Толкова много искам да видя дъщеря си... 108 жени бяха върнати в Украйна

12 от тях са цивилни, които били "прекалено много украинки"
18 окт 2022 20:00, Нели Христова
69

Снимка: БГНЕС

Виктория отново ще прегърне 4-годишната си дъщеря, след като в поредната размяна на затворници между Русия и Украйна 108 украинки се върнаха у дома.

Началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски, Андрий Йермак, каза, че това е "първият обмен изцяло на жени" в изявление, публикувано в неговия акаунт в Telegram малко преди 19:00 часа в понеделник.

"Майки и дъщери бяха в плен, а техните роднини ги чакаха“, написа той и добави, че у дома се връщат 11 офицери, 85 редници и сержанти и 37 военнопленници от завода "Азовстал", както и 12 цивилни жени, хвърлени в затвора, "защото са "твърде много украинки". Две жени са отказали да се върнат в Украйна и са останали в Русия.

Серия от изображения показва десетки жени, които слизат от бели автобуси и емоционално прегръщат семействата и приятелите си в Запорожие, Югоизточна Украйна.

Сред тях бе и медикът Виктория Обидин. По думите й групата не е имала представа до последния момент, че ще бъдат разменени. Обидина е била с четиригодишната си дъщеря, когато Мариупол пада. В "Деня на майката" обаче двете се разделят - майката е изпратена във филтрационен лагер на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република, докато детето е изпратено само в град Запорожие. Тогава роднините на Алиса успяват да я вземат и да се грижат за нея.

"Ще отида да видя дъщеря си. Толкова много искам да я видя", каза Виктория пред местните медии.

Микола Кулеба, бивш детски омбудсман на Украйна, потвърди, че Обидина е била в руски филтрационен лагер в самопровъзгласилата се Донецка народна република, докато роднини са се грижили за дъщеря й.

"Малката Алиса скоро ще може да гушне майка си! Щастлив съм за семейството и се радвам, че ще се съберат отново", написа Кулеба в публикация във Facebook в понеделник.

Всички жени ще бъдат прегледани от медицински лица и ще получат рехабилитация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
17
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Абе *** комунист какво като човека е със емблема на Азов ? Това означава ПРЕСТИЖ ГОРДОСТ ЧЕСТ И СЛАВА . А ти като си болшевишки отпа-дък кво да кажем
16
9
 
7
 
! Отговори
redordead преди 1 година
до 14 - направо искат да се присъединят към РФ...това рашшняшшшката иззмет сте толкова пррости, че се чудя, наистина ли сте толкова поррости или сте платени?
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 - Кога ти се е налагало някой , някога да те приема , та чак и ръка на сърцето си си сложил ! Искаш ли да ти обясня нещо : Дано никога НЕ ти се налага никога да трябва да търсиш помощ и защита по такъв начин ! БРАВО и е достойно за възхищение на всеки Българин с добро сърце , който помага с каквото може ! Няма да ни замърсят басеините и няма да ни изядадт храната - В тази ДИВА "демокрация" много хора загубиха чувството си за човещина и затова страдаме достатъчно и без Украинците
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Натовските еднорози тайно си мечтаят за Альоша:)
13
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз познавам украинци, гледам също по ТВ как реват, така и не усетих истинската болка, все едно театралничат, тоест гледат да се възползват :))) Сега не казвам, че всички са такива, но общото впечатление е такова :)))
12
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла Европа е по улиците Франция, Германия, Италия и тези хора искат да излизат от НАТО, ЕС и сваляне на санкциите за Русия. Европа лека полека се пробужда и вижда, че този военен конфликт не е нейн и сащ нямат място в Европа.
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как е възможно,на са ли ги изяли страшните руснаци?
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе джендърче , размяната е жени-жени само.
9
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славната тоалетна армия отвлякла жени, за да ги ползва след това за размяна. Новите герои на Великия Мордор. И твърдят, че не са душевно болна, делюзионна нация.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете си с ръката на сърцето, че не наглеят :))) Ако посрещаха българите така, имам предвид с басейнчета, храна на корем и т.н.....тогава по бих го възприел това нещо :)))
7
4
 
6
 
! Отговори
аНонимен до 4 преди 1 година
Но за сметка на това се избиват достатъчно фашисти в Украйна.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги Българи ,Гледайте хубаво какво става когато хората сляпо следват като сектанти ВАСАЛНИ, побъркани и вманиачени политици жадни за пари и власт ! Тази война е таргедия както за Украинците , така и за Руснаците , докато едни мазни и алчни дъртаци потриват доволно ръчички и доставят оръжия за да продължава безсмисленото страдание на хората нямащи нищо общо стова ! Радват се хората че са се прибрали при близките си и с абсолютно право -Така се радват и Руснаците , но нямате МОРАЛ да го покажете
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идват ще кажеш са си у дома, говоря за България естествено и очакват спа, хотелчета, басейнчета, храна на корем......леко преиграват, щото рашките ако искаха, щяха само с бомбардировки да им изравнят домовете :)))
4
14
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НЕ СЕ ИЗБИВАТ ДОСТАТЪЧНО ПУТАНАСТИ НА МЕСЕЦ В УКРАЙНА!
3
4
 
10
 
! Отговори
На преди 1 година
На 4-та снимка единият войник е с инсигния(емблема) на Азов. Медицинските сестри ги пуснаха у дома. Както трябва. Снайперистките ще ги съдят в ЛДНР.
2
3
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Договорката е била 110 да се върнат към Русия и 110 към Украйна. Само че от пленените украинки на руска територия, две са ОТКАЗАЛИ да ходят в Украйна в последния момент. Явно да предпочели да са пленнички в Русия, вместо да се върнат на сигурна смърт в Украйна.
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над милион приехме в България, цяло чудо е, че ги дондуркахме толкова, така че хърватите да не се оплакват :))) Аз разбирам тяхното нещастие, ама здрави прави мъже и жени да бегат, вместо да защитят родината си, леко се възползват и преиграват :)))