15 държави от ЕС с искане таван на цените на природния газ

България е сред тях
28 сеп 2022 07:10, Петя Славова
41
15 държави от ЕС с искане таван на цените на природния газ
Снимка: БГНЕС

България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до Европейската комисия с искане да изготви предложение за общоевропейски таван на цените на едро на природния газ преди извънредната среща на министрите на енергетиката на блока в четвъртък.

Още по темата

Гърция, заедно с Белгия, Италия и Полша, пое инициативата за съставяне на писмото, адресирано до комисаря по енергетиката Кадри Симсон и подписано от министрите на енергетиката на Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Министрите отправят искане предложението за определяне на горна граница на цените да бъде последвано от законодателно предложение във възможно най-кратък срок, предава БГНЕС.

В писмото се посочва, че енергийната криза, започнала през есента на миналата година, се е задълбочила и предизвиква непоносим инфлационен натиск, който е засегнал сериозно домакинствата и предприятията.

"Признаваме усилията, положени от Комисията, и предложените от нея мерки за справяне с кризата. Но все още не сме се справили с най-сериозния проблем от всички: цената на едро на природния газ", се казва в писмото, цитирано от "Катимерини".

Писмото допълва, че все повече държави - членки на ЕС, настояват за таван на цените като единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да намали натиска и да управлява инфлационните очаквания; таванът също така ще осигури рамка за справяне с вероятни смущения в доставките и ще ограничи неочакваните печалби.

Петнадесетте министри предлагат още таванът да се прилага при всички сделки на едро с природен газ, а не само при внос от определени юрисдикции. Това може да се направи по начин, който едновременно да гарантира сигурността на доставките и да постигне общата цел за намаляване на потреблението, казват те.

Предложението за ограничаване на цените има и своите противници, като няколко други държави-членки на ЕС, а именно Дания, Германия и Нидерландия му се противопоставят с мотива, че то ще подкопае сигурността на доставките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
ОТЛИЧАН ЗА ЦЕЛИЯ ЕС И НА НАС!!!!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, бабо Маро! Научила си се да пишеш, сега трябва да научиш и препинателните знаци, До 100 години има време. PS Запомни, че изречението започва с главна буква! Напиши това правило 10 пъти, та да го запомниш.
24
0
 
5
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Социализъм в действие!
23
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
това искане не по икон закони не е по капиталистически сами си *** клонаще си патим защото си мълчим и не правим нищо да спрем ам инвазия коятосъсипва света
22
7
 
14
 
! Отговори
oтCиднейАавстралияя преди 1 година
Отивам в супермаркета и обявявам санкции на магазина. Слагам таван на сиренето и месото и давам на касата 5лв. И налагам запор на кашкавала защото собственика на мандрата е олигарх. И излизам от магазина. Какво ще последва?
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия живеят 28 хиляди българи, те обичат родината си Русия, за разлика от вас, ние се срамуваме от вашата русофобия!
20
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
LNGто е 5 пъти по-скъпо. Искат LNG, плащат LNG ... ся кво някой друг да плаща и по-високата цена ли? сигурно Фон дер *** от заплатата си ;)
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свърши се с Германия като индустриална сила. Германците сами си отрязаха клона на който седяха. Сега падат свободно и каквото и да правят, това е просто заглъхващ писък от пропастта.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещата са много прости,ама евроробите няма да ги направят: хващат за вратовете брюкселските мамунчувци и ги изхвърлят оттам;махат всички хЪЪмеркански бази от ес;излизат от натото;поднасят извинение на Русия за деянията си;помолват я да седнат на преговори за газ и...толкова.Е,онази цена от която избягаха вече няма да се върне,но все пак ще договорят една приемлива,за да спасят икономиката си.Иначе,глад,студ и повсеместна американоробия!До пълно унищожение евроклоаката ЕС.
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мене ми е по-интересно, как германците ще изкарат, че Путин сам си е взривил газопровода?
16
1
 
19
 
! Отговори
Да бе, да! преди 1 година
В Европа много скоро руски газ няма да има въобще никакъв -- американците взривиха СП1 и едната тръба на СП2, а германците няма да разрешат втората тръба на СП2 да работи. А ако разрешат, САЩ ще взривят и нея. В скоро време, като отговор на диверсията, Русия ще спре и подаването на газ през Украйна. Така че, ако има таван на цената, то той ще трябва да е за САЩ, Катар и Азербайджан. А те това казали -- "Да, веднага ще си ограничим цените, за да могат германците да живеят комфортно!"
15
1
 
12
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Таван на газа е като покрив без къща!!!
14
1
 
19
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
много са прости тези министри, хората които имат газ и го казаха с едно изречение - "НЯМА ГАЗ НА ЗАНИЖЕНИ ЦЕНИ, КАТО ИСКАТЕ ГАЗ НА ТАКАВА ЦЕНА НАМЕРЕТЕ ДРУГАДЕ И СИ КУПЕТЕ НИЕ НА ТАЗИ ЦЕНА НЕ ПРОДАВАМЕ" КАЗАХА ГО НОРВЕЖЦИ, КАТАРЦИ, РУСНАЦИ, АМЕРИКАНЦИ. какво точно не им е ясно на министрите от това изречение?
13
2
 
18
 
! Отговори
Абе преди 1 година
аз не знам какви са тези късогледи политици в Европа. Как ще сложиш таван- цена на нещо дето го нямаш. Просто нямането ще е повсемествно.
12
1
 
25
 
! Отговори
Амин преди 1 година
Дотук с пазарната икономика или остатъците от нея. Това е метод на плановата икономика и ще е още по-зле, защото е изваден от всякакъв контекст. Да им кажа на либерастите, набедени за икономисти, че подобни мерки водят до дефицити, подкупи, ниско качество и въобще изкривяват "пазарната" среда. С две думи - пълен провал. Даже в СИВ беше по-добре организирано.
11
0
 
20
 
! Отговори
Ние 15 баби от блока преди 1 година
С искане за таван на цените на хранителните стоки.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А след взривяването на Северен поток от америкаците защо си мислите, че ще има газ?
9
2
 
31
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Тя газта от Русия нали спря! Сега ще налагат санкции на новите доставчици ли? Ще видят газ на куково лято.
8
1
 
35
 
! Отговори
Европейската Комисия преди 1 година
Ще гласуваме отмяна на зимата и снеговалежите! Ако падне сняг ще санкционираме Путин!
7
1
 
25
 
! Отговори
Как ще сложите преди 1 година
таван на цената на газа,когато няма да има газ?!? УрсулЯ знае ли изобщо какви ги върши или си живее в паралелно измерение...