Рамзан Кадиров – лоялен към Путин, но верен и на Лагерфелд

Не е известно колко къщи, апартаменти и имоти притежават той и двете му съпруги
9 окт 2022 14:10, Елка Василева
136
Рамзан Кадиров – лоялен към Путин, но верен и на Лагерфелд
Снимка: архив, БГНЕС

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е готов да прати във войната срещу Украйна дори и синовете си - тийнейджъри. Той е повече от верен на Путин, но сред "кумирите" му е и Карл Лагерфeлд, пише Дойче веле.

Рамзан Кадиров е известен като верен съюзник на руския президент Владимир Путин и дори нарича самия себе си негов "пехотинец". Преди няколко десетилетия той бе предан не на Русия, а на Чечения и бе част от ислямските сепаратисти, които в началото на 90-те години на миналия век искаха независимост от СССР. След втората чеченска война обаче се отказа от тях и заедно с баща си Ахмат Кадиров премина на страната на Москва. През 2003 г. бащата стана президент на Чечения, а синът бе назначен за шеф на службите за сигурност.

Още по темата
Оттогава насам Рамзан Кадиров контролира милиция от проруски настроени чеченци, т.нар. "кадировци", ангажирани с неутрализирането на всички видове сепаратистки елементи. Предполага се, че тази милиция е извършила множество нарушения на правата на човека - от отвличания до изтезания и убийства. Твърди се, че Рамзан Кадиров лично е участвал в някои от престъпленията, а "кадировците" са отвличали и бизнесмени, които са изнудвали.

Възходът към властта

След смъртта на Ахмат Кадиров при терористичен акт през май 2004 г. неговият син няма как да го наследи незабавно на поста, но през 2007 г. навършва необходимата възраст от 30 години и Путин го назначава за президент на Чечения. На поста е и до днес и управлява с железен юмрук.

Всеки, възприеман като критик на властите, рискува арест, преследване и присъда по фалшиви обвинения, отвличане или дори смърт. Дисиденти, правозащитници, журналисти и блогъри, както и техните семейства, са в сериозна опасност. В своя глобален доклад от 2022 г. Хюман Райтс Уоч пише: "Рамзан Кадиров продължава безмилостно да смазва всички форми на несъгласие".

Лоялността му към Путин е безгранична

Путин разчита на Кадиров да поддържа стабилността в севернокавказката република и да потиска размириците още в зародиш. Чеченският лидер е дал обещание да "изпълнява всяка военна заповед на върховния главнокомандващ на Русия Владимир Путин". Заради безупречната си лоялност Кадиров се радва на значителни свободи - не се притеснява например да критикува висшето ръководство на Русия за неотдавнашните военни неуспехи и дори призова за използването на тактически ядрени оръжия.

Чеченците от години се сражават съвместно с проруските сепаратисти в Източна Украйна, но едва в края на февруари 2022 г. Кадиров официално обяви, че изпраща свои войници на бойното поле. През март той каза, че чеченските бойци в Украйна са около 1000, но броят им не може да бъде потвърден по независим начин.

Силите на Кадиров са известни и с безпощадността си на бойното поле, и с уменията си в социалните мрежи, където се хвалят с успехите си в Украйна. Много експерти смятат, че това е режисирана пропаганда и поставят под съмнение бойната им ефективност, макар чеченски войници да участваха в бруталната обсада и в превземането на Мариупол.

Кадиров през цялото време остава твърд поддръжник на войната срещу Украйна и дори обеща да изпрати на фронта собствените си синове, които са тийнейджъри. Неотдавна руският президент го повиши в чин генерал-полковник точно за рождения му ден - очевидно "пехотинецът" на Путин продължава да се изкачва в йерархията.

Ценител на лукса

В личния си живот 46-годишният чеченски лидер привлича вниманието с предпочитанията си към луксозни стоки, пише германският t-online. Той разполага с боксова круша, създадена от Карл Лагерфелд за марката "Луи Вюитон", която може да се види на снимки от кабинета му. Спортният комплект, който включва и боксови ръкавици, и шкафче, струва 178 000 евро в лимитираното си издание. Възможно е все пак Кадиров да е купил по-малката, масова и евтина версия, чиято цена е малко под 3500 евро, уточнява t-online. Бойните ботуши "Прада" на чеченския лидер пък са на стойност 1250 евро.

Кадиров има и афинитет към недвижимите имоти. Не е известно точно колко къщи, апартаменти и имоти притежава, но се знае, че е построил имение в родното си село на името на майка си, а в столицата Грозни разполага с поне три луксозни имота. Смята се, че в единия от тях има дори летище и военен полигон.

Медите твърдят, че двете съпруги на Кадиров притежават недвижими имоти на стойност над осем милиона евро, сред които и три апартамента в Москва. На името на благотворителната фондация на чеченския лидер се водят и други собствености като рехабилитационен център, училище и джамия. Кадиров притежава и луксозно имение на стойност седем милиона евро в Дубай, разкри миналата година "Украинска правда". За една година той е летял  14 пъти до Дубай с частен самолет на стойност 80 милиона евро, твърди още изданието. На борда имало дори библиотека.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На борда имало дори библиотека" Само дето той не е ходил на училище :))))
74
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фащ за какво ползва народа си? Пак срещу заплащане.. Във Виетнам, Сърбия, Ирак (уж там имаше химически оръжия) , Сирия, Либия..
73
14
 
14
 
! Отговори
Star преди 1 година
В сравнение със българските червени олигарси,кадирката си е направо ,,средна работа".Което означава,че хората от обкръжението му са с доста по-занижен социален статус и богатство.За редовният чеченски войник е ясно.Една заплатка за жената и децата да не са гладни,а при получаване на ,,неприятната вест" има и добавено и друго писмо за обещетение на семейството.Кадиров използва народа си за ,,пушечно месо" срещу облаги неполагащи му се по закон и морално право.
72
6
 
15
 
! Отговори
има такъв филм преди 1 година
Дявола носи Прада! ха ха ха ха
71
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много им е яд на западните маскари че Рамзан Кадиров помага на Путин..
70
9
 
29
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Чеченската мафия беше и е най-жестоката в СССР/Русия. И досега се ползват с привилегии и ненаказуемост , заради "лоялността" на Кадиров и извършвани "мокри" поръчки срещу противници на режима в Кремъл. Чеченски килъри убиха Политковская и Немцов. Неприятно племе, което с кеф деребейства в руските градове, а в самата Чечня се правят на големи мюсюлмани. Чеченците у нас преди 22години изнудваха за пари и заплашваха живеещите у нас руснаци имайки списъците им.
69
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ценностите и християнството и армията и всичко им е една пунта мара на рашките. Първи приятели с брадатите козоеби, любители на всичко западно и най-вече мъжките ласки, но не на последно място са втората по сила армия в Украйна.
68
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които пишът за Чичня си нямат халхабар от истината - там всичко беше провокация на купиния (ИЛИ ПРАВЕЩ ПАРИ Березовски )ОТ ЮСЕЙ ! Много и незнаят , че всеки ден с самолет от юсей се носеше наркотици и че даже Елцин беще купен от американците и именно Елцин даде добро на Полша да влези НАТО за БУТИЛКА ВОДКА ИЗПИТА ОТ ЕЛИН И КЛИНТЪН !Така беше с една бутиока водка бе продадена Русия и война вътре между чиченци и другите народи за което един чиченец писа: - скараха ни за да е война
67
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71 Чечения изобщо не е получавала помощ от Запада да знаеш. Само дето в сраженията срещу Русия участваха муджахидини, създадени и финансирани от САЩ по време на войната в Афганистан. Кадиров е нагледен пример как човек след подходящо количество бой променя позицията си, същото ще стане и със зеления.
66
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИСКАМ да ви съобща една новина която нито една преса , нито едно СМИ няма да напише !Получаваи пенсии и заплати само на ЗАПАДНА УКРАИНА ! Там където са повече руснаци или други националности като гагаузи или унгарци(нещо районкато Добруджа ) А сега и западна украина получава не винаги пенсии и соц -ни ! Хората в украина не работът (защото няма къде ) а не дават пари даже и ако работиш ! Юсей финасира само прав-то и тези които са на Фронта но даже и там не дават пари на войниците на убитите
65
6
 
11
 
! Отговори
Ахмат е сила преди 1 година
Хиляди военнослужещи от Чеченската република се отправят към зоната на специалната военна операция ***/kedmy/2290
64
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали се твърди че Хилъри Клинтън и демократическата партия са отговорни за множество убийства на политици, опоненти, журналисти и др. На неудобни хора разкриващи истинската същност на тези чудoвища криещи се зад името "демокрация". Нужно ли е да споменем че тя и нейната партия създадоха "Ислямска държава" и затриха целия близък изток. Също така се твърди че е замесена в скандала "Пицагейт".
63
7
 
22
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Рамазан Кадиров следващия президент на пазителя на православието Русия. Гордостта на българските зомбирани русофили. Венсеремос!
62
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадиров е достоен човек, грижещ се за благото на народа (чеченци) и държавата (Русия) си . Вие обърнете внимание на българските продажници.
61
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A само до преди години Русия водеше война с Чеченя, която вече е република на Русия. Не разбирам, чеченския народ не вижда ли себе си като "дежа ву" в Украйна? И те 10 години воюваха с Русия! И то без никаква западна помощ. Дори благодарение на запада, опълчението им бе победено. И те бяха анексирани от Руаката Федерация.
60
6
 
14
 
! Отговори
Луд не умалява преди 1 година
върви по стъпките на баща си и скоро ще се срещнат
59
4
 
13
 
! Отговори
чеченската война преди 1 година
300 000 загинали цивилни от които 42 000 деца .
58
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен, че е марионетка с два пръста чело, продал се за власт и пари, друго не разбрах за него
57
9
 
5
 
! Отговори
сочи-грозни преди 1 година
Автобус по линията Сочи-Грозни!Водач бате Рамзан!Само двама пътници-Володимир и Олена на последната седалка.По уредбата звучи бате Рамзан-и не се плашете двамата Аллах е строг,но справедлив!Володя и не се плаши,първо ще положим в новата вяра на Оленка няма да и слагаме бурка!Така де и нека всевишния те дари с дълъг живот,но....
56
3
 
17
 
! Отговори
ПУТИН ИЛИ РАМЗАН преди 1 година
ЧУДЯ СЕ КОЙ Е ПО-ГОЛЯМ АНТИХРИСТ?