Руснак, опитващ се да избегне мобилизацията: Нашата родина не е в опасност

Михаил Ашичев заявява, че би отишъл в затвора пред това да се бие в Украйна
22 окт 2022 22:45, Нели Христова
100
Руснак, опитващ се да избегне мобилизацията: Нашата родина не е в опасност
Снимка: БГНЕС

В град Подпорожие, петстотин мили от Москва, служители на военната наборна служба се събират, за да решат дали местният жител Михаил Ашичев трябва да бъде мобилизиран и изпратен в Украйна.

Михаил аргументира тезата си.

"Не съм пацифист", обяснява той. "Ако някоя страна се опитваше да окупира родината ми или да извърши агресия срещу Русия, аз директно щях да отида във военната служба и да се запиша, без да чакам да бъда мобилизиран. Но в конкретния случай смятам, че няма военна заплаха за моята родина".

"Но нашата родина е в опасност", настоява един от служителите.

"Моята родина не беше в опасност преди 24 февруари", отговаря Михаил, имайки предвид датата, на която Русия нахлу в Украйна.

34-годишният Михаил е механик. Въпреки че Русия се превръща във все по-авторитарна държава, в която гражданските и човешките права са ограничени, Михаил твърди, че руската конституция му дава правото да откаже военна служба по съвест. Той отказва да се бие в Украйна.

"Докато стоях там и казвах тези неща, бях много нервен", казва Михаил по-късно пред BBC. "Но когато изгледах видеото обратно, напротив, видях страх в очите на хората, които ме слушаха. Мисля, че това е така, защото те са свикнали да третират хората като обекти, които могат да местят от едно място на друго, или просто да им заповядват. Изведнъж се появих аз и казах нещата, които казах.

"Тогава дойдоха заплахите. Ще кажем на полицията за това и те ще разследват", казаха те. Имам чувството, че тези хора са ужасени да не загубят контрол. Те са свикнали да контролират всичко", допълва Михаил.

Според Владимир Путин повече от 220 000 руски резервисти са били призовани да се бият в Украйна, откакто руският президент обяви "частична мобилизация" миналия месец. Въпреки че лидерът на Кремъл посочи, че мобилизацията ще приключи скоро, Кремъл отказва да назове конкретна дата.

През последните дни руската държавна телевизия излъчи изображения на мобилизирани мъже, преминаващи обучение в Русия, допълнени с патриотични думи от някои от наборниците. Тази седмица президентът Путин се срещна с мобилизирани войници на тренировъчен полигон в района на Рязан -  опит да се събере обществена подкрепа за усилията за мобилизация.

Но няма съмнение, че мобилизацията е предизвикала дълбока тревога в руското общество. Още през март Владимир Путин заяви, че няма да има мобилизация. Само "професионални войници", обеща той, ще участват в неговата "специална военна операция".

Всичко това се промени след решението му да обяви "частична мобилизация". С повикването на стотици хиляди руски резервисти войната в Украйна стана много по-реална за руското общество. Изведнъж съпрузи, бащи и синове бяха викнати в армията и изпратени на фронтовата линия: в някои случаи без необходимото оборудване или обучение. От седмици мобилизирани руснаци публикуват клипове в социалните мрежи, в които се оплакват от лоши условия и липса на средства.

"Хората около мен са ужасени от мобилизацията", казва Михаил . "Сега това засяга всички."

След отказа си да се бие, Михаил е бил нападнат в социалните мрежи..

"Той е страхливец и плъх, който бяга от кораба", гласи един от коментарите.

"Човек, който прави това, не може да се нарече мъж", пише друг потребител.

Но Михаил получил и много подкрепа за моралната позиция, която заема. "Браво, Михаил, ти си смел и честен", пише един потребител. "Да откажеш да убиваш е хуманно и смело."

"Добър човек. Не се криеш, нито бягаш. Задаваш правилния въпрос: кой всъщност планираше да ни нападне преди 24 февруари?", гласи друг.

Михаил е решен да използва всички законови средства, за да защити позицията си.

Но ако загуби делото си?

"Когато само се говореше за мобилизация като възможност, аз вече бях решил и се разбрах със семейството си, че ако възникне такава ситуация, ще откажа да го направя, дори и да ме пратят в затвора. Ако трябва, бих избрал затвора Няма страшно Знаем, че в Украйна хора умират под развалините и родителите погребват децата си. Държавата ще ме счита за престъпник, ако не отида да се бия в тази война. Но няма да бъда престъпник нито от гледна точка на човечеството, нито от себе си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Американската пропаганда не спи.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно е казал човека че не иска да се бие в някаква измислена война от Путин. Не е нападната Русия защо да ходи на фронта за лудите идей на Путин? Като искат да се бият в Украйна да ходят тези от Кремъл да ги видя как ще умрат от страх още на третия ден. Луда и безсмислена война създаде един човек и всички му ходят по гайдата жалко.
72
2
 
21
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Доста са мотивите които могат да те накарат да воюваш. Най-убедителният е да воюваш за страната си, ако е нападната. РФ не е нападната от Украйна Друг мотив може да бъде реваншизмът. Украйна не е воювала срущу Русия, за да търсят руснаците реванш. Въпросът с мотивацията е важен, не можеш да искаш хората да умират за нещо което не разбират.
71
3
 
5
 
! Отговори
Правилното е: преди 1 година
Казва се зомбирани и глупави ***.
70
1
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
Най-правилно е да се каже ***.
69
7
 
6
 
! Отговори
да си го кажем преди 1 година
До Анонимен"Това с претенциите на руснаците" същото е и с това което ти казват от запада, ако не си черен или жена, или черна жена обра.тна няма да си на мениджървки пост, няма филма ти да се бори за оскар, защото нямало такива на тези позции, после търсят хора които да са прозводителни и да са добри в работата си защото тези които са ги назначили не стават и за *** за зеле
68
15
 
9
 
! Отговори
Естествено преди 1 година
От Укро бандеровците никой не се е опитвал да избегне мобилизацията. И няма мъже от Украйна дошли в Слънчев бряг да хленчат за социални помощи от 1000лв. пред общината със скъпоструващи Лексуси...Само вижте кадрите от Киев как се бият и бягат от властите да не ги мобилизират ! А разказите на пленени украинци са достатъчно красноречиви за това как са докарани на фронта и какво ги чака при отстъпление...
67
1
 
14
 
! Отговори
Истина преди 1 година
всеки който има малко нормален живот не иска да ходи на война, но ако ще се избира между да умреш от глад или на война, тогава всеки ще избере войната. Най-лошото е че за война говорят хората които никога няма да отида на фронта. Трябва да се приемат закони на всякъде, президенти и министри да са задължително на 1ва линия на фронта, тогава ще искам да видя Зеленски и Путин дали ще искат война или някой от останалите хора които само дават заповеди от топлия кабинет
66
7
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Националните предатели, винаги са били идеалната "плячка" за чуждата пропагандна машина.
65
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с претенциите на руснаците е точно като претенциите на мохамеданите, които отиват да живеят в демократични държави и искат да направят навсякъде шерият... Ами като сте отишли в друга държава ще спазвате тамошните порядки и закони. Като не ви харесва, просто можете да се махнете. Та и руснаците така искат да налагат навсякъде комунистическият "руски мир" ("руски свят", който е реално съветски свят). Ами никой не ви иска комунизма.
64
5
 
22
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Руснаците в Украйна сами са решили да живеят в чужда държава! Ако се чувстваш чужденец в чужда държава и не ти харесва живота ти там, ами отиди си в Русия! Ще се чувстваш на мястото където винаги си искал! 30 години живяха без проблеми в чужда държава с украински паспорти, сега се сетиха че били руснаци. В Русия има достатъчно място за всички руснаци!
63
35
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 година
Руснаците в Украйна не са ли част от Родината на този руснак. Или да ги оставим на Азовци ... Добре че всъщност няма такъв руснак.
62
7
 
24
 
! Отговори
Петър преди 1 година
До 63:И украинците са като всички хора:има и добри,и лоши, и патриоти,и измамници. Да, явно доста украински мъже са избягали от войната (може би по-заможните).Но това не означава,че трябва да обявим всички за "негодници". Напротив,длъжни сме да сме съпричастни към невинните украински жертви и народ, който вероломно бе нападнат от един азиатски агресор!Но изглежда на путинофилите думи като "състрадание" и "емпатия" са непознати,те си имат едни опорки и си ги повтарят до безкрай:)
61
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде е сега този руснак ?Да не е отишъл доброволец при украинците ?
60
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... Най-големия руски престъник на 21ви век е кремълското джyдже Путин...
59
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук ако си признаят ,кои са Путинисти в коментарите тежко им се пише.
58
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По отношение войната в Украина има само една пропаганда и тя е на Путин.Другото е забрана за разпространение на фалшивите неща на Путин.Това е кратко и ясно.И другото ,стане ли военно положение в нас,Путинисти идвам при вас .Толково много са се издали до сега.Да имам и таканаречени приятели.Но и за тях няма да има прошка.А набираме и айпи.
57
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма да нападбе Русия и не фо е правил от години.Само пропагандата на Путин де опитва да изкруви нещата.А в България има много Путинисти.Гова е основния ни проблем.Не е нормално да имаме президент Путинист.
56
5
 
19
 
! Отговори
Време е Путин преди 1 година
и обкръжението му дебелокожи руски капYти да запопнат да гледат снимки и видеоматериали от *** на Мусолини, когато в следствие на изливането на народната любов към тях и скачане върху телата им, лицата им преминават в 2D измерение. Но това няма да е достатъчно. За да помнят позора идните поколения, след като руският народ им се порадва и тълпата поскача върху лицата им, вместо в гроб телата им следва да бъдат хвърлени в скептична яма.
55
27
 
4
 
! Отговори
само преди 1 година
краварска пропаганда