Военен експерт: Путин вече осъзнава, че Русия може да загуби войната

За Украйна войната също "далеч не е спечелена", обяснява Франц-Щефан Гади
25 сеп 2022 09:35, Петя Славова
695
Военен експерт: Путин вече осъзнава, че Русия може да загуби войната
Снимка: БГНЕС

"Възможностите на Путин се изчерпват", твърди военният експерт Франц-Щефан Гади. Решението за частична мобилизация може да е знак, че Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната, предава "Дойче Веле".

Обявената частична мобилизация създава много проблеми за Русия, казва военният експерт Франц-Щефан Гади в интервю за германската обществено-правна медия АРД. В крайна сметка това може да понижи още повече бойния дух на руските войски. Той предупреждава обаче, че за Украйна войната също "далеч не е спечелена".

Според  Франц-Щефан Гади, в исторически план Русия е обявявала мобилизация на въоръжените си сили само три пъти през последните 120 години, така че може да се каже, че това е специално събитие. "Но все пак трябва да се ясно, че в Русия вече няма структура на въоръжените сили, насочена към масова мобилизация, както по съветско време. Това прави преценката за това колко бързо тези части могат да достигнат до фронта по-трудна.", уточнява той и допълва, че във всички случаи тази мярка ще повлияе на хода на сраженията - ще удължи войната, поне от руска страна. Това обаче не може да повлияе на непосредствения ѝ ход.

Още по темата

По думите му, руската армия може да създаде напълно нови части, които да бъдат обучени за известно време и след това да бъдат изпратени на фронта. Вторият вариант е директно да се попълнят редиците на някои тактически групи в Украйна, които имат ограничена капацитет Но това повдига въпроса: ще бъдат ли тези части изтеглени от бойните действия и изпратени обратно в Русия, за да се обучават с резервистите? Това също ще отнеме няколко месеца.

Руснаците така или иначе имат проблем. За разлика от украинците - не могат да освободят частите от фронтовата линия, за да могат да се възстановят и преоборудват във вътрешността на страната. Те вече са на фронта повече от 210 дни, а опитът показва, че след 200 до 240 дни се достига до своеобразен връх, след който моралът започва да спада - а това е един от най-важните елементи във войната. Тук украинците имат ясни предимства.

Третият вариант е новобранците да се използват за формиране на прости отбранителни, териториални батальони, които бързо да се сглобяват и да се използват за поддържане на различни участъци от фронта, както вече правят насилствено мобилизираните части на т.нар. народни републики. Такива единици могат да бъдат въведени в експлоатация в рамките на няколко месеца.

"За разлика от много западни въоръжени сили, руската армия няма единен център за обучение.Тук не става дума за резервисти в класическия смисъл на думата. Става дума за хора, които може би са преминали основно обучение и са отслужили военна служба преди години, но след това не са били призовавани за упражнения в резерва." допълва Гади.

"Най-важното в момента е, че войниците, които са подписали срочен договор с армията, вече няма да могат да прекратят службата си докато трае мобилизацията. Това само по себе си ще понижи бойния дух, което може би най-големият проблем, извън липсата на подготовка."

Според Франц-Щефан Гади, единственият ефект от военната мобилизация е да се удължат сраженията. "Във войната на изтощение се добавят нови войски, без да се увеличава оперативният капацитет на руските войски. Това е количествен подход за разрешаване на проблем с качеството. Не смятам, че това ще обърне хода на събитията в полза на Русия. Основната цел е да се стабилизира фронтът преди зимата. В противен случай щеше да има опасност Украйна да постигне още по-голям напредък и в Донбас."

Възможностите пред руския президент за продължаване на войната в Украйна се изчерпват, казва Франц-Щефан Гади

"Мисля, че за пръв път той осъзнава или е бил информиран, че Русия може и да загуби тази война. В Кремъл  се е случило нещо, което да предизвика решението. Може би причината е украинската офанзива. В този смисъл настъпва нова фаза на войната. Частичната мобилизация представлява ескалация, но е и знак, че Украйна е по-близо до победата, отколкото преди няколко седмици.", казва още експертът.

Що се отнася до косвената заплаха да се използва ядрени оръжия, той смята, че това не може да бъде изключено. "Мисля, че опасността е незначителна, но в крайна сметка само един човек знае със сигурност - руският президент. Подобна атака е част от военната доктрина на Русия. По-големият риск е Русия да разпъне т.нар. "ядрен чадър" (тук се има предвид ангажиментът на ядрена сила да защити свой съюзник, бел. ред.) над Донбас веднага след като там се проведе псевдореферендум.", заявява Гади.

"Въпросът е какво ще се случи, ако тези територии бъдат окупирани или нападнати от украинските войски. Повечето държави няма да признаят анексиите. Ще използва ли Путин подобни оръжия при тези условия? Какво ще стане, ако Украйна се опита да си върне Крим, чието анексиране също не е признато от международната общност? Тук има повече неизвестни, отколкото известни. Но аз вярвам, че това е целенасочена стратегия за сплашване на Запада и особено на Германия." допълва той и заключва, че Русия все още има възможности и за конвенционална ескалация с целенасочени нападения срещу украинската гражданска инфраструктура. Руската армия може да бомбардира Харков или Киев и по този начин да нанесе сериозни щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


695
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
397
4
 
3
 
! Отговори
Jj преди 1 година
Украинците стигнаха ли до Москва? Напоследък не чувам за победите им. Нито на руснаците впрочем. Но чувам как ми олеква портмонето всеки път като отида в магазина все повече и повече. Идват избори. Умната другари господа! Че русата ни пръска вече 30 години.
396
5
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
Русия ще насели с поне над половин милион Руски запасни /да са жив щит /на Новите републики след референдума!!Ако почне Украйна да воюва с тях ще стане нещо насилствено и в нарушаване граждански права на ,,демократите''от Украйна??
395
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осъзнава, значи помъдрял!
394
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да анализираш политиката на ЕС е като да си пуснеш в събота вечер шоуто на Рачков-простотии до шия с известни личности.Самият Рачков си го рекламира с това,че ще ПЪЛНО с простотии.Не ви ли омръзнаха простотиите????
393
0
 
5
 
! Отговори
Антикомундяк преди 1 година
Видим е, защото е изкормен и напълнен с талаш и дървени стърготини. Няма как да е невидим.
392
8
 
0
 
! Отговори
Москвичанин преди 1 година
Да, но Бог Ленин е видим, за разлика от другите невидими богове.
391
2
 
6
 
! Отговори
До 406 преди 1 година
Ленин е богът на комундялниците. Имат негови икони по домовете си и дават мило и драго да го видят в оригинал зад "стената на плача", находяща се на "Красний плашчад". Комунизмът е най-отчаяната религия, която не търпи другите такива, въпреки че бая *** се изпраскаха ристиени след аборта на СеСеСеРетата.
390
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Край на "диктатурата на пролетарията", която се превърна в диктатура на ФСБ (разбирай КГБ) с Путин!!!
389
4
 
14
 
! Отговори
Бункерен плъх преди 1 година
Голям зор имат рашистанските джуджаци. Гори им под карачките. Сакат да палят голема война...за сбогом.
388
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е мавзолея на Ленин да бъде гръмнат като мавзолея на Георги Димитров.
387
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свобода от тъпия проект на Ленин през 1917.
386
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Дагестан са блокирали магистралата, за да не може да минават автобусите с наборници и има големи протести. Милиционерите ядат бой. Викат "мъжете трябва да се бият за русия", а жените им отговарят "каква русия, тук е Дагестан". Джуджето загуби контрола вече. Оттук нататък - разпад и погром за "великата" федерация. Свобода на всички държави и народи, поробени от рашистан!
385
1
 
8
 
! Отговори
Ню Йорк Таймс преди 1 година
Германия не иска да изпраща танкове в Украйна, защото това може да стане опасен етап в развитието на конфликта, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц в интервю за вестник "Ню Йорк таймс"."Това е много опасна война", - каза той, отговаряйки на въпроса, защо Германия не изпрати танкове в Украйна в началото. "Ние поддържаме Украйна. Ние правим това по такъв начин, който не води до ескалация, към войната между НАТО и Русия, защото това ще бъде катастрофа!"- обясни Олаф Шолц
384
3
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До 5та статия..........Когато за 3 минути британските острови и Германия се превърнат в марсианска пустиня............... Мдаа, а от Мордор какво ще остане, а? За британския флот чувал ли си другарю? Клоун.
383
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крим е бил турски столетия и окупиран от Екатерина велика.Ердоган е потомък на турски татари от Крим.Имайки предвид слабото представяне на руската армия и непрекъснатото тръбене че след войната с Украйна Русия е грози разпад.Да очакваме ли че Турската армия има планове да превземе Крим който не е украински а турски.
382
1
 
16
 
! Отговори
петя,петя,петя преди 1 година
Точно тези световноизвестни лъжци от дойче веле ли намери да ми цитираш!!?Излагаш се
381
8
 
5
 
! Отговори
5та статия преди 1 година
Ще задейства ли? Когато за 3 минути британските острови и Германия се превърнат в марсианска пустиня? Разбира се, че може да се задейства, но за какво - за някаква марсианска пустиня, където вече не съществуват никакви държави? Ще ескалират ли САЩ, заради някаква пустиня от разтопен бетон, да се превърнат и те в разтопен бетон, или?
380
0
 
0
 
! Отговори
До 413 преди 1 година
С какви изчисления, направи тези изводи? Те, Путин и Байдън не знаят, какво, къде може да стане....
379
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ей така случайно както Русия губи войната щаба на оперативно командване Юг в Одеса престана да съществува.
378
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия загубила войната , по голям виж няма от това. До края на седмицата 20% от Украйна ще е част от Русия. Осъзнайте се какви ги брещолевите че сте смешни вече. Хората трева НЕ ПАСАТ !