От САЩ: Рано е да се каже дали срещу "Северен поток" има саботаж

По никакъв начин не сме замесени, уверяват американците
29 сеп 2022 08:00, Елка Василева
95
От САЩ: Рано е да се каже дали срещу "Северен поток" има саботаж
Снимка: БГНЕС

САЩ смятат, че все още е твърде рано да се каже дали срещу газопроводите "Северен поток" е извършен саботаж, заяви американски военен представител въпреки опасенията на съюзниците на Вашингтон, че става дума за умишлени действия, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Все още има много неясноти", каза на брифинг за репортери в Пентагона военният представител на САЩ, който пожела да остане анонимен. "Доколкото знам, много от нашите партньори са стигнали до извода, че става дума за саботаж. Ще бъда откровен - на този етап не мога да ви кажа нищо със сигурност."

Помолен да коментира дали може да бъде изключена всякаква замесеност на САЩ в течовете, американският военен представител заяви: "По никакъв начин не сме замесени".

Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс от своя страна заяви, че САЩ няма да спекулират с причините за течовете от газопроводите "Северен поток", предаде ДПА.

В изказването си той говореше за "това, което изглежда като очевидни саботажни действия срещу тръбопровода "Северен поток" и добави, че в оценката си на ситуацията американските власти се основават най-вече на данните от европейските си партньори. Но и на "това, което ние знаем", допълни Прайс.

"Подкрепяме европейските усилия за разследване на случая и сме готови да окажем съдействие за ограничаване на възможни екологични щети", каза той.

Говорителят не даде повече подробности и не пожела да коментира медийните съобщения, че през последните седмици американските разузнавателни служби са предупреждавали европейците за възможни нападения срещу тръбопроводите.

"Засега въпросите са повече от отговорите", каза Прайс и добави, че САЩ "няма да изпреварват разследването".

По думите му САЩ няма да правят никакви предположения за това кой е оказал необходимата подкрепа за извършването на саботажните действия, докато не приключи проверката. Това може да отнеме време, подчерта Прайс.

От Белия дом бяха предпазливи, когато бяха помолени да коментират възможни ответни действия, но признаха, че са притеснени от всякакви нападения срещу критична инфраструктура на съюзници от НАТО.

"Не искам да изпреварвам разследването", каза говорителят на американското президентство Карин Жан-Пиер.

Попитан дали Пентагонът оказва някаква помощ на разследването например чрез подводници или други военни способности за действие под вода, цитираният неназован американски военен представител отговори, че засега никой не е искал подобна помощ от САЩ.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е предложил помощ в телефонен разговор с датския си колега, съобщи високопоставен военен източник от САЩ, също пожелал анонимност.

Военноморските сили на САЩ обявиха, че са готови да окажат съдействие на съюзниците по отношение на "Северен поток" "в тясна координация" с тях.

Евросъюзът вчера обеща твърд отговор на всяко умишлено разстройване на енергийната си инфраструктура, след като обяви, че подозира саботаж след откритите течове по подводните руски тръбопроводи към Европа, припомня БТА.

Руското посолство в Дания заяви, че всеки саботаж срещу газопроводите "Северен поток" е посегателство срещу енергийната сигурност на Русия и Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В краварника е нормално да са изнервени, защото може би настъпиха мотиката - руснаците от години се канят на едни кабели под атлантика дето ще им еб%т мам***та на цялата гей атлантическа кочинa ако ги прекъснат, жалкото е че и ние ще страдаме без нет, но поне грантопреститутките няма да има къде да заработват
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати цинизма, дядо Бай дън си го каза в прав текст а сега нямали нищо общо.
41
5
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
това е работа на сащ те са световното зло сега да купуваме ам втечнен газзащото шолц ходи в са да купува газ
40
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ извършиха терористичен атентат срещу Европа.
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и марионетките им от НАТО ВИНАГИ са били терористи.
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там са се мотали морските ***, защото на близо е имало учение на НАТО. Случайно, разбира се !
37
12
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
човек не ми пука кой я е взривил :)) кефи ме че русoпитеците реват :)
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около мастото на съботажа и било пълно до преди три дни с натовски американски кораби- водини от USS Kersargе!! Само САЩ могат да са били!
35
3
 
9
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
Янките предложили помощ на датчаните. Ми, правилно! Престъпникът винаги се връща на местопрестъплението!
34
5
 
17
 
! Отговори
:) преди 1 година
само една държава прави подмолни преврати + интригантски истории и това е САЖД + Англия....който вярва, че Русия е си е взривила тръбата на три места..е пълен деебил...
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох родна русофилска мъка :))))
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да гръмнеш енергийната инфраструктура на собствения си най лоялен съюзник през есен/ зима е направо ДОЛНО!!! Дано немския народ разбире,че е САЩ и се ядоса най после!
31
0
 
12
 
! Отговори
Bond преди 1 година
"....каза на брифинг за репортери в Пентагона военният представител на САЩ, който пожела да остане анонимен." . Ха-ха-ха.....Какъв е тоя "анонимен" брифинг пред репортери? Мисирките съвсем взеха за мезе матрЯла
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, рано е да се каже! Сладури.........
29
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия отдавна се олицетворява с режима в Кремъл и затова болшинството хора по света я ненавиждат. Бункерният диктатор разруши живота на милиони украинци и руснаци. Войната в Украйна ще приключи само със смъртта на xлeбapката в Москва.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
патока се е самоубил. класика
27
0
 
6
 
! Отговори
а ве не е саботаж преди 1 година
обикновено самовзривяване на трите тръби едновременно. и то за щастие е станало в международни води, да не пречи на никой
26
4
 
7
 
! Отговори
Алов преди 1 година
Путин си гърми сам газопровода, да пренася с танкери НЛГ втечнен газ не ми се вързва,само америка и арабите имат 100% печалба от това. ЦРУ то е намесено
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да се разследва, ще хванат на босия цървулите... и всеки ще изкара различни версии. Основният въпрос е, на кой е изгодно това и кой ще напълни джобовете?
24
21
 
11
 
! Отговори
а преди 1 година
Русофили стига ревяхте а отивайте на фронта Джуджака ви чака нема ора