Военен експерт: Путин вече осъзнава, че Русия може да загуби войната

За Украйна войната също "далеч не е спечелена", обяснява Франц-Щефан Гади
25 сеп 2022 09:35, Петя Славова
695
Военен експерт: Путин вече осъзнава, че Русия може да загуби войната
Снимка: БГНЕС

"Възможностите на Путин се изчерпват", твърди военният експерт Франц-Щефан Гади. Решението за частична мобилизация може да е знак, че Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната, предава "Дойче Веле".

Обявената частична мобилизация създава много проблеми за Русия, казва военният експерт Франц-Щефан Гади в интервю за германската обществено-правна медия АРД. В крайна сметка това може да понижи още повече бойния дух на руските войски. Той предупреждава обаче, че за Украйна войната също "далеч не е спечелена".

Според  Франц-Щефан Гади, в исторически план Русия е обявявала мобилизация на въоръжените си сили само три пъти през последните 120 години, така че може да се каже, че това е специално събитие. "Но все пак трябва да се ясно, че в Русия вече няма структура на въоръжените сили, насочена към масова мобилизация, както по съветско време. Това прави преценката за това колко бързо тези части могат да достигнат до фронта по-трудна.", уточнява той и допълва, че във всички случаи тази мярка ще повлияе на хода на сраженията - ще удължи войната, поне от руска страна. Това обаче не може да повлияе на непосредствения ѝ ход.

Още по темата

По думите му, руската армия може да създаде напълно нови части, които да бъдат обучени за известно време и след това да бъдат изпратени на фронта. Вторият вариант е директно да се попълнят редиците на някои тактически групи в Украйна, които имат ограничена капацитет Но това повдига въпроса: ще бъдат ли тези части изтеглени от бойните действия и изпратени обратно в Русия, за да се обучават с резервистите? Това също ще отнеме няколко месеца.

Руснаците така или иначе имат проблем. За разлика от украинците - не могат да освободят частите от фронтовата линия, за да могат да се възстановят и преоборудват във вътрешността на страната. Те вече са на фронта повече от 210 дни, а опитът показва, че след 200 до 240 дни се достига до своеобразен връх, след който моралът започва да спада - а това е един от най-важните елементи във войната. Тук украинците имат ясни предимства.

Третият вариант е новобранците да се използват за формиране на прости отбранителни, териториални батальони, които бързо да се сглобяват и да се използват за поддържане на различни участъци от фронта, както вече правят насилствено мобилизираните части на т.нар. народни републики. Такива единици могат да бъдат въведени в експлоатация в рамките на няколко месеца.

"За разлика от много западни въоръжени сили, руската армия няма единен център за обучение.Тук не става дума за резервисти в класическия смисъл на думата. Става дума за хора, които може би са преминали основно обучение и са отслужили военна служба преди години, но след това не са били призовавани за упражнения в резерва." допълва Гади.

"Най-важното в момента е, че войниците, които са подписали срочен договор с армията, вече няма да могат да прекратят службата си докато трае мобилизацията. Това само по себе си ще понижи бойния дух, което може би най-големият проблем, извън липсата на подготовка."

Според Франц-Щефан Гади, единственият ефект от военната мобилизация е да се удължат сраженията. "Във войната на изтощение се добавят нови войски, без да се увеличава оперативният капацитет на руските войски. Това е количествен подход за разрешаване на проблем с качеството. Не смятам, че това ще обърне хода на събитията в полза на Русия. Основната цел е да се стабилизира фронтът преди зимата. В противен случай щеше да има опасност Украйна да постигне още по-голям напредък и в Донбас."

Възможностите пред руския президент за продължаване на войната в Украйна се изчерпват, казва Франц-Щефан Гади

"Мисля, че за пръв път той осъзнава или е бил информиран, че Русия може и да загуби тази война. В Кремъл  се е случило нещо, което да предизвика решението. Може би причината е украинската офанзива. В този смисъл настъпва нова фаза на войната. Частичната мобилизация представлява ескалация, но е и знак, че Украйна е по-близо до победата, отколкото преди няколко седмици.", казва още експертът.

Що се отнася до косвената заплаха да се използва ядрени оръжия, той смята, че това не може да бъде изключено. "Мисля, че опасността е незначителна, но в крайна сметка само един човек знае със сигурност - руският президент. Подобна атака е част от военната доктрина на Русия. По-големият риск е Русия да разпъне т.нар. "ядрен чадър" (тук се има предвид ангажиментът на ядрена сила да защити свой съюзник, бел. ред.) над Донбас веднага след като там се проведе псевдореферендум.", заявява Гади.

"Въпросът е какво ще се случи, ако тези територии бъдат окупирани или нападнати от украинските войски. Повечето държави няма да признаят анексиите. Ще използва ли Путин подобни оръжия при тези условия? Какво ще стане, ако Украйна се опита да си върне Крим, чието анексиране също не е признато от международната общност? Тук има повече неизвестни, отколкото известни. Но аз вярвам, че това е целенасочена стратегия за сплашване на Запада и особено на Германия." допълва той и заключва, че Русия все още има възможности и за конвенционална ескалация с целенасочени нападения срещу украинската гражданска инфраструктура. Руската армия може да бомбардира Харков или Киев и по този начин да нанесе сериозни щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


695
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
1
 
5
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 1 година
До Василев..... Това звездите ли ти го говорят?
376
1
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До Анонимен-----в главата ти е пълна юфка
375
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия направи грешка, че изкра на плещите си ВСВ и даде около 27 милиона жертви да помага на Англия, Сащ, Китай и западна Европа през ВСВ и ги освободи, трябваше да ги остави сами да умират и се освобождават от нацистите и стоят по нациските концлагери, защото са неблагодарници! И няколко години след ВСВ, реанимираха нацистите, вместо да ги осъдят и отстранят от властта, в стар филм на ББС,дават факти и обяснения как италианските фашисти+нацистите са убили независимите политици в Европа след ВСВ
374
10
 
8
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Като го обесят на кулата на Кремля, вече ще е сигурен че е загубил войната!
373
1
 
17
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Професионалната армия на Русия я видяхме, сега да видим диванната армия. После ще дойде ред и на офисната.
372
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 406-------украйна свърши 100%
371
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До крумски: Защото пишеш пълни глупости "дрогарю" :)
370
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мен: Охо той и хитлер много референдуми направи и накрая едно нищо ... :) Ленд/Лийза започва от 1-ви октомври. Украйна ще има неограничен достъп до американско оръжие :) Вероятно и бойни дронове с тактическо ЯО :) СВО или войната за мен е обречена за руската страна. Колкото по рано има мир по малко жертви от двете страни. Мирът включва изтегляне до границите от 1991-ва ! Гарантирани и от русия през 1994-та !
369
8
 
9
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Характерно за диктаторите е че така се пристрастяват към властта че не се усещат кога да се оттеглят. Единствен Фидел Кастро направи това с фитнес и без щети за народа.Руското жуже вече изпусна последния влак за светлата страна на историята, от тук нататък е пъкъла!
368
7
 
16
 
! Отговори
Мен преди 1 година
А колко празна глава трябва да имаш да говориш за победа, докато противника организира референдуми във вече окупирани територии. Но не е учудващо също, на запад масово си мислят, че съединените емигрантски щати печелят войната във Виетнам, защото са гледали филма с Чък Норис
367
6
 
4
 
! Отговори
Jas преди 1 година
Би било хубаво руския народ бай- после да се събуди и изрита, най-добре " през прозореца" *** и империалистите, които го натискат и искат връщането на славата (и сферата на влияние от времената на СССР откак алкохоликът Йелцин умря. Но това едва ли ще стане. На протестите в големите градове стана ясно, че пичти не протестират срещу войната, но само срещу мобилизацията. И само защото изведнъж се ги касае директно. Войната вече не е само в ТВ-то, войната вече е за всички руснаци лично...
366
8
 
7
 
! Отговори
крумски преди 1 година
Абе защо ми делийтнаха коментара, който бе че американците искат да прибарат икономиката и фирмите от евро съузя за тяххната фалирала икономика ????
365
2
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 година
Я виж ти, я виж ти. Пак спечелихме войната.
364
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ще бъде погребан не като император, а като иdiот. Жалко за убитите, нищо не постигнаха освен, че затънаха в още мизерия.
363
5
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 година
експерт Франц-Щефан Гади. Решението за частична мобилизация може да е знак, че Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната, предава "Дойче Веле"! ????--До сега тръбяхте че цялата руска армия била в Украйна в "пълномщабна война", пък сега за някаква частична мобилизация, от 1% от възможното, оревахте орталъка! Тоя процент не означава загуба на спец.опа, подготовка на района за след приключване присъединяването.
362
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дойче изпърделе" не е европейска медия, а е на ЦРУ, също и както доста организации и медии в Европа и България, също и както "Конрад Аденауер", с която фондация ББ и ЦЦ , се хвалеха и т.н., антиевропейски медии и организации, Редовно бълва лъжи и пропаганда тази медия!
361
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дойче изпърделе" не е европейска едия, на ЦРУ, също и като доста организации и медии в Европа и България, също и както "Конрад Аденауер", с която фондация ББ и ЦЦ , се хвалеха!
360
3
 
15
 
! Отговори
= преди 1 година
Не разбрах кога песчето на песков ще отиде на фронта.Щото доколкото си спомням Василий Джугашвили, синът на Сталин се е сражавал на първа бойна линия като лейтенант командир на взвод.Бил ранен,пленен и убит от германците.Мислите ли че Сталин не е можел да го спаси?А путинските пл.ъхове пращат на фронта буряти и чукчи
359
12
 
7
 
! Отговори
До Грос майстор преди 1 година
Русия контролира област на Украйна, където се произвежда почти целият БВП.. И тя не бърза.. На практика, Украйна е фалирала държава. Съвсем скоро и украинците ще го разберат. Говри пак какъв шахматист бил Путин, но през пролетта! :)
358
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митовете и легендите за Русия и руската военна сила се сринаха само за седем,осем месеца.Истината се видя от целия свят.Е,все още си има хора като родните русофили който си вярват в тези митове.Но,това е един илюзорен свят за тях!