Толкова много искам да видя дъщеря си... 108 жени бяха върнати в Украйна

12 от тях са цивилни, които били "прекалено много украинки"
18 окт 2022 20:00, Нели Христова
69

Снимка: БГНЕС

Виктория отново ще прегърне 4-годишната си дъщеря, след като в поредната размяна на затворници между Русия и Украйна 108 украинки се върнаха у дома.

Началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски, Андрий Йермак, каза, че това е "първият обмен изцяло на жени" в изявление, публикувано в неговия акаунт в Telegram малко преди 19:00 часа в понеделник.

"Майки и дъщери бяха в плен, а техните роднини ги чакаха“, написа той и добави, че у дома се връщат 11 офицери, 85 редници и сержанти и 37 военнопленници от завода "Азовстал", както и 12 цивилни жени, хвърлени в затвора, "защото са "твърде много украинки". Две жени са отказали да се върнат в Украйна и са останали в Русия.

Серия от изображения показва десетки жени, които слизат от бели автобуси и емоционално прегръщат семействата и приятелите си в Запорожие, Югоизточна Украйна.

Сред тях бе и медикът Виктория Обидин. По думите й групата не е имала представа до последния момент, че ще бъдат разменени. Обидина е била с четиригодишната си дъщеря, когато Мариупол пада. В "Деня на майката" обаче двете се разделят - майката е изпратена във филтрационен лагер на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република, докато детето е изпратено само в град Запорожие. Тогава роднините на Алиса успяват да я вземат и да се грижат за нея.

"Ще отида да видя дъщеря си. Толкова много искам да я видя", каза Виктория пред местните медии.

Микола Кулеба, бивш детски омбудсман на Украйна, потвърди, че Обидина е била в руски филтрационен лагер в самопровъзгласилата се Донецка народна република, докато роднини са се грижили за дъщеря й.

"Малката Алиса скоро ще може да гушне майка си! Щастлив съм за семейството и се радвам, че ще се съберат отново", написа Кулеба в публикация във Facebook в понеделник.

Всички жени ще бъдат прегледани от медицински лица и ще получат рехабилитация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въобще, не ми дреме за Украйна!
36
11
 
22
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Страхптно театро! Бравосимо!
35
5
 
28
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Ако отнасяше за Русия, заглавието, щеше да звучи така: 2 жени не поискаха да се върнат в Русия, останаха в Украйна, защото не харесват режима в Москва. Не смеят да напишат така, защото Зеления ще им се разсърди, а пак КулебА?
34
1
 
7
 
! Отговори
До Космонавта преди 1 година
Ти искаше да кажеш украинките, нали!?)
33
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Херсон евакуация ! Фашагите имат заповед от САЩ да го превземат до Коледа. Очаква се непозволени средства на война-цитат суровикин
32
16
 
16
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Не излъгахте, написахте, че 2 жени не пожелаха да се върнат остават в Русия. Ще има и други, кой ще иска да се върне при тоз режим на Киев.
31
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв капитализъм в Русия. Там никога не е имало капитализъм. До 1917та беше феодализъм, от тогава до сега едни разбойници се сменят с други - кражби, лъжи и убийства и това няма край. Навремето Сталин се съюзи с Хитлер да делят Полша и света ама Хитлер се оказа по-бърз. Добре че беше САЩ да им дават помощи на руснаците. Сега помощ вече няма да видят от никого. Така ще си прегризват гърлата - техните и на съседите. За 100 години нищо не са направили нито в науката нито в политиката.
30
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 - Искаш ли да знаеш защо : Русия никога не е искала да УНИЩОЖИ Украина , а искаше просто да свали васалния режим в Киев ! И украинците и Руснаците познават до болка цената на войната ! Америка бомбардира , защото няма никакво достойнство , за тях човешкия живот няма никаква стойност и не знае какво е война на собствена територия и как се гради държава наново от руините , затова с лекота хвърлят ракети и атомни бомби ! Младите не могат да мислят толкова и затова са като зомбита
29
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Странно е по принцип, че Раша не използва ВВС" - Няма нищо странно. Украинската ПВО е достатъчно силна. В началото влизаха със самолети, но започнаха да губят прекаено много и се отказаха. Всеки свален изстребител с пилот им струва прекалено скъпо в сравнение с артирелийските снаряди и ракетите.
28
11
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Това е благороството на руснаците. Не посягат на жени. Въпреки, че тези повечето са били снайперистки и са избили доста украинци от опълчението на Донбас. Това е най лошото на гражданската война. Свои се избиват помежду си. Украинци избиват украинци.
27
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато руснаците унищожиха 80% от жилфонда на Мариупол и хората останаха без покрив гражданите на Одеса изпратиха 100 автобуса да приберат бездомните хора и да ги заведат в Одеса, Окупаторите не са разрешила на тези автобуси да стигнат до Мариупол а хората са били откарани насилствено в Русия.
26
15
 
11
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Рускините никой не иска да ги отвлича, плъзнали са по цял свят и няма отърване от тях. Ще става и по лошо, стотици хиляди руснаци ще пукнат в Украйна и няма да има кой да бодва вдовиците им!
25
7
 
19
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Ще има ли смелост някой журналист от Днес да напише какво става втори ден в Париж!? Протести, бити протестанти, газ... Двойни стандарти и лъжливи..
24
4
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
До До 3 - Ти говориш точно като "Истинскидемократ" , замо дето ако *** бащати ( родител 1 и 2 ) не бикаха " да живее БКП " и " ВЕЧНА дружба " по площадите ти днес нюамше да имаш нито панелка къде да си пиеш ракията , нито Тплофикация да не умреш от студ , защото досега през всичките 32г. " демокрация " НЕ си построил НИЩО, а експлоатираш всичко от времето на СОЦ-а ! Това време никога няма да се върне и в това няма нищо лошо , но ТИ както и преди така и сега си оставаш цър-вул !
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не подкрепям рашките въобще, но ако требва да съм честен, те тез имат само медийни победи, един вид са гола вода :))) Направо като невидели се плискаха в басейнчетата, сигурно са си казали - "добре че стана това, че да се настаним удобно и да ни хранят"
22
16
 
25
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Какви са тези крокодилски сълзи за фашистите Украинци?
21
7
 
13
 
! Отговори
Bond преди 1 година
*** Ристюва, бивша Прокоповска дневникарска мисирка, а сега под "прикририе" в днесбг, отново блести с *** пропаганда! И всичко това благодарение на америка против България! Слава Кокаине!
20
3
 
10
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Това откъде го извади бе дебббил с честност.... знаеш ли какво правят тези от Азов.. Там отива иддотски фантици... А твоят дядо не е бил комунист, да? Наверно е бил я Банкер, я фабрикант или в краен случай е имал мануфактура, а не е орал с воловете в нивата. Егати и заблуденият *** кьдето си!
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно е по принцип, че Раша не използва ВВС, дори някои райони на Украйна не знаят какво е нападение :))) Американците се чудиха над това нещо, щото по принцип тактиката е да бомбардираш, да пратиш всички важни центрове в небитието и после сухоземните войски си навлизат безпрепятствено :))) Така че урките с навлажнените очички не вървят :)))
18
12
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ми да си е стояла при дъщеря си! Аман от безотговорни про'с'таци и лигли!