Бивш шеф в ГДБОП: Хакерските атаки от Русия ще се увеличават

Те нанасят чисто имиджов удар на институциите, обясни Явор Колев
15 окт 2022 20:05, Анисия Иванова
68
Бивш шеф в ГДБОП: Хакерските атаки от Русия ще се увеличават
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хакерската атака е така наречената DDoS или отказ от услуга. Бившият ръководител на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев обясни механизма на действие.

"Тя се командва от централен сървър, който насочва атаката към определен сайт, милиони заявки се отправят към сайта и не може да изпълнява функциите си, стига се до пълен срив на сайта", обясни Явор Колев.

Според него атаката нанася чисто имиджов удар на институциите.

Още по темата

"Тази атака няма за цел да бъде открадната информация, нанася имиджови щети, като показва, че съответната институция не може да се справя добре със защита на дигиталния си образ", допълни Колев.

По думите му такива атаки идват предимно от Русия.

"Когато има някакво събитие като войната, това се очакваше от февруари, че страните, които подкрепят Украйна, и страните от НАТО ще бъдат атакувани, но сега имаше атаки към американска летателна индустрия и въобще очакваме такива атаки да се увеличават", посочи Колев.

По-рано през деня за няколко часа сайтовете на редица институции бяха труднодостъпни заради мащабната хакерска атака. Жертва станаха интернет страниците на Президентството, Министерският съвет, МВР, Министерство на отбраната и Националната агенция за приходите. Достъпът до тях е бил временно ограничен, а след това влизането е ставало по-бавно.

"Тук не е подложена на хакерска атака институцията Президентство, обект на атака е българската държава и то като част от европейското семейство, обект на тези атаки са много министерства, не знам защо са изпуснали прокуратурата, не ги подтиквам", заяви на специална пресконференция главният прокурор Иван Гешев. Той е категоричен, че случаят е сериозен и засяга националната сигурност.

"В това няма политика, това е чисто криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Ние защитаваме основни демократични ценности като правова държава и върховенство на закона и е нормално да имаме последствия и това е част от тези последствия, ние ще си свършим работата, за да защитим интереса на евроатлантическите партньори", добави той.

"Хакерската атака, която е срещу държавността, е от територията на Руската федерация, група хакери, базирани в Магнитогорск", уточни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

ДАНС и ГДБОП извършват проверка. Експерти подчертават – това не е първата хакерска атака срещу България.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
4
 
! Отговори
Българин! преди 1 година
То пък ние щото сигурно нямаме хакери?!? ВМЕСТО ДА ГИ ГОНИТЕ, ВЗЕМЕТЕ ГИ НАЕМЕТЕ! Бас държа, че ЗА ПО-МАЛКО ОТ ДЕН ЩЕ СРИНАТ ЦЕЛИЯ ИНТЕРНЕТ НА РУСИЯ!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами последните 2-3 седмици,а може би 4-5,а въобще последно време сайтът на днес.бг също бе трудно достъпен когато се набере все блокиран още с отварянето се появява зареждащата синя линия и дотам страницата не се зарежда,а се появява картинката с облачето и светкавицита с надпис опитай пак,но няма знак наново за поява на началната страница,което що ще рече,че имиджа ли е спаднал или от изпратени насочени сигнали от Магнитогорск щот е насочено движение под ъгъл и траектория или е търсен и четен.
22
0
 
4
 
! Отговори
Явор Колев преди 1 година
Виден борец за правата на онеправданите в Република Абсурдистан. Като всички велики личности, остава неразбран от съвременниците си, които го обвиняват в корумпираност и защитаване на лични и корпоративни интереси.Светът ще го запомни като поредната жертва паднала в борбата срещу Дявола и Торентите, но с личния си пример дал надежда и осветил пътя на хиляди защитници на интелектуалната собственост.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явор Колев определено не е най-адекватния по темата, но за сметка на това е най-представителното парче, което са имале. Господ да ни е на помощ !
20
0
 
13
 
! Отговори
Голем "специали преди 1 година
Колев оглавяваше отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП до август 2020 г. Една от последните функции, които той съвместяваше заедно с поста в ГДБОП, беше членството му в състава на Държавната комисия по хазарта. Колев напусна комисията през февруари 2020 г., малко след като започна разследването срещу Васил Божков за невнесените държавни такси от "Националната лотария" за последните 4 години.
19
2
 
3
 
! Отговори
Либералски преди 1 година
ГЕРБ-СДС и ПП са пипали машините за гласуване с помощта на руско украински хакери, за да спечелят изборите.
18
0
 
18
 
! Отговори
ИТ спец преди 1 година
Нагласена работа и инсценировка, фейк нюз фалшиви атаки искат пари разни чиновници я от бюджета я па и от евро фондове да развържат торбата с пари. Всичко като по некадърен български сценарии за телевизионен комедиен филм.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агранома.
16
1
 
7
 
! Отговори
Бо Тик Вун преди 1 година
Машините са ПипНати!
15
0
 
9
 
! Отговори
Разиграват Играта преди 1 година
Хем да се харесаме на Запада хем и парата да крадат разните политици и държавни служби с фалшиви атаки да си оправдават и да дрънчат пари евраци за да има за кинти ца мерцедеси и скъпи хотели и дрога.
14
0
 
6
 
! Отговори
Рейтинг преди 1 година
Никой няма да си мръдне пръста за имиджови щети. Всички тия институции нямат никакъв имидж.
13
1
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Торбалан, Не Путин е Виновен!
12
4
 
4
 
! Отговори
мюсулмански брачед преди 1 година
Добро утро,ако действително сме замесени в Кримския мост тежко ни.
11
4
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
....ами то друго и не им остава на рашките ....ЛЪЖИТЕ ИМ СА ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА!СЪВСЕМ ПО " НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ" КАТО ФЮРЕРА...ХА,ХА,ХААААА
10
8
 
8
 
! Отговори
Руски лузъри! преди 1 година
Руснаците са жалки лузъри и в момента губят в Украйна!
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантиците започнаха де ревът.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото съборихте Замунда толкова и ще намерите хакерите, така ли е г-н Колев?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колев преди 25 години гонеше продавачите на дискове и касети, не знаеше да си пусне компютъра, говори за кибератаки - хахаха!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Много работят претоварили са мрежата. То значи, не се знае, откога е хакнат. Може да е още преди войната.
5
1
 
6
 
! Отговори
Къкер- къкам мноу! преди 1 година
Бас слагам, че Путин лично виси над главата на хакера и му пили да побърза, че държавните сайтове са много в БГ. Няма да му стигне времето до Коледа само за нас, а има още ехеее цяла Европа! Ха ха ха ха.