Бягство от Русия: Не искам да умра в братоубийствена война

Руснаци бягат в чужбина след обявената от Путин мобилизация
22 сеп 2022 19:00, Александър Попов
184
Бягство от Русия: Не искам да умра в братоубийствена война
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Дмитрий отлита за Армения само с една малка чанта, оставяйки съпругата и децата си, причислявайки се към хилядите хора, които бягат от Русия, за да избегнат служба във войната срещу Украйна.

"Не искам да ходя на война", казва той пред АФП. "Не искам да умра в тази безсмислена война. Това е братоубийствена война."

Решението на руския президент Владимир Путин тази седмица да мобилизира няколкостотин хиляди резервисти подтикна нов отлив през границите на страната.

"Ситуацията в Русия би накарала всеки да иска да напусне", казва друг новопристигнал, 44-годишният Сергей, който пристига със сина си тийнейджър. Изглеждайки изгубен и изтощен на арменското летище, той потвърди, че са избягали "заради мобилизацията", но отказа да каже пълното си име.

"Решихме да не чакаме да ни повикат", каза 17-годишният му син Николай. "Не се паникьосвам, но усещам несигурност", добавя той.

Още по темата
Това е чувство, което споделят и други руснаци, пристигащи със същия полет в Ереван.

"Не е правилно да се воюва в 21-ви век - меко казано", казва 39-годишният Алексей пред АФП.

Той не е сигурен дали някога ще може да се върне в Русия. "Всичко зависи от ситуацията", добавя той.

"Фалшива информация"

Мъжете на военна възраст съставляват по-голямата част от пристигналите с последния полет от Москва. Много от тях не желаят да говорят.

Ереван се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от началото на войната на 24 февруари. Оттогава най-малко 40 000 руснаци са пристигнали в малката кавказка страна, някога част от Съветския съюз.

Близо 50 000 руснаци са избягали в съседна Грузия, сочи националната статистика от юни.

В четвъртък Кремъл отхвърли като "фалшиви" съобщенията, че руснаците, които имат право на мобилизация, бързат да избягат.

"Появиха се много фалшиви информации по този въпрос", заяви говорителят Дмитрий Песков.

Но полетите от Русия са почти напълно резервирани за следващата седмица до градове в близките бивши съветски държави - Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

А заповедта на Путин предизвика не само бягство - имаше и протести. Според една от групите, които наблюдават протестите, OVD-Info, полицията е арестувала повече от 1300 души в сряда на демонстрации срещу мобилизацията в цяла Русия.

В социалните мрежи се появиха опасения, че Русия ще запечата границите. А вътрешният министър на Германия Нанси Файзер заяви днес, че руските дезертьори могат да "получат международна закрила" в нейната страна.

"Почти никой не подкрепя войната"

Финландските гранични власти заявиха, че са забелязали увеличение на трафика от Русия след изявлението на Путин. Но подчертаха, че потокът все още е на сравнително ниско ниво. На граничния пункт Ваалимаа във Финландия днес следобед можеше да се види опашка от автомобили с дължина около 150 метра.

"Сутринта и през нощта беше натоварено, но сега започва да се успокоява", каза пред АФП Елиас Лайне, граничен служител там.

23-годишен ръководител на проект от Москва заяви пред АФП, че мобилизацията е ускорила плановете му да напусне Русия до октомври.

"Някои хора излязоха на протести, защото нямат какво да губят. Други разглеждат законите и говорят с адвокати, за да разберат дали могат да бъдат призовани", каза той.

А обратно в Ереван друг руснак, който е успял да се измъкне, заяви, че е "шокиран" от обявената от Путин мобилизация.

"Почти никой не подкрепя войната", казва той. "Всичко това е толкова болезнено. Искам всичко да приключи скоро."

Той отказа да назове името и фамилията си, позовавайки се на съображения за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: мобилизацияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СВИДЕТЕЛ НА ЯХОВА ЗАЩОТО ИМА ЛИЦЕ И ЛИЧНОСТ, НЕ Е БИЛ ГОЛ, А С УНИФОРМА, НЯМА ДА ТИ СЕ ОБЯСНЯВАМ!
66
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нова мода в пропагандата - руснаците дезертират. Струва ми се силно преувеличено, макар че някои сигурно ще се опитат да се скатаят. Обаче в същата ситуация преди 6 месеца за избягалите украинци, които са в пъти повече, нито дума не се каза. И не говоря за жените и децата, а за здрави и прави млади мъже, дето и досега се шматкат из Европа.
65
4
 
8
 
! Отговори
до София 56 преди 1 година
Едните бягат от война, която им е наложена отвън. Какви да са, ако не бежанци?Другите бягат от война, която те самите (някои гласно, други негласно - чрез бездействието си) са поддържали в продължение на 7 месеца. Какви да са, ако не страхливци и дезертьори?
64
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Днес БГ стига сте се гаврили с русофилите пишещи тук!Днес им сипахте щедро с черпака и до утре някой от тях може да си направи харакири.
63
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията представя, все едно че 100% от мъжете са мобилизирани. Споко! Мобилизирани са малко над 1% от годните за наборна служба. Няма такава драма, каквато русомразите се опитват.
62
2
 
4
 
! Отговори
СВИДЕТЕЛ НА ЯХОВА преди 1 година
КАК РАЗБРА, ЧЕ Е ВОЙНИК? МОЖЕ ДА Е ИЗНАСИЛВАЧ, КАНИБАЛ, ПРОДАЛ МАЙКА СИ, ОТ КЪДЕ ЗНАЕШ ЧЕ Е ВОЙНИК, КАТО Е ГОЛ И ВЪРЗАН С ВЕРИГА? ЗАЩО ВЯРВАТЕ НА ВСЯКА ИЗМИШЛЬОТИНА БЕ? НА ВОЙНА СТАВАТ ВСЯКАКВИ ИЗВРАЩЕНИЯ. МОРАЛ И ЗАДРЪЖКИ НИКОЙ НЯМА. ЖИВЕЕШ ПО ДРУГИ ПРАВИЛА, НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С НАШИТЕ ПРЕДСТАВИ И САМО ГЛАДАШ ДА ОЦЕЛЕЕШ! ТОВА НЕ Е КАТО ДА ТЪРКАШ ТАЛОНИТЕ НА ЧЕРЕПА И ДА МЕЧТАЕШ ЗА ХУБАВ ЖИВОТ. НИЩО ОБЩО.
61
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си много зле да си мислиш как Русия ще капитулира.Само наливате масло в огъня да разпалите световна война вместо да сядате на масата за преговори.Все едно САЩ да капитулира...няма как да стане.А ако НАТО нас се опита да набута във войната им е бедна фантазията какъв протест ги чака!НИЕ ЧУЖДА ВОЙНА НЕ ИСКАМЕ!!!
60
3
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ИДВА ВРЕМЕ ПАК ДА ОБЛЕЧЕМ ВЪШКАРНИЦИТЕ
59
14
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Аз знам, че десетки хиляди урки избягаха И в България, теглейки една попържня на Зеленски и продажната му клика.
58
3
 
6
 
! Отговори
Всеки ден преди 1 година
Някой скача от 6 я етаж, пада по стълбите, или от лодката....
57
6
 
16
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Сега ще видим как подкрепата за *** от 80% ще стане 1% Всички мобилизирани ще избягат по един или друг начин! Някой се прострелват в краката или предпочитат 3 години в затвора вместо на фронта! Това е края на рф благодарение на путин! Според мен трябва да сменим паметника на цар освободител с путин защото този човек ще отърве света от тая империя на злото и най накрая ще измъкнем България от кремълските лапи! Амин!
56
7
 
14
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
От Украйна 95 % бяха жени и деца, чугунена глАво Пrоста. Даже опорките ви са смешни вече.
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИ работете тогава за немските *** за жълти стотинки руски роби
54
6
 
10
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
ЕЕЕ, С ТОЯ ИНТЕРНЕТ НАРОДА ПОУМНЯ БЕ! ЗАЩО ДА УМИРАШ ЗА КЕФА НА НЯКОЙ СИ? НАРОДА ВЕЧЕ ИМА КАКВО ДА ГУБИ И НЕ МУ Е БЕЗРАЗЛИЧЕН ЖИВОТА. ВОЙНИТЕ НЕ СА НА МОДА ВЕЧЕ. САМО РАШКИТЕ СА ОЩЕ В ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ИЛИ ВЪВ ВТОРАТО СВЕТОВНА И НЕ МОГАТ ДА СЕ СЪБУДЯТ. ТИЯ В КРЕМЪЛ ДЕ! НАРОДА ИМ ВЕЧЕ Е БИЛ НА СЛЪНЧАКА И НА ЗЛАТНИТЕ И СЕ Е СЪБУДИЛ!
53
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Путин му остана само един верен войник - ядрената бойна глава...
52
2
 
9
 
! Отговори
Китай преди 1 година
Може да мобилизира 1 милиард!
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аутсайдери, безработни кръвожадни психопати ще идат доброволци, за 3000. А сигурно и за по-малко.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
55-май си сляп. а вече и глух.
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СВИДЕТЕЛ НА ЯХОВА НЕ СЕ ЗАНАСЯЙ, ТОВА НЕ Е ШЕГА, А СЕ МОЛИ ДА НЕ СЕ СЛУЧИ НА ТЕБ, КАДРИТЕ ГИ ПОКАЗАХА ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА, ЕДИН ОТ ЗАВЪРЗАНИТЕ С МЕТАЛНИ ВЕРИГИ УКРАИНСКИ ВОЙНИК ЗА СТЪЛБА, БЕШЕ УМРЯЛ ОТ СТУД, НЕ ОТ КУРШУМ. ДАЛИ СА МУ ОРЪЖИЕ И СА ГО ВЪРЗАЛИ, НАСИЛСТВЕНО ДА ВОЮВА.
48
14
 
8
 
! Отговори
София преди 1 година
Невероятно е либерасткото лицемерие и неграмотност по отношение на еднаква терминология. Значи онези, които бягаха от Украйна от страх да не бъдат мобилизирани са бежанци, а тези, които сега бягат от Русия са дезертьори.