Русия за ООН: Западът проявява егоизъм, Москва завива на юг

"Росийская газета": ЕС няма интерес от контакти с Москва
26 сеп 2022 08:47, Елка Василева
132
Русия за ООН: Западът проявява егоизъм, Москва завива на юг
Снимка: архив, БГНЕС

"Рязко конфронтационната спрямо Москва риторика" в словото на президента на САЩ Джо Байдън пред Общото събрание на ООН определяше "идеологическите ориентири за лидерите на т. нар. прозападен лагер", които "без притеснение заплашваха Русия с всички достъпни наказания и призоваваха към дипломатически бойкот на Москва", заявява в коментар за форума московският официоз "Росийская газета".

Още по темата
Според вестника приключилата седмица на високо равнище на Общото събрание е "потвърдила", че "Белият дом смята да качва още повече градуса на конфликта в Украйна". Изданието цитира ироничното изказване на руския външен министър Сергей Лавров, че американците явно били искали да сменят лозунга на Киев "Украйна е Европа" с принципно нов по смисъл - "Европа е Украйна". И припомня изразената пред журналисти оценка на Лавров за колегите му от "колективния Запад": "Те са егоисти. Няма да търсят баланс на интересите, само собствената си изгода. Мислят само за себе си". "Общото събрание демонстрира, че Евросъюзът няма интерес от каквито и да било контакти с Москва", заключава официалното издание.

Всекидневникът коментира и "изтекла информация" за "плановете на англосаксонците да реформират ООН и да отнемат от Москва правото на вето в Съвета за сигурност". По данни на изданието Москва не вижда като бъдещи членове на съвета нито Германия, нито Япония, но пък отбелязва, че Лавров е посочил като "достойни кандидати за постоянно членство Индия и Бразилия при задължително същевременно повишаване на профила на Африка".

Колкото до отнемането на правото на вето, което има Русия, Москва не гледа сериозно на тази инициатива, защото този план няма как да бъде осъществен, без да се разруши цялата структура на ООН, пише "Росийская газета".

Важен елемент от Общото събрание бе опитът на англосаксонския блок да спечели симпатиите на страните от Африка и Латинска Америка главно чрез раздавани от трибуната щедри и неизпълними обещания. Но бившите колонии едва ли пазят приятен спомен за бившите си европейски поробители. Нямат и доверие към думите им, твърди московският официоз. Според него обаче Общото събрание демонстрира, че "руският дипломатически влак ефектно и целеустремено е завил на юг".

Срещите с представители на големи и малки африкански държави с различно ниво на икономическо развитие заеха почти половината време от програмата на Лавров в Ню Йорк. Русия защитава най-бедните страни от Африка, обсъждайки доставките на продоволствието, извозвано от Украйна в рамките на "зърнената сделка". Москва разбира опасенията на африканските си партньори по повод енергийната им сигурност при рязко нарастващите световни цени и е готова за контакти по тези въпроси. Федерацията в съкратени срокове преориентира дипломатическата си дейност към други насоки, перспективни за туризма и бизнеса - Африка, Латинска Америка, Азия, се казва в материала.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
14
 
! Отговори
До az преди 1 година
нормалния свят дето избомби половината свят? сирия, либия, афганистан, виетнам, судан, югославия и къде ли не....? ама тогва вихахте иху иху браво, много яко, нали.... абе....как косово мое се отцепи без референдум, а за украинските области не мое и с референдум...?
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе еййй вие откога цензурирате Пyтлep, бре мишлета?
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напоследък руските агенции не са ни уведомявали за рейтинга на ***, стигна ли 102%?
71
0
 
9
 
! Отговори
ВТФ преди 1 година
А стига бе? Ами болгарские рассафилав дето ги копират едно към едно няма ли да завият и те на юг най-накрая?
70
0
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Последните издихания на умиращ от рак. Щом някой ккквиииччччии като заколено пппраааассеее, значи осъзнава как просто умира.
69
1
 
1
 
! Отговори
до 70 преди 1 година
прочети 71
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУТИН НАХРАНИ ЧЕРВЕИТЕ И ЛАВРОВ Е ОТ СЛЕДВАЩИТЕ !
67
4
 
14
 
! Отговори
смях преди 1 година
a путиN, е политически парий, който ще можеш да посещава свободно само на юг от средиземно море. В Египет, Етиопия, Нигерия, ЮАР или Конго . Голята ирония е че нацист и фашист като него, ще трябва да ходи в чорнаЯ африка или в богат и проспериращ афганистан, пакистан, туркменистан, стан, ман и т.н НЕКА ЩЕ !
66
14
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Това,че в България се замени идеологическото робство с икономическо каква полза донесе на българските граждани?Всеки строй има активи и пасиви.България имаше нещастието да се присъедини към развитите европейски държави в момент,в който неолибералният капитализъм вече беше набрал скорост.Сега същият неолиберален капитализъм се опитва да погълне целия свят в името на печалбата.
65
2
 
12
 
! Отговори
white star преди 1 година
"... англосаксонците ..." Толкова често използвана дума из коментарите в днеса. Сега остава лавров да каже и за "пЛандемията" и за "биг ресет".
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61 Колкото знаеш за Фашизма, толкова и за Комунизма :)
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеологията им сигурно се основава на неразбираемото за тях Z, мейби искат да бъдат путински naZi :)))
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сравниш 14-те признака на фашизма със режима в Русия , мотамо са си баш фашисти .
61
2
 
14
 
! Отговори
смях преди 1 година
руZия не е фашъзъм. Не. Там е комунофашизъм. КГБ агентурата се опитва да приложи фашистки и нацистки техники в опит да се доближи до технологичния запад, но буксува в пиянство, убийства и смърт, разруха и терор. Терор над Украйна. Терор над родното си население.
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На пумпали ви направи зеленичкия.
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58.. Така е. Същото като комунизма, който превзе ес. Същото както го пишат в дебелите книги..
58
4
 
15
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
Къде на юг??? В Монголия ли? Щото Китай и в Индия не искат да имат нищо общо с изостаналата Раша...
57
6
 
11
 
! Отговори
az преди 1 година
Ще ви го кажа възмоно най-ясно. Предпочитаме да умрем от студ, от колкото да купуваме от тоя *** Путин. Предпочитаме да се возим на каруци, от колкото да ползваме, каквото и да е Руско. Този убиец не трябва да получи и стотинка от нормалният свят. Ако ще да стуидуваме и гладуваме, както си го представят Путлеристите ние няма да оневиним убийства и империализъм. Нека направим референдум в Русия за сваляне на Путин от власт, нали е демократ. Всички граници да се затворят.
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56 "В Русия не е фашизъм." Класически фашизъм е, точно както пише по дебелите книги.
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките изперкват с всеки изминал ден, вече станаха смешни :)) Да ги питам путинофилите, каква идеология имат, щото съм сигурен, че никой не знае, дори путиновите слагачи :))