбок кратер, осеян с фрагменти от снаряди, на няколкостотин метра от централата в Южноукраинск по време на пресконференция, организирана от украинската агенция за ядрена енергия "Енергоатом". На десетки метри от кратера се вижда, че вратата и прозорците на сграда, която АФП нямаше право да посети, са изпочупени от експлозията. От другата страна на кратера, друга сграда, по-малко пострадала, също е загубила по-голямата част от прозорците си, съобщава БГНЕС..

Според началника на службата за сигурност в Южноукраинск Иван Жебет полицията и прокуратурата са претърсили мястото за шрапнели, които са взели, за да идентифицират снаряда.

Пивденноукраинск е третият ядрен обект, засегнат от руската инвазия в Украйна, започнала в края на февруари. Най-голямото атомно съоръжение в Европа - Запорожската атомна централа в контролираната от Русия територия в Украйна - се превърна в гореща точка за безпокойство след взаимните твърдения за нападения там.

В началото на войната се водиха боеве около Чернобил в северната част на страната, където при експлозия през 1986 г. са замърсени обширни територии.

През март руските войски превзеха централата в Запорожие и обстрелът около съоръжението предизвика намесата на западните лидери. В началото на септември там беше разположен наблюдателен екип на атомната агенция на ООН.

Този месец френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин да изтегли тежките оръжия от региона, а руският лидер предупреди за потенциални "катастрофални" последици от боевете там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската федерация е способна да "ослепи" и неутрализира цялата спътникова групировка която се намира над Украйна. Има всичко необходимо за това. За сега се изчаква. Има ли причина? Навярно има.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това няма да помогне на окъсаните вааттенки :)))))))
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над Украйна няма военни спътници. Всичко което са използва за разузнаването и за HIMARS системите са комерсиални спътници наети за определена сума от военните на НАТО.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до анализатор Както сега е "едно" ли? :))))
23
5
 
7
 
! Отговори
до анализатор преди 1 година
АНТК Антонов е основан 1946г. и базиран през 1952 г. в Киев, Украинска ССР. Компанията носи името на учредителя си Олег Константинович Антонов. Освен родоначалник на комплекса той е и ръководител и главен конструктор. Антонов е руснак, роден в подмосковието, завършил в Ленинград. Това, че компанията през 1952 г. е базирана в УССР е някакво вътрешно планиране в СССР. За да има и там самолетостроене, промишленост. Никой не е мислил, че СССР ще се разпадне,всичко е било едно.
22
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората които пътуват в района Крим с навигация в колата от скоро с изумление откриват, че не са в Крим, ами се намират веднъж някъде близост до Домодедово, друг път Шереметиево в Москва или някъде в Одеса.
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
HIMARS и 155 милиметровите управляеми снаряди работят под корецкията и управлението на системите NAVSTAR GPS. Без управление от спътниците на NAVSTAR GPS високоточните натовски оръжия ще се превърнат в обикновени реактивни катапулти които просто мятат в една или друга посока.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиперзвукът решава всичко.
19
7
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
рашистан е н.сран! това се вижда и от най-платените п.ткинофили! танковете им ги гурмят все едно с прашки! корабите им сами потъват от, цитирам руското главнокомандване, заспали моряци с цигара в уста! самолетите им колкото и да видяхме през таз война всите бяха свалени! за войниците в армията пък ... абе там или добро или нищо и зарад това нищо няма да кажа! и сега имаха малко ракетки и ги изтреляха и сега немат чипчета да си направят нови! няма да продължавам да ги хваля повече, че то ,...
18
0
 
0
 
! Отговори
Вова преди 1 година
Аринда Моди го смачка
17
13
 
9
 
! Отговори
5та статия преди 1 година
Ще задейства ли? Когато за 3 минути британските острови и Германия се превърнат в марсианска пустиня? Разбира се, че може да се задейства, но за какво - за някаква марсианска пустиня, където вече не съществуват никакви държави? Ще ескалират ли САЩ, заради някаква пустиня от разтопен бетон, да се превърнат и те в разтопен бетон, или?
16
1
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
А в Иран защо протестират?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 --- не знам и питам . Нищо странно няма . Като стреля по централите си , русия ще накара ЕС да купува газ ли . какво очаква , това не разбирам. Да вдигнат санкциите или друго
14
5
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
В Словакия, няма ли руски шпиони и русофили и словашки копейкин
13
11
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 14 Викаш, това само руските арийци го могат, долните украински евреи не ги бива, а???А кой построи най-големия транспортен самолет Ан-225 - Мрия?!На коя държава авиокосмическата индустрия е по-добра от тази на Русия? Какъв е смисълът да се лъжем още?
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 Кво питаш, като много добре знаеш :)))) Тва русофилите сте като малки деца :))))
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 "ядрен шантаж срещу Европа" - какво е това нещо . Пари ли искат , оръжие ли . За украинците или руснаците става дума
10
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неуките русофилчета да гледат последните интервюта с руския терорист и националист Игор Гиркин за да им стане ясно, какво се случва с руския башибозук и "специалната операция"... ! Той поне е обективен и не е... украинец. Не е нужно всеки ден да споделят тук мокрите си сънища и болни фантазии. Централите НЕ СЕ ОБСТРЕЛВАТ, а се стреля ОКОЛО ТЯХ с цел ядрен шантаж срещу Европа и това се прави точно от руснаците.
9
10
 
15
 
! Отговори
Z преди 1 година
Няма такъв шантаж има само жалки продадени Български меди. Жалко много жалки сте Днес
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 Какво "казват" ваттенките не интересува никого в нормалния свят. Ще има груз 200 :))))