Русия засилва ядрения шантаж с обстрел на поредната украинска АЕЦ

Пивденноукраинск е третият ядрен обект, засегнат от руската инвазия в Украйна
20 сеп 2022 22:10, Анисия Иванова
83
Русия засилва ядрения шантаж с обстрел на поредната украинска АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Русия засилва "ядрения шантаж", като бомбардира площадката на украинската атомна електроцентрала "Южноукраинск", заяви нейният директор Игор Полович.

С удара в понеделник в южната част на Николаевска област "започна втората фаза на ядрения им шантаж", каза Полович.

Нападенията около ядрените съоръжения в Украйна предизвикаха призиви от страна на Киев и западните му съюзници за демилитаризиране на районите около комплексите.

Днес репортери на АФП видяха дълбок кратер, осеян с фрагменти от снаряди, на няколкостотин метра от централата в Южноукраинск по време на пресконференция, организирана от украинската агенция за ядрена енергия "Енергоатом". На десетки метри от кратера се вижда, че вратата и прозорците на сграда, която АФП нямаше право да посети, са изпочупени от експлозията. От другата страна на кратера, друга сграда, по-малко пострадала, също е загубила по-голямата част от прозорците си, съобщава БГНЕС..

Според началника на службата за сигурност в Южноукраинск Иван Жебет полицията и прокуратурата са претърсили мястото за шрапнели, които са взели, за да идентифицират снаряда.

Пивденноукраинск е третият ядрен обект, засегнат от руската инвазия в Украйна, започнала в края на февруари. Най-голямото атомно съоръжение в Европа - Запорожската атомна централа в контролираната от Русия територия в Украйна - се превърна в гореща точка за безпокойство след взаимните твърдения за нападения там.

В началото на войната се водиха боеве около Чернобил в северната част на страната, където при експлозия през 1986 г. са замърсени обширни територии.

През март руските войски превзеха централата в Запорожие и обстрелът около съоръжението предизвика намесата на западните лидери. В началото на септември там беше разположен наблюдателен екип на атомната агенция на ООН.

Този месец френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин да изтегли тежките оръжия от региона, а руският лидер предупреди за потенциални "катастрофални" последици от боевете там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 " Украинската артилерия буквално размазва всякаква руска съпротива" --- еееех фантазии , фантазии .Богато въображение
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подлите руснаци стрелят около... централите с цел ядрен шантаж... Всички много добре знаят, какво ще стане, ако има изтичане на радиация..., а вижте, как русофилите изопачават фактите, все едно се стреляло по самата централа...
5
11
 
11
 
! Отговори
ДО: 10 преди 1 година
МНОГО ЯСНО!!! И не само това, ами руските терористи крият военната си техника в украинските атомни електроцентрали!!! А за това си има добра причина: Украинската артилерия буквално размазва всякаква руска съпротива! Но скрита в атомните електроцентрали, тя е защитена от украински атаки! Хитро, а? И гадно. И подло.Москалска му работа, сатанинска...
4
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се чуди човек защо руснаците им построиха толкова АЕЦ-ове, заводи, модерни градове на тия укренски аборигени. Явно не им трябват. Влече ги пещерната ера. Унищожиха си всичко. Да не мислят, че пак ще имат централи и САЩ ще им ги строят този път? Еми няма-свършиха. Украинците никога повече няма да се върнат към цивилизацията.
3
8
 
12
 
! Отговори
Видно е преди 1 година
Докато имаше АЕЦ, който беше в спорна зона, руските терористи можеха да лъжат, че украинците сами си обстрелват централата, Ядрения тероризъм на руските военопресптъпници лъсна с пълна сила, когато започнаха да обстрелват другите АЕЦ далеч от фронтовата линия..
2
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако руснаците искаха да думнат централа досега да са гръмнали поне 4. Не само, че са ги строили и обучавали укри да работят там като помощен персонал, но и шефовете са руснаци. Един саботаж отвътре и централата отлита. Ясно, че са неуките укри, които дори не знаят къде да стрелят, за да има ефект.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четох някаква статия,че от там стрелят по Запорожие и явно като отвърнат на удара пък е рисково за другата.Мани...просто всички да спрат да стрелят в близост до АЕЦ.Да ги спират всичките.След войната направо да ги махат.Господ сигурно се чуди коя от двете да пази.