Бягство от Русия: Не искам да умра в братоубийствена война

Руснаци бягат в чужбина след обявената от Путин мобилизация
22 сеп 2022 19:00, Александър Попов
184
Бягство от Русия: Не искам да умра в братоубийствена война
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Дмитрий отлита за Армения само с една малка чанта, оставяйки съпругата и децата си, причислявайки се към хилядите хора, които бягат от Русия, за да избегнат служба във войната срещу Украйна.

"Не искам да ходя на война", казва той пред АФП. "Не искам да умра в тази безсмислена война. Това е братоубийствена война."

Решението на руския президент Владимир Путин тази седмица да мобилизира няколкостотин хиляди резервисти подтикна нов отлив през границите на страната.

"Ситуацията в Русия би накарала всеки да иска да напусне", казва друг новопристигнал, 44-годишният Сергей, който пристига със сина си тийнейджър. Изглеждайки изгубен и изтощен на арменското летище, той потвърди, че са избягали "заради мобилизацията", но отказа да каже пълното си име.

"Решихме да не чакаме да ни повикат", каза 17-годишният му син Николай. "Не се паникьосвам, но усещам несигурност", добавя той.

Още по темата
Това е чувство, което споделят и други руснаци, пристигащи със същия полет в Ереван.

"Не е правилно да се воюва в 21-ви век - меко казано", казва 39-годишният Алексей пред АФП.

Той не е сигурен дали някога ще може да се върне в Русия. "Всичко зависи от ситуацията", добавя той.

"Фалшива информация"

Мъжете на военна възраст съставляват по-голямата част от пристигналите с последния полет от Москва. Много от тях не желаят да говорят.

Ереван се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от началото на войната на 24 февруари. Оттогава най-малко 40 000 руснаци са пристигнали в малката кавказка страна, някога част от Съветския съюз.

Близо 50 000 руснаци са избягали в съседна Грузия, сочи националната статистика от юни.

В четвъртък Кремъл отхвърли като "фалшиви" съобщенията, че руснаците, които имат право на мобилизация, бързат да избягат.

"Появиха се много фалшиви информации по този въпрос", заяви говорителят Дмитрий Песков.

Но полетите от Русия са почти напълно резервирани за следващата седмица до градове в близките бивши съветски държави - Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

А заповедта на Путин предизвика не само бягство - имаше и протести. Според една от групите, които наблюдават протестите, OVD-Info, полицията е арестувала повече от 1300 души в сряда на демонстрации срещу мобилизацията в цяла Русия.

В социалните мрежи се появиха опасения, че Русия ще запечата границите. А вътрешният министър на Германия Нанси Файзер заяви днес, че руските дезертьори могат да "получат международна закрила" в нейната страна.

"Почти никой не подкрепя войната"

Финландските гранични власти заявиха, че са забелязали увеличение на трафика от Русия след изявлението на Путин. Но подчертаха, че потокът все още е на сравнително ниско ниво. На граничния пункт Ваалимаа във Финландия днес следобед можеше да се види опашка от автомобили с дължина около 150 метра.

"Сутринта и през нощта беше натоварено, но сега започва да се успокоява", каза пред АФП Елиас Лайне, граничен служител там.

23-годишен ръководител на проект от Москва заяви пред АФП, че мобилизацията е ускорила плановете му да напусне Русия до октомври.

"Някои хора излязоха на протести, защото нямат какво да губят. Други разглеждат законите и говорят с адвокати, за да разберат дали могат да бъдат призовани", каза той.

А обратно в Ереван друг руснак, който е успял да се измъкне, заяви, че е "шокиран" от обявената от Путин мобилизация.

"Почти никой не подкрепя войната", казва той. "Всичко това е толкова болезнено. Искам всичко да приключи скоро."

Той отказа да назове името и фамилията си, позовавайки се на съображения за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: мобилизацияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
4
 
! Отговори
НАЛИ БЯХ ТАМ! преди 1 година
АМА НА ВИДЕО МОГА ДА ТИ ВЪРЖА КОЙТО СИ ИСКАМ И ДА ТИ ПРОМИЯ МОЗЪЧЕТО, ЧЕ ТОВА Е ПАПАТА, ИЛИ ПУТИН!
46
0
 
4
 
! Отговори
До банко преди 1 година
Ти възрастен човек ли си? Това, че 27 милиона са на възраст да бъдат мобилизирани, не значи, че може наведнъж да ги призоват, облекат, въоръжат и изхранват!!!
45
8
 
12
 
! Отговори
ФИНИТО ЛА КОМЕДИЯ преди 1 година
НА ПУТИН МУ ОСТАВА САМО ДА СЕ ГРЪМНЕ. ДАНО НЕ Е С АТОМНА БОМБА!
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
44-ИМАШЕ И ВИДЕО, УКЪР ВЪРЗАН СЪС ВЕРИГА ЗА СТЪЛБ, ЗА ДА НЕ СЕ ПРЕДАДЕ ИЛИ ИЗБЯГА. МОЖЕ И ДА СИ ГО ВИДЯЛ АМА ЦИВРИШ.
43
4
 
9
 
! Отговори
Гоги преди 1 година
Путин си замина, без мислен и повтарящ се ход,на всички губещи,дано само не посегне на това оръжия което не заслужава да притежава.
42
5
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НЕ Е СЪН ДА СЕ РАЗМИНЕ
41
9
 
6
 
! Отговори
мика преди 1 година
Сашко в Русия хората са мъже, не си подпират кофата да не падне като тебе на снимката ами биха отстоявали себеси до края. Това е много сложна политика, няма да я разбереш, такива като тебе могат да доукрасяват западни простотии, които е модерно да поднасят в момента. Такива същите безгласни букви като теб едно време хвалеха и комунизма, защото така беше модерно. Вземи се пиши Кириак Стефчов, повече ти отива на характера.
40
4
 
8
 
! Отговори
хъ преди 1 година
"Почти никой не подкрепя войната" -- а що властите казват че 90% от руснаците подкрепят войната, да не би случайно да лъжат мм ? руснаци, събудете се
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами стари кадри. Ми то във България че е 2 пъти по малка от Москва пътниците са повече бе. Що ли ви не чукне нещо по кратуните бе ***. Във днес бг. всичко е загоряло бе.
38
1
 
1
 
! Отговори
СВИДЕТЕЛ НА ЯХОВА преди 1 година
ТИ ЛИ ГИ ВРЪЗВАШЕ?
37
3
 
7
 
! Отговори
до Банко преди 1 година
И като въоръжи няколко милиона руснаци кой ще го опази Путин?!?Дано го направи,ще видим революция.
36
4
 
5
 
! Отговори
Поредната сапунка, преди 1 година
сбирщайн от сълзливи изповеди, изрезки от в-к"Лична Драма", франс преЗ и антируското НПО, платено от знаете коя демокраДична държава, една жена каза,"анонимен" сподели, чух слух", "стори ми се,че"," прочетох в Гугъла".Хем подклаждат войната, хем после оУеУе кво стана, що няма газ, що ще стоим на тъмно и студено и ще ходим некъпани по евроатланДически модел...
35
5
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Здравейте демократи, искам да направя едно предложение. Предложение: предлагам лидерите да се саберат некаде на некой самит и да сравнят Путин с Хитлер.
34
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАВЪРЗВАХА УКРАИНЦИТЕ С ВЪЖЕТА ЗА СТЪЛБОВЕТЕ, ЗА ДА ГИ ПРИНУДЯТ ДА ВОЮВАТ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ И СРЕЩУ НАСЕЛЕНИЕТО СИ, МНОГО ОТ УКРАИНСКИТЕ ВОЕННИ , СА УБИТИ ОТЗАД, ОТ СВОИТЕ ИНСТРУКТОРИ И ОТ СПЕЦИАЛНИ ГРУПИ, КОИТО ГИ СЛЕДЯТ И ПРИ НАЙ-МАЛКОТО НЕСЪГЛАСИЕ ИЛИ БЯГСТВО , ГИ УБИВАТ, ЕТО ТАКА "ВОЮВАТ" УКРАИНЦИТЕ - НАСИЛСТВЕНО, С ДУЛА ЗАД ГЪРБА СИ!
33
3
 
13
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
Е нали беше ''Специална операция'' каква е тая мобилизация на 300 хиляди все едно губят истинска война...
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на руснаците успяха да изпратят първите си мобилизирани патриоти зад граница, декларирайки ги като бегълци от мобилизацията. Уф. Комедия дел Арте. Междувременно Немцов е починал, Навални осралсбанкови шмекерии и на подиума с бастунче се пръкна *** бабишкера от интимните си контакти с пидерухите Кукургохороф у Галакиеф. Как защо бе за пари го е правила за да официялизира дветепедалчета като мъжаги. уф мирише на говносмърдни и лайняненавоня
31
3
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ПРИ ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ ОТ 140 МИЛИОНА , 70 МИЛИОНА МЪЖЕ Е ЛЕСНО ДА СРАВНИШ ДАННИТЕ НА РУСИЯ ЗА 27 000 000 НА ВЪЗРАСТ 18 - 6О ГОДИНИ .... ОТ 70 МИЛИОНА !!! А В РУСИЯ ИМА МНОГО ЖЕНИ ВЪВ ВОЙСКАТА !!! ЦИФРАТА 27 000 000 Е ОТ РУСКИ ИЗТОЧНИЦИ ПРЕДИ ГОДИНА !!!
30
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите 33 години вече живеят като скотове в ЕС и НАТО, чакат да дойде капитализма и да заживеят като западняци, а вместо това сега ще и изпратят да станат пушечно месо в Украйна. Защото украинското месо вече привърши.
29
6
 
11
 
! Отговори
КРАЙ С РАША преди 1 година
ПУТИН ПРОДЪЛЖИ ДЕЛОТО НА ХИТЛЕР ДО УСПЕШЕН КРАЙ! НЕ УСПЯХА НАПОЛЕОН, ОСМАН ПАША, ХИТЛЕР, СТАЛИН И БРЕЖНЕВ, ДАЖЕ И ГОРБИ, НО ПУТИН УСПЯ!
28
6
 
8
 
! Отговори
хммм преди 1 година
Днесбг кога ще пуснете да чуем какво мислят и германците за политиката на запада? Или можеби чакате да дойде зимата че бъде по-ясно изразено ;) Поредната западна по върня доукрасена от некомпетентни ***.