Ген.-майор Баранов - човекът, който нарежда ракетите да летят към Украйна

33-ма души са му подчинени
25 окт 2022 16:52, Нели Христова
198
Ген.-майор Баранов - човекът, който нарежда ракетите да летят към Украйна
Снимка: БГНЕС

Изданията The Insider и Bellingcat проведоха разследване, което бе публикувано и от Der Spiegel, в което разкриват кой командва и кои негови подчинени координират руските ракетни удари по обекти в Украйна.

Това съобщи рускоезичният сайт “Медуза”, който е обявен за чуждестранен агент от руското правителство.

Става въпрос за секретното подразделение Главен изчислителен център (ГИЦ) към Министерството на отбраната на Руската федерация, което се занимава с насочването на високоточни ракети.

Разследващите твърдят в частност, че именно сътрудниците на това подразделение са осъществили логистиката на руските масирани ракетни удари в Украйна от 10 октомври насам.

Смята се, че това е отговор на Русия срещу взрива на Кримския мост ден по-рано, който по уверенията на спецслужбите на Путин е дело на украинските тайни служби.

За да открият кои работят в ГИЦ, от The Insider и Bellingcat са изследвали данните на десетки хиляди абсолвенти на водещите военни институти в Русия, специализирани в производството и насочването на бойни ракети.

Оказва се, че ракетните специалисти, които след дипломирането си постъпват на работа в ГИЦ, имат регистриран домашен и служебен адрес, който съвпада с този на руския Генерален щаб - Москва, ул. “Знаменка” №19.

Самият център се споменава изключително рядко в медиите, като обикновено функциите му са описвани като “предоставяне на IT услуги” и “автоматизация” на въоръжените сили на Руската федерация.

Авторите на разследването твърдят, че са изследвали метаданните на телефонните разговори на началника на ГИЦ генерал-майор Роберт Баранов.

Анализът на обажданията показва, че след 24 февруари, когато започна войната, до края на април всеки път, преди да бъдат нанесени ракетни удари по цели в Украйна, на Баранов му звънят от един и същи номер.

Той принадлежи на полковник Игор Багнюк, който също има регистрация на “Знаменка” №19, твърдят разследващите журналисти.

Изследването на метаданните на неговите разговори пък им позволяват да разкрият 33-ма служители на подразделението - военни инженери и IT специалисти, които са му подчинени.

Разделени са на три групи, всяка от които програмира траекторията на различен тип високоточни ракети - крилати ракети “Калибър” с морско базиране, Р-500 за комплексите “Искандер” с наземно базиране и Х-101, тип “въздух-земя”.

Журналисти от The Insider са се свързали с хората от списъка по телефона. Всички потвърждават, че това е техният номер, но отричат да работят в ГИЦ, както и да имат нещо общо с ударите в Украйна.

Един от инженерите в условията на пълна анонимност е предоставил снимки на полковник Игор Багнюк и негови сътрудници от маршрутно-изчислителния блок на центъра на фона на сградата на Министерството на отбраната.

Авторите на разследването от Bellingcat са установили, че снимката е от вътрешния двор на “Знаменка” №19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
23
 
27
 
! Отговори
т преди 1 година
Тази държава е пред разпадане.Американците пак ги излъгаха.
83
47
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И когато им взривят центъра на рашките за високоточни ракетни удари , ..с какво ще воюват .Освен да пращат ракети и да събарят жилищни сгради те не могат да воюват.Точно за там се изказа Американски генерал.Че ако Русия подразни Запада ще бъде унищожена за часове цялата им военна мощ.
82
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като ги знаят и са такива пичове да супер специалните части американски орли ли бяха,соколи ли бяха ,нали са вече в Украйна и да ги гърмят,какво само заплахи декларации, санкции и незнам какво си.Нашият народ е казал куче което лае не хапе ,та и американците и ЕС,само плашат.
81
14
 
13
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Руски неграмотни тролейбуси:):):)РазкАтах се пише на Български бе:):):)Не разкЪтах:):):)
80
8
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Тоз пък верно написал разкЪтаха и то два пъти:):):)Руски неграмотен тролей уж под прикритие:):):)РазкЪтаха бе:):):):)
79
12
 
12
 
! Отговори
прОстя кОпейкин преди 1 година
Чудесно! Прокурорите в Хага ще бъдат доволни от това разследване след краят на войната, като пуснат тестето карти с *** военнопрестъпници обявени за издирване по света! :)
78
4
 
8
 
! Отговори
анонимен ЛГБТ преди 1 година
"РАЗКАТАХА"се пише тази дума.Другото"разкЪтаха" е на селски или Руски.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 84. Човек ти пиян или неинформиран си!? Уау, що за игноранти живеят в българия- плачевно е
76
3
 
16
 
! Отговори
Костя Копейката преди 1 година
Генерал Баранов,ако някой ден мяташ кинжали и сармати по България гледайте там с твоите 33ма човека да не ми уцелите новата къща във Варна,че с кръв и пот съм я строил.И малко от субсидийката.
75
8
 
11
 
! Отговори
И засвистяха преди 1 година
Кинжали! И загърмяха Искандери! И забучаха САРМАТИ! А на НАТОвци им свърши тоалетната хартия! Хахаха
74
2
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
как е цената на газа на борсата, някой знае ли?
73
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво излиза от това разследване, че 33-*** души направиха на пиян морков цялата украинска армия, заедно с помагачите и от НАТО.
72
12
 
11
 
! Отговори
мужик без кинти преди 1 година
Баранов,абе кажи им на тези нашите пилоти да не пият водка преди излитане,че виж ги как падат върху блоковете къде живеем в Русия вече всеки ден.Поне границата с Украйна да минават и там да падат върху блоовете.Те явно като ударят пет шест водки си мислят,че са Ирански дронове камикадзе и се разбиват в сградите.
71
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видьов ден ще дойде върху Хамериката, а Вие какво си мислите, че не е достижима!?
70
3
 
4
 
! Отговори
до 83 преди 1 година
Абе кажи за $ където дават... само от Америка за България ли или има и по дашни!!!
69
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A какво става с успешното контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна коиото провеждат успешно контранастъпление срещу зверския режим на Путин който на 24 февруари без никаква причина нападна демократична Украйна която иска да живее в демокраци в свят на правила и норми. Защо няма новини от успешното контранастъпление?
68
4
 
6
 
! Отговори
Естествено, преди 1 година
...че не са открили по някакви си данни кой хвърля ракети по цивилни сгради и детски площадки! Това е за замазване на очите! Отдавна светът е малък! Всички данни идват от разузнаването ! Истината е , че трябва да се съобщават имената на военно-престъпниците, и да се посочват с пръст, всички да ги знаят! Ще дойде Видьов ден!
67
8
 
10
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
Абе Ристе Грозевия е голем работа... знае сичко!!! А я да каже знае ли точен адрес и телефон на оня дет почуква жена му!!!
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега да не го намерят и да го думнат тоя православен герой?
65
7
 
7
 
! Отговори
Вива преди 1 година
Himars