Ген.-майор Баранов - човекът, който нарежда ракетите да летят към Украйна

33-ма души са му подчинени
25 окт 2022 16:52, Нели Христова
198
Ген.-майор Баранов - човекът, който нарежда ракетите да летят към Украйна
Снимка: БГНЕС

Изданията The Insider и Bellingcat проведоха разследване, което бе публикувано и от Der Spiegel, в което разкриват кой командва и кои негови подчинени координират руските ракетни удари по обекти в Украйна.

Това съобщи рускоезичният сайт “Медуза”, който е обявен за чуждестранен агент от руското правителство.

Става въпрос за секретното подразделение Главен изчислителен център (ГИЦ) към Министерството на отбраната на Руската федерация, което се занимава с насочването на високоточни ракети.

Разследващите твърдят в частност, че именно сътрудниците на това подразделение са осъществили логистиката на руските масирани ракетни удари в Украйна от 10 октомври насам.

Смята се, че това е отговор на Русия срещу взрива на Кримския мост ден по-рано, който по уверенията на спецслужбите на Путин е дело на украинските тайни служби.

За да открият кои работят в ГИЦ, от The Insider и Bellingcat са изследвали данните на десетки хиляди абсолвенти на водещите военни институти в Русия, специализирани в производството и насочването на бойни ракети.

Оказва се, че ракетните специалисти, които след дипломирането си постъпват на работа в ГИЦ, имат регистриран домашен и служебен адрес, който съвпада с този на руския Генерален щаб - Москва, ул. “Знаменка” №19.

Самият център се споменава изключително рядко в медиите, като обикновено функциите му са описвани като “предоставяне на IT услуги” и “автоматизация” на въоръжените сили на Руската федерация.

Авторите на разследването твърдят, че са изследвали метаданните на телефонните разговори на началника на ГИЦ генерал-майор Роберт Баранов.

Анализът на обажданията показва, че след 24 февруари, когато започна войната, до края на април всеки път, преди да бъдат нанесени ракетни удари по цели в Украйна, на Баранов му звънят от един и същи номер.

Той принадлежи на полковник Игор Багнюк, който също има регистрация на “Знаменка” №19, твърдят разследващите журналисти.

Изследването на метаданните на неговите разговори пък им позволяват да разкрият 33-ма служители на подразделението - военни инженери и IT специалисти, които са му подчинени.

Разделени са на три групи, всяка от които програмира траекторията на различен тип високоточни ракети - крилати ракети “Калибър” с морско базиране, Р-500 за комплексите “Искандер” с наземно базиране и Х-101, тип “въздух-земя”.

Журналисти от The Insider са се свързали с хората от списъка по телефона. Всички потвърждават, че това е техният номер, но отричат да работят в ГИЦ, както и да имат нещо общо с ударите в Украйна.

Един от инженерите в условията на пълна анонимност е предоставил снимки на полковник Игор Багнюк и негови сътрудници от маршрутно-изчислителния блок на центъра на фона на сградата на Министерството на отбраната.

Авторите на разследването от Bellingcat са установили, че снимката е от вътрешния двор на “Знаменка” №19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дето иска да боде всички насила и да ни вакра във война ли? ДЕМОНИЧНА БЪЛГАРИЯ. АЙДЕ КЪШ. ЗНАМ ЗА КОГО НИКОГА НЕ БИХ ГЛАСУВАЛ!!! ЗА ВАС!
103
12
 
24
 
! Отговори
Илко преди 1 година
Защо не кажете и имената на американците които бомбардираха Югославия,Ирак.Либия.Сирия.Авганистан........
102
15
 
16
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
С всеки нов ракетен удар рушия пада все по-ниско в очите на демократичния свят и затвърждава неизменната си позиция на агресор и терорист, и е крайно време тази федерация да бъде включена в списъка на терористичните държави от ООН и други имащи отношение към тероризма организации.
101
16
 
8
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
До АХАХХАХАХХАНа бойното поле, американски оръжия почти няма! Всички оръжия, се продават на близкият изток и харчат парите за да поддържат наличното руско от Полша и др. Украинците са прoст народ, не разбират от нови технологии.
100
12
 
16
 
! Отговори
Земля в илюминаторе преди 1 година
Руснаците си имат слабост към ракетите още от съветско време. За съжаление техническият и умствен потенциал от него време е изгубен безвъзвратно.
99
22
 
31
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 1 година
Няколко ирански дрона за по пет лева разказаха играта на великото натовско оръжие и хаймарсите за стотици милиони. Атлантическият вой е оглушителен и нестихващ. Ауууууууууу на умряло. Хахахаха.
98
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредно отроче на оня Христо Грозех великия знахар, пълен смешшнник.
97
8
 
27
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ПЪЛНА ГЛУПОСТ Е СТАТИЯТА ДАДЕНА ВИ ОТ КОЗЯК.
96
21
 
17
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Алкашките бомбачки се казват високоточни, защото летят точно на високо а после я детска градина я жилищен блок!А армията им такава двама трима вурналист им имат имената и снимките на високоточниците пияндури!,
95
11
 
12
 
! Отговори
Климбо преди 1 година
Колко лесно лепим етикета "фашисти" на съвременните украинци,знаем заради кого от миналото им,а се обиждаме,когато макетата ни наричат така,пак знаем заради кого....хайде на не кефим на чужди успехи или неуспехи!
94
12
 
20
 
! Отговори
Летящ журналист преди 1 година
Човека си върши работата, обаче медиите насажда омраза у хората.
93
19
 
12
 
! Отговори
Накрая преди 1 година
Ще излети и той нанякъде !
92
16
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога ще напишете статия за OSCE ,които предаваха координати на фашагите да бомбят Донецк , а уж са миротворци?
91
23
 
22
 
! Отговори
Ловец на фашисти преди 1 година
И тия си мислели, че ще останат "анонимни" и няма да им се търси сметка :)))))
90
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стана бе некъпаните, победихте ли Русия вече хахаха
89
28
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Баранката ще стане курбан! (името значи овен)
88
61
 
23
 
! Отговори
Ловец преди 1 година
Нали руските фашисти не си мислят, че някой от тях ще избегне справедливото възмездие, което ги чака? :)))))) Мислят си, че като са скрити в системата, и няма да се разбере кои са :))))))
87
38
 
39
 
! Отговори
Всички тия руски преди 1 година
Нацисти, трябва да бъдат зачистени, те и техните семейства до крак
86
65
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО праща много поздрави на Путин.За всеки случай му напомни , че ако само взриви една ядрена бомба , отговорът на НАТО и съюзниците ще е страшен.Точно това има в пред вид.Ще бъдат унищожени в рамките на часове всичките им командни центрове.Включително и този.Дори не се налага ядрен отговор
85
14
 
37
 
! Отговори
Вълкодав преди 1 година
Трябва да си психопат за да водиш война през2022 година...мръсниците нямат почивен ден.