Близък до Кремъл призна, основал групировката "Вагнер"

Бизнесменът я създал 2014 г., за да се бие в Украйна
26 сеп 2022 12:51, Елка Василева
46
Близък до Кремъл призна, основал групировката "Вагнер"
Снимка: архив, БГНЕС

Руският бизнесмен Евгений Пригожин, приближен до Кремъл, призна днес, че през 2014 г. е основал паравоенната групировка "Вагнер", за да се бие в Украйна, съобщи Франс прес.

Още по темата
Той призна и за присъствието ѝ в Африка и Латинска Америка.

В публикация на неговата компания "Конкорд" в социалните мрежи Пригожин заяви, че е основал групата, за да изпрати компетентни бойци в Донбас в Украйна през 2014 година. "В този момент, на 1 май 2014 г., се зароди групата патриоти, която прие името БТГ (батальонно-тактическа група) "Вагнер", разкри Пригожин в изявление за медиите.

"A сега едно признание. Tези момчета, герои, защитаваха сирийския народ, други хора от арабските страни, бедни африканци и латиноамериканци, те станаха опора на нашата родина", потвърди още той.

Паравоенната групировка е подозирана от години, че тайно върши "мръсната работа" на Кремъл в различни арени на военни действия, нещо, което Москва винаги е отричала. Пригожин беше обвинен от много западни сили и руски медии, че финансира "Вагнер", чиито бойци са били забелязвани в Сирия, Либия, Украйна и в Централноафриканската република.

Пригожин беше един от доставчиците на храна за Кремъл, което му спечели прозвището "Готвача на Путин".

Кремъл обаче винаги е отричал да има връзки с паравоенни групировки, припомня АФП.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя се разприказва. Усещам, че скоро ще се подхлъзне през някой прозорец.
39
3
 
4
 
! Отговори
Луд с лопата преди 1 година
Ако са като нашите СОД -аджий (курбанджий) ,спукана им е работата.
38
6
 
6
 
! Отговори
Любо преди 1 година
До коментар 40 Моето момче Авганистанците със жива сила,са подкрепяни от Пакистан от не малко Арабски държави и най вече водят партизанска война удрят и бягат в планините където са защитени.При тоя многомилионен източник на войници, много ясно че всяка империя ще се забатачи там.Украйнците ако са умни и те така ще воюва,за сега отблъснаха чеченци,спец назовци и редовни руски войници,но бъдещето ще покаже.
37
7
 
4
 
! Отговори
Не рублен радев преди 1 година
Те вагнеровските манекенчета,що не отидат до Авганистан да се правят,на мъже.Американците поне ,за Авганистан напечатаха и вкараха в обръщение стотици милиарди долари.А *** руЗки ядоха яко боя в Авганистан.
36
2
 
1
 
! Отговори
Николай преди 1 година
Да си жив здрав Само напред и нагоре
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдеее, пак изкараха Путин гениален - сам се сетил да създаде такава групировка! Видял го е от някъде!
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво от това?
33
5
 
15
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Съгласно закона в Русия е забранено съществуването на т нар частни военни компании. За информация. Но разбира се закон и Русия, какъв оксиморон
32
8
 
6
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 година
"русофилите ... явно нямат нищо против Пригожин, който е евреин" ............................ .. Ти делиш хората на евреи и неевреи. Руснаците много отдавна, от стотици години са разбрали, че евреите трябва да се ценят по делата. В руската история има десетки и стотици евреи, които са положили труда си, интелекта си, честта си за създаването и процъфтяването на Велика Русия. Разбира се има и хиляди други, които са спекулирали, крали и изнасяли награбеното зад граница. Различни са.
31
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВАГНЕР я....няма да е Чейковски! ВАгнер....любимият композитор на ХХИТЛЕР! И тия се бият против нацисти....мухахахахахахахаха, те го възродиха!
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин се познава с Путин от Петербург където Путин е отсядъл в неговият ресторант, от там му е прозвището,, готвачът на Путин".От обикновен ресторантьор се превръща в милиардер, само и единствено благодарение на Путин.Синът му също е доста богат притежава 5 компании. Русофилите които плюят по еврейте, явно нямат нищо против Пригожин, който е евреин.
29
4
 
13
 
! Отговори
дадада преди 1 година
Ехааа, едно по едно ще си дойдат нещата, ей го е....създал я да се бият в Украйна 2014, щот местните НЕЩЪТ А???? Щото местните са си украйнци май а? Проруските сепаратисти, са си били наемници за пари....срещу никакви нацисти не са се били....
28
6
 
15
 
! Отговори
Групарите преди 1 година
Факнер ги изпотрепаха в Украйна.
27
1
 
7
 
! Отговори
Поет преди 1 година
Аз искам... водопади от смях и светлина.
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това е новина, защото...?Абсолютно всички ЧВК в света се създават за да се бият някъде, а не за да бъдат портиери примерно... Американската Academi (бившите Black Water) да не би да се създадени да ходят на конкурси за красота...
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четем написаното тук, четем, че Република Сръбска е с твърдото намерение да признае референдумите в Новорусия и веднага си задаваме въпроса дали на президента на Република Сръбска в най-близко бъдеще няма да са му необходими услугите на "готвача", за да спаси народа си от евентуален майдан.
24
4
 
5
 
! Отговори
L. преди 1 година
Щатите нямат ли подобни? Назад са!
23
11
 
8
 
! Отговори
Проактивен палавник преди 1 година
Армиите на Европа са изклчително проактивни и с модерна и предизвикателна уау визия. "Безаналоговите" макети на руснаците са безсилни срещу любовта и разнообразието на европрайд армиите.
22
3
 
7
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Ама разбира се, че ще е приближен до Кремъл, иначе няма смисъл да я прави. И Ерик Принс е бил приближен до Буш, иначе няма поръчки, а иде реч за много пари. Печалбата на Блекуотър 2008г. беше 600 млн. годишно. Трябва да си човек на ония по върховете, че да те наемат.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
фалшиви новини, вагнер ги има още от войната в Сирия