Музикант отказа да участва в концерт в Херсон, руски войници го застреляха

Семейството на Юрий Керпатенко изгубило
16 окт 2022 21:48, Нели Христова
196
Музикант отказа да участва в концерт в Херсон, руски войници го застреляха

Руски войници са застреляли украински музикант в дома му, след като той отказал да участва в концерт в окупирания Херсон, съобщи Министерството на културата в Киев.

Диригентът Юрий Керпатенко отказва да участва в концерт, "предназначен от окупаторите да демонстрира така нареченото "подобряване на мирния живот" в Херсон", се казва в изявление на министерството на страницата му във Facebook.

Концертът на 1 октомври трябваше да бъде с участието на камерния оркестър "Гилея", чийто главен диригент е Керпатенко, но той "категорично отказа да сътрудничи на окупаторите", се казва в изявлението.

Керпатенко, който е бил и главен диригент на Херсонския музикално-драматичен театър "Николай Кулиш", е публикувал предизвикателни съобщения на страницата си във Facebook до май.

Херсонската областна прокуратура в Украйна е започнала официално разследване "въз основа на нарушения на законите и обичаите на войната, съчетани с умишлено убийство". Членовете на семейството на диригента, намиращи се извън Херсон са загубили връзка с него през септември, се казва в съобщението.

Осъждането на убийството на Керпатенко от украинските и международни творци беше бързо и категорично. "Историята на Русия, която налага политиката "подчинявай се или умри" срещу артистите, не е нова. Тя има стогодишна история", заяви финландско-украинската диригентка Далия Стасевска, която миналия месец трябваше да дирижира "Последната вечер на Промоциите" в лондонската зала "Албърт хол", преди концертът да бъде отменен заради смъртта на кралицата.

"Видях твърде много мълчание от страна на руските колеги", каза тя. "Дали това е моментът руските музиканти, особено тези, които живеят и работят в чужбина, най-накрая да се активизират и да заемат позиция срещу действията на руския режим в Украйна?"

Преди две седмици Стасевска докара камион с хуманитарни доставки в Лвов от дома си във Финландия, преди да дирижира оркестъра на INSO-Lviv на концерт с украинска съвременна музика.

"Знаем, че руският режим преследва активисти, журналисти, художници, обществени лидери и всички, които са готови да се противопоставят на окупацията", казва наградената украинска писателка, превърнала се в следовател на военни престъпления Виктория Амелина.

"И все пак, дори и да познаваме настоящата картина и история, не можем и, което е по-важно, не трябва да свикваме да чуваме за още по-брутални убийства на ярки, талантливи и смели хора, чиято единствена вина е, че са украинци". Тя направи паралел между Керпатенко и Николай Кулиш, украинския драматург, на когото е кръстен театърът, в който е работил диригентът. "Кулиш е разстрелян на 3 ноември 1937 г. край Сандармох заедно с още 289 украински писатели, художници и интелектуалци. Юрий Керпатенко е застрелян в дома си в Херсон през октомври 2022 г.", каза тя.

Действията на руснаците са "чист геноцид", заяви диригентът Семьон Бичков от Париж, където изпълняваше длъжността музикален директор на Чешката филхармония. Роденият в Санкт Петербург диригент напуска Русия като млад през 70-те години на миналия век.

"Трагичната ирония на това е, че се говори за превъзходството на руската култура, за нейния хуманизъм", каза той. "А тук убиха човек, който всъщност внася красота в живота на хората. Това е отвратително. Куршумите не правят разлика между хората".

Писателят Андрей Курков, автор на книгата "Смъртта и пингвинът", заяви: "Сега името на Юрий Керпатенко ще бъде добавено към списъка на убитите артисти на Украйна. Все повече си мисля, че Русия не само се стреми да окупира украински територии, но и усърдно унищожава украинската идентичност, важна част от която е украинската култура".

Украинският писател Олександър Михед, който се присъединява към армията в началото на войната и чийто дом е разрушен от руски обстрел, казва: "Русия се опитва да възстанови Съветския съюз в окупираните територии. Да възстанови нещо неправдоподобно.

"Един от основните компоненти на съветската политика е унищожаването на културата на поробените страни. Убийства на културни дейци, прочистване на библиотеки, забрана на националните езици. Съвременните окупатори изцяло следват тази стратегия. Унищожават културата, спорта, образованието. И когато нашите територии бъдат деокупирани, ще научим за десетки и стотици такива ужасни истории. Истории за унищожение и героична съпротива".

"Това е абсолютно ужасяващо", казва главният режисьор на Киевската национална опера на Украйна Анатолий Соловяненко. "Дали е бил лекар, или работник, или художник, няма никакво значение. Той е бил човек и е отказал да се подчини на насилниците".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Фейк. Украинците са го разстреляли, защото е взел руски паспорт.
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не пишем глупости а каквото мислим.
111
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да си пишете, всякакви глупости , но ако това наистина се е случило е нечовешко ! Само *** , могат да постъпят така с друг човек! Тези руски нещастници сеят смърт , тези се превърнаха в опадъка на човечеството! И съд им е малко!
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От началото три четири пет е един и същи троль бот , ,който върви с лайковете си.
109
5
 
7
 
! Отговори
Станой от Ахелой преди 1 година
ама че посредствена пропаганда...
108
8
 
5
 
! Отговори
Дивергент преди 1 година
А дали е бил изнасилен, или руските войници са свършили виаграта и не са изпълнили заповедите?...Дайте сега някоя истинска новина!
107
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верваме ви!!! Ама за да звучи по-достоверно, трябваше да напишете, че са го застреляли и после са го изяли с костюма, кожените обувки и диригентската палка!
106
9
 
7
 
! Отговори
колко да е диригент преди 1 година
Вместо палка държал автомат човечецът...
105
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лайковете от нощес когато участват задокеанските тролеи са преекспонирани.
104
6
 
2
 
! Отговори
до 108 преди 1 година
Прав си , "демокрация " брато !
103
12
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
От Париж , от Лондон ,от Финландия - предатели колко щеш , а за укрите ,които са с дабро социално положение е ясно !
102
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се "миротворците", по които въздишат хиляди наши копейки.
101
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюс за колегата от долу. Опитвам се но трябвало да се логна. Как да се логна. Но че САЩ са виновни за войната си е така.
100
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюс за колегата от долу. Опитвам се но трябвало да се логна. Как да се логна. Но че САЩ са виновни за войната си е така.
99
15
 
19
 
! Отговори
КАТО ОТКАЗВАТ преди 1 година
И се правят на интересни това заслужават.ЕСЕС И ФАЩ УМИШЛЕНО СКАРАХА СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ ДА СЕ ИЗБИВАТ ВЗАИМНО.НЕОФАШИСТКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ТОВА ПРАВИ СЪС СВЕТА!
98
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лайковете срещу русофобите не работят.
97
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минус на С Удоволствие. Защо на сорросоидите мнения не се ловят минуси. Риторичен въпрос.
96
8
 
7
 
! Отговори
фашизъм преди 1 година
в действие и у нас има такива де подкрепят тоз фашизъм, време е да се обяви това за престъпление и държавна измяна и да започнат да ги съдят. бившите "трудови" лагери лесно ще ги възстановят самите осъдени за фашистка пропаганда
95
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости! Не им вярвайте!
94
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До С УДОВОЛСТВИЕ ... бих ти сцепил задните части с 90 цолов траба