Руснак, опитващ се да избегне мобилизацията: Нашата родина не е в опасност

Михаил Ашичев заявява, че би отишъл в затвора пред това да се бие в Украйна
22 окт 2022 22:45, Нели Христова
100
Руснак, опитващ се да избегне мобилизацията: Нашата родина не е в опасност
Снимка: БГНЕС

В град Подпорожие, петстотин мили от Москва, служители на военната наборна служба се събират, за да решат дали местният жител Михаил Ашичев трябва да бъде мобилизиран и изпратен в Украйна.

Михаил аргументира тезата си.

"Не съм пацифист", обяснява той. "Ако някоя страна се опитваше да окупира родината ми или да извърши агресия срещу Русия, аз директно щях да отида във военната служба и да се запиша, без да чакам да бъда мобилизиран. Но в конкретния случай смятам, че няма военна заплаха за моята родина".

"Но нашата родина е в опасност", настоява един от служителите.

"Моята родина не беше в опасност преди 24 февруари", отговаря Михаил, имайки предвид датата, на която Русия нахлу в Украйна.

34-годишният Михаил е механик. Въпреки че Русия се превръща във все по-авторитарна държава, в която гражданските и човешките права са ограничени, Михаил твърди, че руската конституция му дава правото да откаже военна служба по съвест. Той отказва да се бие в Украйна.

"Докато стоях там и казвах тези неща, бях много нервен", казва Михаил по-късно пред BBC. "Но когато изгледах видеото обратно, напротив, видях страх в очите на хората, които ме слушаха. Мисля, че това е така, защото те са свикнали да третират хората като обекти, които могат да местят от едно място на друго, или просто да им заповядват. Изведнъж се появих аз и казах нещата, които казах.

"Тогава дойдоха заплахите. Ще кажем на полицията за това и те ще разследват", казаха те. Имам чувството, че тези хора са ужасени да не загубят контрол. Те са свикнали да контролират всичко", допълва Михаил.

Според Владимир Путин повече от 220 000 руски резервисти са били призовани да се бият в Украйна, откакто руският президент обяви "частична мобилизация" миналия месец. Въпреки че лидерът на Кремъл посочи, че мобилизацията ще приключи скоро, Кремъл отказва да назове конкретна дата.

През последните дни руската държавна телевизия излъчи изображения на мобилизирани мъже, преминаващи обучение в Русия, допълнени с патриотични думи от някои от наборниците. Тази седмица президентът Путин се срещна с мобилизирани войници на тренировъчен полигон в района на Рязан -  опит да се събере обществена подкрепа за усилията за мобилизация.

Но няма съмнение, че мобилизацията е предизвикала дълбока тревога в руското общество. Още през март Владимир Путин заяви, че няма да има мобилизация. Само "професионални войници", обеща той, ще участват в неговата "специална военна операция".

Всичко това се промени след решението му да обяви "частична мобилизация". С повикването на стотици хиляди руски резервисти войната в Украйна стана много по-реална за руското общество. Изведнъж съпрузи, бащи и синове бяха викнати в армията и изпратени на фронтовата линия: в някои случаи без необходимото оборудване или обучение. От седмици мобилизирани руснаци публикуват клипове в социалните мрежи, в които се оплакват от лоши условия и липса на средства.

"Хората около мен са ужасени от мобилизацията", казва Михаил . "Сега това засяга всички."

След отказа си да се бие, Михаил е бил нападнат в социалните мрежи..

"Той е страхливец и плъх, който бяга от кораба", гласи един от коментарите.

"Човек, който прави това, не може да се нарече мъж", пише друг потребител.

Но Михаил получил и много подкрепа за моралната позиция, която заема. "Браво, Михаил, ти си смел и честен", пише един потребител. "Да откажеш да убиваш е хуманно и смело."

"Добър човек. Не се криеш, нито бягаш. Задаваш правилния въпрос: кой всъщност планираше да ни нападне преди 24 февруари?", гласи друг.

Михаил е решен да използва всички законови средства, за да защити позицията си.

Но ако загуби делото си?

"Когато само се говореше за мобилизация като възможност, аз вече бях решил и се разбрах със семейството си, че ако възникне такава ситуация, ще откажа да го направя, дори и да ме пратят в затвора. Ако трябва, бих избрал затвора Няма страшно Знаем, че в Украйна хора умират под развалините и родителите погребват децата си. Държавата ще ме счита за престъпник, ако не отида да се бия в тази война. Но няма да бъда престъпник нито от гледна точка на човечеството, нито от себе си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
5
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Първо да мобилизират всички ловни дружинки. Те обичат да стрелят и имат добро въоръжение и екипировка. А аз отивам в чужбина....
53
6
 
16
 
! Отговори
Джонсън преди 1 година
България не е държава на българите, тя е държава на всякакви ***, мафиоти , гишефтари , цацаровци, крадци, няма морал, справедливост. Да ходят те и децата им да се бият за ***
52
18
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Всички родини са в опасност в момента, а дезертьорът няма къде да избяга. Планетата ни е една.
51
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България положението при една мобилизация ще е същого - даже голяма част от мъжете ще се скрием в някой козметичен център за да не ни открият.
50
31
 
11
 
! Отговори
Джоузеф Пулицър преди 1 година
Статията ви е евтин фарс. Некадърно и неграмотно написана. Скоро няма да получите наградата ми!
49
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много сте промити от рудка пропаганда, о.в.ц.е
48
34
 
14
 
! Отговори
До Укро феновете преди 1 година
Авторката на целия този измислен разказ беше ли там ?И защо си мислите че някой би повярвал на това ? Дори да е истинско лицето Михаил, той просто е още един страхливец като останалите малко предатели. Такива има навсякъде. "Смелите" украински мъже какво правят на Слънчев бряг ? Хленчат за социални помощи от 1000 лв. пред общината с чисто новите "Лексус" !? Гледайте видео как бягат и се бият със служителите дошли да ги мобилизират по улиците на Киев. В Русия хората дори сами се записват. Факт !
47
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това дете е достатъчно разумно за да осъзнае че страха играе важна биологична роля, но далеч не е прав за заплахата към страната си - защото ако такава нямаше. Русия нямаше да започне тази война. Война която до последно можеше да се избегне ако Украйна беше изпълнила собствените си подписани споразумения. Русия е пред риск да загуби суверенитета си, и дори пред риск да сменят Путин с някой много по нетърпелив и невъздържан. Украйна мори хората си напразно, защото дори няма независимост а заповед
46
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чудя се, тоя дали е наясно, че ако беше във славна украйна наместо зла русия, вместо съд щеше да бъде екзекутиран на място за назидание на останалите...
45
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
страхлив предател лъжа не казва ;)
44
9
 
20
 
! Отговори
Кремълски цинизъм преди 1 година
Нацистките орди на военно-престъпникът Путин нахлуха в една напълно независима и по-развита държава от тях! Изцяло империалистическа война, за да разграбят ресурсите на съседна държава! Най-големите "нацисти", с най-гнусната пропаганда ,щели да борят ..."нацизма"? Само от Кремъл са способни на такава перверзия! Лавров..."Русия не е нахлувала в Украйна"???
43
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се тоя Путин докога ще им прави евала на фашетата?
42
12
 
6
 
! Отговори
Бонго преди 1 година
Мили? Даже не се и опитвате да изглежда като журналистика. Вие не сте медия, а бюро преводи.
41
3
 
12
 
! Отговори
sd преди 1 година
русия ще се разпадне на воюващи области ''ур-канати''. това след 6 месеца, след като ур-ките разберат че няма да получат повече никога заплати!
40
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатрапа Путин изтреби стотици хиляди млади руски мъже за да си задоволи комплексите.
39
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много да отиде в затвора и после пак в Украйна.
38
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Специална военна операция" - за онези с IQ<85и пълномащабна военна агресия за останалите. Диванните "патриоти" са най-злокачествения продукт на еволюцията. Добрата новина е, че точно те подвеждат самозабравилите се автократи за да вземат фаталните си решения.
37
36
 
10
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Отивай на фронта, со пол! Докажи се в бой срещу укрите, давай!
36
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски дезертьор ще каже всичко за да се изкара нещо различно от плюнката, каквато е.
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АБСОЛЮТЕН ФАКТ Не са всички, има и платени ***, живеещи в България и такива в Руските централи за хибридни атаки.