Ген.-майор Баранов - човекът, който нарежда ракетите да летят към Украйна

33-ма души са му подчинени
25 окт 2022 16:52, Нели Христова
198
Ген.-майор Баранов - човекът, който нарежда ракетите да летят към Украйна
Снимка: БГНЕС

Изданията The Insider и Bellingcat проведоха разследване, което бе публикувано и от Der Spiegel, в което разкриват кой командва и кои негови подчинени координират руските ракетни удари по обекти в Украйна.

Това съобщи рускоезичният сайт “Медуза”, който е обявен за чуждестранен агент от руското правителство.

Става въпрос за секретното подразделение Главен изчислителен център (ГИЦ) към Министерството на отбраната на Руската федерация, което се занимава с насочването на високоточни ракети.

Разследващите твърдят в частност, че именно сътрудниците на това подразделение са осъществили логистиката на руските масирани ракетни удари в Украйна от 10 октомври насам.

Смята се, че това е отговор на Русия срещу взрива на Кримския мост ден по-рано, който по уверенията на спецслужбите на Путин е дело на украинските тайни служби.

За да открият кои работят в ГИЦ, от The Insider и Bellingcat са изследвали данните на десетки хиляди абсолвенти на водещите военни институти в Русия, специализирани в производството и насочването на бойни ракети.

Оказва се, че ракетните специалисти, които след дипломирането си постъпват на работа в ГИЦ, имат регистриран домашен и служебен адрес, който съвпада с този на руския Генерален щаб - Москва, ул. “Знаменка” №19.

Самият център се споменава изключително рядко в медиите, като обикновено функциите му са описвани като “предоставяне на IT услуги” и “автоматизация” на въоръжените сили на Руската федерация.

Авторите на разследването твърдят, че са изследвали метаданните на телефонните разговори на началника на ГИЦ генерал-майор Роберт Баранов.

Анализът на обажданията показва, че след 24 февруари, когато започна войната, до края на април всеки път, преди да бъдат нанесени ракетни удари по цели в Украйна, на Баранов му звънят от един и същи номер.

Той принадлежи на полковник Игор Багнюк, който също има регистрация на “Знаменка” №19, твърдят разследващите журналисти.

Изследването на метаданните на неговите разговори пък им позволяват да разкрият 33-ма служители на подразделението - военни инженери и IT специалисти, които са му подчинени.

Разделени са на три групи, всяка от които програмира траекторията на различен тип високоточни ракети - крилати ракети “Калибър” с морско базиране, Р-500 за комплексите “Искандер” с наземно базиране и Х-101, тип “въздух-земя”.

Журналисти от The Insider са се свързали с хората от списъка по телефона. Всички потвърждават, че това е техният номер, но отричат да работят в ГИЦ, както и да имат нещо общо с ударите в Украйна.

Един от инженерите в условията на пълна анонимност е предоставил снимки на полковник Игор Багнюк и негови сътрудници от маршрутно-изчислителния блок на центъра на фона на сградата на Министерството на отбраната.

Авторите на разследването от Bellingcat са установили, че снимката е от вътрешния двор на “Знаменка” №19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
8
 
10
 
! Отговори
Э преди 1 година
Добър ден да не види!!!
123
14
 
32
 
! Отговори
him преди 1 година
А пък едни президенти и генерали, де заръчаха бомбене на Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Йемен ги обявихме за герои - на някой и Нобелова награда за мир връчихме! Аии гиди двуличници ниедни!
122
22
 
19
 
! Отговори
Мисля че преди 1 година
Все някой ден ще го набарат тоя Баранов разплаканите украински майки !
121
4
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Ох, ох, какво ще се прави ?
120
35
 
22
 
! Отговори
до 139 (джо) преди 1 година
Колко са уменията на руските летци най добре показа Матиас Руст като си приземи самолета на червеният площад и най елегантно го паркира до едни волги.Защото от 9 годишен е пилотирал самолети-баща му продавал самолети! А някой руснак едвам избутал гимназия насила е учел 4 години за пилот и после до уволнение е летял стотина часа на самолет!А и немец си е немец-инженер по рождение.А руснака-алкохолик по рождение!
119
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
137,обувките ти сигурно са с лепенки.
118
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОРЕДНИЯ ГЕНЕРАЛ ВСЪЩНОСТ В РУСИЯ И ДРУГИ НЯМАТ ОДГОВАРЯШ НА ОПИСАНИЕТИ НЕГОДЕН НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ГЛУПАВ
117
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай стига с тоя шмайзер целото немско оръжиестроене е крадено от Броунинг и мг-42 също
116
33
 
31
 
! Отговори
Анатема преди 1 година
Антихристът Путин девети месец пали и граби православни земи!Да гори в Гейената ВоВеки !Анатема!
115
9
 
19
 
! Отговори
до 142 преди 1 година
Имам познат работещ в АЕЦ Козлодуй.Бил приет в Долна Митрополия за летец.Отказал се защото там нищо не научил. Завършил ядрена физика и после-работа в АЕЦ-а.Изключително умен човек-не като Радев!
114
16
 
24
 
! Отговори
до 137 преди 1 година
Кажи ми какво от това което си научил в казармата ти върши работа днес?По улицата кто вървиш маршируваш ли,като видиш твой познат-козируваш ли?Гумите на колата си с вакса ли ваксаш или площта на помешения измерваш с кибритени клечки?Добре е че днес няма какзарма.Младежите не си губят времето с глупости.
113
16
 
22
 
! Отговори
малко история преди 1 година
През 1946-та са били пленени и отведени в Ижевск 27 човека от кострукторското бюро на Хюго Шмайзер.В това време Калашников е бил тракторист в завода.Обаче как би могъл създаденият от тях автомат да се казва автомат Шмайзер?Е,никак!А истината си е истина АК,всъщност е АШ.
112
13
 
19
 
! Отговори
Виц за преди 1 година
-Голямо, тежко, сиво ,грозно и не рита ,що е то?- Руска машина за ритане .
111
13
 
12
 
! Отговори
джо преди 1 година
до летящ журналист До някъде си прав,но Радев не е някакъв от кашимерията, за да станеш летец се изискваха много умения за да влезеш в това учебно заведение трябваше да минеш през сериозно сито. Сега най - големите бездарници са журналистите. Даже детските учителки са по - добре подготвени от тях.
110
5
 
9
 
! Отговори
История даге преди 1 година
До хехене бе хе хе просто факт,АК 47 е кпие на шмайзера,калашников само го играе лице модел за закичане на медали
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Звездите ми говорятами не случайно са 33 подчинените му ;)
108
3
 
0
 
! Отговори
хехе преди 1 година
До Тъй казваттая история на баба ти шурея ли ти я каза ...ай сиктир
107
5
 
6
 
! Отговори
хехе преди 1 година
До до летящ журналистголеми глупости си написал...сигурно си служил в КЕЧ-а иии си доста разочарован та затова лъжеш и пишеш глупости....... при мен си беше яко по устав....пиян в поделението не съм виждал.....гонка имаше ..но си заслужаваше ....не заблуждавай младежта с измишльотините си ...
106
6
 
11
 
! Отговори
Тъй казват преди 1 година
Калшников видел влак едва на 18 години биле от едно село в Алтай ,когато създал Калашника в завода е бил немеца Шмайзер,след като немеца си тръгва 66 години Калашников не създава нищо....
105
2
 
7
 
! Отговори
Звездите ми говорят преди 1 година
Злото е в съзвездието на Овен и фамилията на тоя е Баранов-Овенон.Е теа не са ли сатанисти баце.Предния път започна войната сега се обостря...