Украинската криза стигна територията на ЕС с взривовете по „Северен поток“

Руски издания: Използван е подводен дрон камикадзе, управляван от кораб
28 сеп 2022 10:13, Елка Василева
337
Украинската криза стигна територията на ЕС с взривовете по „Северен поток“
Снимка: БГНЕС

За пръв път от началото на конфликта в Украйна е сериозно повредена стратегическа трансгранична инфраструктура - морските газопроводи "Северен поток-1" и "Северен поток-2" с обща мощност 110 милиарда куб. метра. В момента на аварията газопроводите не се използваха, но съдържаха стотици милиони куб. метра технологичен газ, отбелязва руският в. "Комерсант" в коментар за установените в понеделник течове.

Още по темата
И европейските страни, и Русия смятат, че вероятната причина е диверсия, но засега никой не е поел отговорността за атаката, изисквала модерни технически средства. Проверката на газопроводите може да отнеме седмици, а възстановяването им - месеци, дори години, което изключва възможността да се използват за доставки в Европа тази зима. Впрочем Европа засега не изразява особено безпокойство, добавя вестникът.

Нито за Русия, нито за Германия има някакъв смисъл да разрушават газопроводите, но обвинения срещу Москва със сигурност ще има, затова темата не бива да се премълчава, пише "Росийская газета".

Евентуалната диверсия безспорно не носи никаква полза на Европа, освен може би на някои радикални природозащитници. Цените на газа току-що бяха спаднали под 2000 долара за 1000 куб. метра и ето че аварията може пак да тласне котировките нагоре, разсъждава аналитикът Александър Потавин.

Това може би е изгодно за продавачите на втечнен природен газ (ВПГ), най-вече американски - за тях Европа е премиен пазар и възможността да увеличат доставките е доста примамлива. В света обаче има недостиг на ВПГ и европейският пазар бе готов да погълне допълнителни количества, дори ако газопроводите работеха. А и не бива да се надценяват възможностите на продавачите - финансови, технически, административни, допълва маркетологът.

"Взгляд" анализира възможни причини за инцидентите и отхвърля например версията, че тръбите са били пробити от котвата на кораб, спрял над тях, както се случило в Хонконг през 2013 г. По-вероятно е според изданието използването на подводен дрон камикадзе - унищожител на мини, управляван от надводен кораб чрез оптичен кабел.

Различни страни разработват днес стотици подводни апарати, сред които подходящи за целта; повечето дори включват елементи на изкуствен интелект. Дронът може да е извършил диверсията, действайки в автономен режим, посочва военният експерт Вадим Козюлин.

Диверсията отваря кутията на Пандора. Мълчанието на западните политици по повод експлозиите на една европейска инфраструктура означава, че конфликтът значително ескалира и украинската криза се прехвърля директно на територията на ЕС, заявява "Независимая газета".

Кой точно е организирал експлозиите на тръбите от "Северните потоци" - Варшава, Киев, Вашингтон или "частни диверсанти" - вече няма значение. Щом може да бъде взривен газопровод, притежаван от европейците, защо да не може да бъде взривен някой химически завод в Германия или американска АЕЦ - нали тези предприятия използват руско гориво.

Взривяването на неработещите газопроводи не нанася допълнителни щети на Русия. Затова очевидната цел на диверсиите е да се интернационализира военният конфликт, военните действия да обхванат и територии на трети страни. Рисковете от разрушаване на промишлена инфраструктура и провал на доставки за износ явно нарастват, констатира руският всекидневник.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАК САМО ВКАРВАТЕ ОПОРКАТА, ЧЕ КРАВАРИТЕ СА ВЗРИВИЛИ... ТАКА ЛЕКИНКО, СРЕЩУ КОПЕЙКИ...
155
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Свещена война срещу наглосаксонските тайни фамилии, много невинни ще погубят така или иначе, по-добре ужасен край отколкото ужас без край. Преминаха отдавна всякакви линии на благоприличие, това са ***, врагове на живота,благото и добруването между хората
154
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ще бъдат обилно нахранени, изкъпани, ще стоят на топло, ще имат работа, държавата им е защитена и осигурена с всичко. Русия гледа на запада с превъзходство и цивилизационно безразличие. А българте ще обедняват, ще студуват и ще треперят за работата си, безработицата ще расте и икономиката ще спира в цяла западна Европа.
153
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато фащ спечели войната всички ще си слагаме силикон в джуките ... ще го пише като основно задължение в конституцията?
152
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 158Абсолютно никой не печели от това))))))Напротив Русия печели,защото ако се стигне до съд за неспазване на договори по доставка на газ,,, Газпром" ще има оправдание за неспазване на договора.Цяло лято руснаците въртяха номера, за аварии, липса на компресори и т. н. за да не подават нужното количество газ, въпреки че повечето плащаха по схемата предоставена от,, Газпром".Кремъл иска да предизвика криза в западните общества от недостатъчни количества газ през зимата.
151
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако фащ спечелят войната ще ни ваксинират всяка седмица и ще викаме ура?
150
1
 
18
 
! Отговори
акуд преди 1 година
ЕС и Русия да попитат САЩ какво мисли за атентатите!!!!!
149
3
 
19
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Никой не е сляп, нито глупав. Всички виждат американските агресори как завладяват. Купиха елитите в Европа и толкова. Само с по няколко чувала напечатани хартийки и държавите са техни.
148
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската криза, която щатите услужливо разразиха и в Европа. Честито!
147
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частни диверсанти ще взривят тръби на дъното на морето с три взрива от които удърната вълна е засечена като земетресение на 800 мили? Много малко са страните които могат да направят това, но със сигурност не и частници.
146
2
 
16
 
! Отговори
111 преди 1 година
До До Рубла #152 В грешка си. Европа престава да съществува, защото се самоубива.
145
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно никой не печели от това, а Путлера първо да види колко му е зле собствената държава и после да завзема света и да ни налага великите си успехи - не мерси нека си ги пази за собствения народ.
144
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некъпаните, вижте вашите идоли американците какви ги вършат, искат да съсипят индустрията на Европа докато ви залъгват с глупости за Русия
143
18
 
5
 
! Отговори
До Рубла #152 преди 1 година
Никога няма да има съюз на Европа с Московия, защото втората престава да съществува до 2 години
142
0
 
15
 
! Отговори
Граф Цепеш преди 1 година
Това е много лош прецедент,освен руски има азерски ,алжирски ,норвежки и т.н. газопроводи,които снабдяват Европа с газ.Всички ли ще се "пукат"?
141
1
 
23
 
! Отговори
Елементари Уотсън преди 1 година
Етап 2 (етап 1 беше пландемията) се задейства по-рано от предвиденото, но като цяло върви без спънки. Малкия и средния бизнес на населението на Европа беше заличен по време на карантините. Етап 2 предвижда унищожението на европейската индустрия и финансова независимост. Вчера се нанесе терористичен акт върху кръвната артерия на европейската иконимика. Урсула фон дер коя беше и Улавия Шулц мигат на парцали и се правят, че не знаят кой е. Украйна е прах в очите. Целта е ЕС.
140
11
 
2
 
! Отговори
Още малко почакай преди 1 година
Руснака може да търпи глад,студ и немотия,може да търпи бой мачкане,но заради брат украинец или булгарин,ще скочи и ще ракъса германският кремълски гнет.Един руснак вика: ,,ако имаме пушките на американците във къщи,братя повярвайте че ония във Кремъл няма да доживеят да видят слънцето на другият ден".Така казва руснака.И ние му вярваме.Десетки хиляди млади и смели мъже отказват да се бият със братска Украйна.
139
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе ако бях на мястото на Путин щях да прекъсна кабелите за интернет в Атлантика. Без кабелно предаване нетбняма. Нищо че някои още вярват във въображаемо сателитно предаване. Без основното си оръжие за пропаганда на Сащ, европейците бързо ще се освестят кой е истинският им враг. Марионетните им управници. А съюз на Европа с Русия вече ще промени бъдещето към добро.
138
5
 
0
 
! Отговори
Добричко лъвче преди 1 година
Защо някои хора искат аз да бъда убит от Индия, Турция, България или пък от няоя друга държава ?Аз не съм ли човек ?
137
13
 
3
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Каква диверсия какви пет лева ако Украйна изкаше да взривява защо да не взриви газопроводите на нейна територия а ще ходи в морето да взривява а ще се занимава с дронове и глупости? Тръбите на Путин са некачествени и гърмят това е истината там налягането в морето е голямо на тази дълбочина некачествения материал избива рано или късно.