Путин обяви военно положение в анексираните от Русия територии

Наложи ограничения и в няколко руски региона
19 окт 2022 15:35, Нели Христова
186
Путин обяви военно положение в анексираните от Русия територии
Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Путин обяви въвеждането на военно положение в четирите украински области, анексирани от Русия - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

В момента руският лидер говори на заседание на Съвета за национална сигурност.

Путин също така обяви, че ще бъдат предоставени допълнителни правомощия за сигурност на избраните от Русия лидери на окупираните региони.

"Ние работим за решаването на много трудни и мащабни задачи за осигуряване на сигурността и безопасното бъдеще на Русия, за защита на нашия народ. Тези, които са на фронта или се обучават на полигони и учебни центрове, трябва да усетят нашата подкрепа и да знаят, че имат зад гърба си нашата голяма, велика държава и единен народ", заяви Путин.

Очаква се съветът на федерацията на Русия, който трябва да се събере след края на заседанието на Съвета за сигурност, да одобри обявяването на военно положение, преди то да стане официално.

Макс Седън от Financial Times пише, че изявлението на Путин е ясен отговор на неотдавнашните военни неуспехи на Русия с напредването на контранастъплението на Украйна.

Путин не посочи веднага стъпките, които ще бъдат предприети при военно положение в четирите украински региона, незаконно анексирани от Русия. Но законодателството показва, че може да включва ограничения за пътуване и публични събирания, по-строга цензура и по-широки правомощия на правоприлагащите органи.

Кевин Ротрок, редактор в независимото руско издание Meduza, обяснява как обявяването на военно положение дава на Кремъл по-строг контрол върху окупираните райони: "Какво включва военното положение? Комендантски час, ограничения за пътуване и пребиваване, военна цензура, повече данни, скрити като класифицирани, ограничения и изземвания на оръжия и наркотици, забрани за трудови стачки, принудителен труд за защита и много други."

В обръщението си към Съвета за сигурност на Русия президентът Владимир Путин издаде указ, ограничаващ движението в и извън осем региона, съседни на Украйна.

Мерките се отнасят за южните райони на Краснодар, Белгород, Брянск, Воронеж, Курск и Ростов, които са близо до Украйна, и териториите на Крим и Севастопол, които Русия заграби от Украйна през 2014 г.

Той също така нареди да бъде създаден нов координационен съвет към министър-председателя Михаил Мишустин, за да се засили взаимодействието между различните правителствени агенции при справянето с боевете в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
2
 
! Отговори
да преди 1 година
Хак им е сега на "желаещите" да се присъединят към русия. Ето това е истинското ѝ лице.
149
3
 
5
 
! Отговори
Military officer преди 1 година
Що тъй, бре таваришч Путангенс? От какъкв зор стават тия овенни палажения. Ти май си превъртял до дупка, а?
148
2
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Да не е роден в някоя военна палатка, този тавариш!?Нещо с мирни цели няма ли да направи... !?
147
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде украинските "бежанци" да се прибират в къщи !
146
4
 
2
 
! Отговори
stevewonder преди 1 година
От днес 20.10.2022, официално отменям всякакви досегашни и бъдещи актове на Русия като ги обявявам за невалидни на територията на чужди държави, включително Украйна. Точка.Подпис: Чебурашка
145
3
 
9
 
! Отговори
munch преди 1 година
Горките руснаци, падна им се комплексар за президент. лошо
144
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната руска авантюра отново завършва безславно!
143
11
 
11
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
Джуджетата се обосраха. Напред Украйна!
142
6
 
14
 
! Отговори
Путин = Бен Ладен преди 1 година
Путин надмина Бен Ладен. Путин Бен Ладенов!
141
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали украинците уж искаха да стават руснаци и да подаряват цветя на "освободителната" армия и да бъдат свободни, пък отначало беше няколко дневна операция, денацификация....Май досега не е имало толкова *** война, никой не разбира какво искат завоевателите, само рушат и убиват хора, това ще се плаща 100г минимум
140
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече виждам зверствата на руските нацисти, толкова повече харесвам Хитлер!
139
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Путин го очаква балсамация и Мавзолей в който ще се гушка с мумията на Ленин, хихихи
138
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските терористи надминаха талибаните!
137
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-скоро бъде унищожена кървавата кремълска хунта и нейния болен фюрер толкова по-добре за всички честни и почтени хора по света!
136
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втори отчаян ход на Путин след поредицата загуби довели до първия отчаян ход частичната мобилизация. Това военно положение всъщност потвърждава че т.н. референдуми са един насилнически ход от Москва чиято цел е да принуди украинци да воюват срещу украинци. Всичко това е правене на сметки без кръчмаря.
135
12
 
19
 
! Отговори
Свен преди 1 година
Хайде да сме реалисти. Великата Руска армия се видя, че е само за парад. Не дай Боже да се озъби на НАТО. За точно 5 часа Русия ще е ливада с трупове ако изобщо се намерят и Путин много добре го знае, освен троловете тук дето пишат глупости за по 50 лева на коментар!
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви анекси не могат да се състоят понеже между тях като страни няма подписан договор по тези въпроси като обявени за разглеждане и да има несъответствия на задълженията за изпълнения в договорните отношения изразени в материални залози по клаузи относно нарушаване на условията по договора водещи до утежняващи последствия за изпълнението на договорените условия за разгледаните действия как предмет на договора и водещи за нови договорни условия с част анекси от предишния за неизпълнени условия
133
6
 
20
 
! Отговори
Филм преди 1 година
Специалната Военна Излагация. филм СССР 2022В главните роли:Владимир Путин (джуджето)Дмитри Медведев (Мечтателя)Дмитри Песков (мустака)Мария Захарова (мара отварачката)Сергей Лавров (в ролята на Коня)
132
3
 
15
 
! Отговори
Ха Ха преди 1 година
Сега истински ще го заобичат, Освен мобилизация, военното положение допуска конфискации в полза на армията, депортации и включва сух режим.
131
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хохлите удрят Коховската хидроцентрала и това може да удави хората в Херсонската област. Целят в шлюзовете. Това е една от най- големите хидрообекти. Днес укропитеците продължават да удрят и Енергодар, града на ЗАЕЦ. Още ли има лицемери и у нас, които ги подкрепят?