Скок на наемите, очаква се и вълна от руснаци, които ще дойдат в България

Клиенти от Русия вече се обаждат с желание за намиране на жилище под наем
23 сеп 2022 13:53, Анисия Иванова
118
Скок на наемите, очаква се и вълна от руснаци, които ще дойдат в България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Клиенти от Русия вече се обаждат с желание за намиране на жилище под наем в България, в различни части на страната - основно в София, главно заради по-добрите възможности за наемане на офиси и комуникации в столицата. Очаква се вълна от руснаци, които ще дойдат в България по примера на украинците, които продължаваме да имаме като клиенти за наеми и за малък брой покупки, откакто започна войната на 24 февруари. България ще привлече хора с добри финансови възможности – от средния към висок сегмент, основно от големите градове в Русия. Това прогнозира Никола Стоянов, основател на агенция за имоти, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

След решението за частична мобилизация в Русия реакциите са разнопосочни, но повечето от познатите и бизнес партньорите ми очакваха, че ще се случи нещо подобно. Голяма част от руснаците, с които съм поддържал контакти през годините, вече не са в Русия, сподели събеседникът.  

Още по темата

Процесът на изтичане на хора и капитали от Русия започна още от март месец насам.  Голяма част от  програмистите и хора в IT индустрията си предислоцираха позициите, където работят. Буквално в цяла Европа има движения на такива хора. Това са хора, които също могат да работят и от дистанция. Голяма част от техните фирми предприеха такава стратегия за преместване в други страни. Ще има засилване на тази тенденция, но само ако не бъдат затворени границите. Това се очаква да се случи всеки момент и вероятно съвсем скоро ще има някаква забрана за напускане на Русия.

Предвид факта, че  украинската вълна от февруари  и март предизвика напрежение на наемния пазар в България, както и обстоятелството, че в момента сме и в период, в който студентите стават много активни в наемането на квартири, събеседникът посочи, че засиленото търсене е станало причина за значително вдигане на цените на квартирите.  

"Смятам, че ако има напрежение на пазара на недвижими имоти, то ще бъде по-скоро в наемните цени, които ще отидат нагоре може би с 10-15%, а може и повече в зависимост от това колко ще бъде напливът и дали ще има такъв. Но не очаквам да има липса на жилища на пазара под наем”, каза Стоянов.

Събседникът разказа, че от 2015 година насам се наблюдава тенденция за продажби от руски собственици на български имоти. Този тренд продължи до тази година, до началото на февруари, след което започна леко да намалява. Много хора прецениха, че е по-добре да си оставят някакво жилище в Западна Европа като място, където да могат да се преместят при нужда.

"Сега вече след обявяването на мобилизацията смятам, че голяма част от руснаците, които нямат спешна нужда да продават, ще прекратят продажбата и ще оставят този имот като място, където биха могли да дойдат при нужда”.  

Украинските граждани, които се преместиха в България, са по-скоро хора, които нямат дългосрочни планове да пребивават в нашата страна и ще продължат да са клиенти на наемния ни пазар. Много малка част от тях закупиха имоти. Предполагам, че ако войната продължи по-дълго, вероятно ще се случи този сценарий тези хора да започнат да купуват имоти в големите градове Варна, Бургас и София, каза експертът.

Къде мигрират руснаците след началото на войната и защо Дубай е предпочитано място за заможните руснаци?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
13
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Алооо брокерите спрете дрогата, имате халюцинации...
61
1
 
13
 
! Отговори
Гъчо преди 1 година
На този свят само мераклиите са повече от глупаците. Толкова за мокрите брокерски сънища. Иначе лихвите се вдидат, балона се пука и се задава мноого болка за "инвеститорите" в имоти. Ще гледаме пак циркове как се мятат от покривите...
60
3
 
4
 
! Отговори
Пенко преди 1 година
След като се населят в София, драгите руснаци ще обявят референдум за присъединяване към матушка русь, след като са се сбили с украинците, също под наем в София....Яко!
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме че сайта днес.бг е собственост не Инвестор медия и Блумбърг,които поддържат бизнеса с имото през пак техния портал imoti.net .От тук нататък сами се сещайте защо се пускат такива новини -колкото и украинците бяха фактор за наемите и покупките толкова и руснаците ще са -заможните руснаци и украинци няма да дойдат в България ,така че няма кой да плаща по високи наеми ,богатите се изнасят в Дубай и по развитите страни от Запада
58
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаци, има само един начин да избегнете мобилизацията на маниака Путин. Ще избегнете мобилизация на Русия чрез контрамобилизация от страна на България. Мобилизираме ви, пращаме ви да воювате в Украйна срещу великата ви Рашка. Ако се проявите на фронта срещу страната си, ще получите европейско гражданство в избрана от вас европейска страна. В противен случай се качвате обратно на самолета и право в Рашка фуражка.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И руснаците ли ще ги издържами като бежанци? Защо не, той кой ли вече остана който да не издържаме в ЕС???
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митрофанова ни нарече *** на американците, а руските поданици, неподлоги на американците, пристигат при *** на американците, за да се спасят от неподлогота Путин и Сие. Няма да стане така, момичета и момчета. На самолета веднага обратно и в Русия при вашите любими пропагандисти.
55
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ААА ЗА ТЯХ ПАК ТРЯБВА СЕГА НА ПЪРВА ЛИНИЯ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО, ТОГАВА ТРОЛЯЦИТЕ НА РЕШЕТНИКОВ ЩЕ ВИЯТ ЛИ КАТО МАФЛЕКСИ?
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек ще гоним и малкото българи от България. Българинът няма да може да си плаща наема с тези заплати, а на негово място украинци и руснаци.
53
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Сега като дойдат рашките направо да се почват с украинците, този път на неутрална земя. Тотална гавра.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имигрират и в България, така ли? Само че руснаците не са жертви, а агресори. Никаква милост за руски дивани турбо национал фашистки патриоти и националисти. Жандармерията ги чака на летището, натоварва ги незабавно на самолета, с който са дошли, презареждат самолета с гориво и го пращат от мястото, откъдето идва. Да ходят в Украйна и да *** под строй и команда в името на вманячения си президент. Специалисти били - дрън, дрън на пляс.
51
4
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
САМО РУСКИ *** И НАРКОМАНИ НИ ТРЯБВАХА
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците още не са тръгнали, нашите брокери вече вдигат цените.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много алчна кокошка, руснаци сънува
48
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен и украинците и руснаците са ни православни братя! Не мога да мразя нито едните, нито другите!
47
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста руснаци отдавна дойдоха (още в началото на войната, когато западните компании затвориха офисите в Русия и доста спецове се релокираха, посока Полша и ЕС). Който кадърен можа да избяга, избяга. Сега чакаме втора война. Прочее, няма лошо украиници и руснаци ИТ спецове да идват насам (нищо, че *** мрази ИТ спецове, защото взимат месечно, колкото той за 2 години), защото са с нашенски трудови договори и честно и почтено плащат всяка осигуровка и данък. А интелигентният руснак мрази Путин.
46
6
 
15
 
! Отговори
А ся де преди 1 година
В магазинчетата на руския анклав Поморие все по-често се срещат озъртали се,бездетни рускини с мустаци и бради,купуващи водка .
45
2
 
26
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 1 година
Брокерска мафия. Най- излишната професия на света. Отивайте да броите песъчинки пясък на някой строеж.
44
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си стоят в рая на Путин!В ЕС и НАТО е лошо!Ако не вярват-да питат Костадинов.
43
9
 
15
 
! Отговори
Нали бе? преди 1 година
Ако дойде един руснак тука, братята украинци ще му светат маслото. Ние само ще ръкопляскаме за веселото представление.