Срещата на Г-20 - под знака на войната в Украйна

Ще успеят ли лидерите да сложат край на конфликта?
15 ное 2022 07:50, Петя Славова
36
Срещата  на Г-20 - под знака на войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Срещата на Г-20 върви под знака на войната в Украйна.  Лидерите търсят варианти за спирането на конфликта, а индонезийският президент Джоко Уидодо призова членовете на Г-20 да "сложат край на войната", докато откриваше срещата на върха в Бали, която ще бъде доминирана от руската инвазия в Украйна.

"Да бъдем отговорни означава да не създаваме ситуации с нулев резултат, да бъдем отговорни тук означава също, че трябва да сложим край на войната. Ако войната не се прекрати, за света ще бъде трудно да върви напред", заяви той пред лидерите преди откриващата сесия на срещата на върха, цитиран от БГНЕС.

В очакване на съвместна декларация на Г-20, която да осъди осеммесечната инвазия на Русия и заплахите за използване на ядрени оръжия, американски и европейски представители представиха срещата на върха в Бали като доказателство за задълбочаващата се изолация на Русия.

Още по темата

Джакарта обаче води неутрална външна политика и отхвърли натиска на Запада да отхвърли поканата на Москва преди срещата.

Без да споменава поименно Русия, Уидодо призова членовете на срещата да не допускат нова Студена война между големите сили.

"Не трябва да разделяме света на части. Не трябва да допускаме светът да изпадне в нова Студена война", каза той.

Русия е представена от външния министър Сергей Лавров, а президентът Владимир Путин не присъства на срещата.

Лидерите на Г-20 се събират в Бали в момент, когато нарастващата инфлация, подклаждана от инвазията на Москва, води до бедност на още милиони хора и насочва няколко държави към рецесия.

Съюзниците на САЩ се надяват, че икономическият вятър, предизвикан от войната, ще привлече вниманието на държавите от Г-20, които, макар и предпазливо да осъждат Русия, са силно обезпокоени от повишаването на цените.

Уидодо заяви, че блокът на най-големите световни икономики трябва да успее да се справи с най-неотложните световни кризи.

"Днес погледът на света е насочен към нас. Ще постигнем ли успех? Или ще добавим още един провал?", каза той пред делегатите.

"За мен Г-20 трябва да бъде успешна, тя не трябва да се проваля."

След това президентът на Украйна Володимир Зеленски се включи чрез видеообръщение.

Сега е моментът да сложим край на "разрушителната" война на Русия и да "спасим хиляди животи", заяви той.

"Убеден съм, че сега е моментът, в който руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна", каза той според речта, получена от АФП. "Това ще спаси хиляди животи."

Облечен в познатата си вече зелена армейска тениска и говорейки на украински език, Зеленски се обърна към лидери, сред които китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън.

Руският президент Владимир Путин обаче не беше в залата, тъй като избегна събирането и изпрати вместо себе си в Бали своя външен министър Сергей Лавров.

Зеленски заклейми "безумните заплахи с ядрени оръжия, до които прибягват руските официални лица", визирайки мрачната реторика на Путин, която накара дори Пекин да се почувства неудобно.

"Няма и не може да има никакво оправдание за ядрен шантаж", добави той, като изрично благодари на "Г-19" - с изключение на Русия - за това, че са "изяснили това".

Украинският лидер призова за разширяване и безсрочно удължаване на споразумението за зърното, сключено с посредничеството на ООН и Турция, което изтича на 19 ноември.

"Вярвам, че инициативата ни за износ на зърно заслужава безсрочно удължаване - без значение кога ще приключи войната", заяви Зеленски, като призова за разширяването ѝ до други пристанища.

Украинският лидер също така обвини Русия в "опит да превърне студа в оръжие" с кампания от удари срещу ключова инфраструктура преди настъпващата зима.

Зеленски подкрепи ръководения от САЩ стремеж за ограничаване на цените на руския износ на петрол, "за да не се използват повече енергийните ресурси като оръжие".

"Ако Русия се опитва да лиши Украйна, Европа и всички потребители на енергия в света от предвидимост и ценова стабилност, отговорът на това трябва да бъде принудително ограничаване на експортните цени за Русия." Сре

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: войнаУкрайнаРусияГ-20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
audio in преди 1 година
"Войната" в Украйна ли е най-важната тема? Какви са били другите теми за обсъждане? Например как смятат да продължат да тормозят света с нови измислени "пандемии"?
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Лидерите на Г-20 се събират в Бали в момент, когато нарастващата инфлация, подклаждана от инвазията на Москва" НАИСТИНА ЛИ МОСКВА "ПОДКЛАЖДА" ИНФЛАЦИЯТА? А КРАВАРСКИТЕ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ? А НА ЗАПАДНИТЕ ИМ ПУДЕЛИ САНКЦИИТЕ?А КОВИДЪТ СЪЗДАДЕН В КРАВАРСКИТЕ ЛАБОРАТОРИИ? OТКЪДЕ ГИ ПРЕПИСВАТЕ ТИЯ ИДИОТЩИНИ И САМИ ДАЛИ СИ ВЯРВАТЕ? ДА НЕ ГОВОРИМ КОЛКО НЕБРЕЖНО И НЕГРАМОТНО Е ПРЕВЕДЕНО И НАПИСАНО. ДОЛНО ВЕСТНИЧЕ
25
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
спрете оръжието и парите за украина направете финансов одит и тогава платетеобезщетение
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И както се пее в една песен " Нека бъде светлина" и тази светлина трябва да дойде от истока,защото от там изгрява слънцето.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планетата ни умира и ако не намерим решение по скоро или ще се самоунищожим или създателят ще ни унищожи като данозаврите.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един виц в тази връзка :пътували в купето на един влак четири момчета и четири момичета.Много им сд искало и решили да изгасят осветлемието и да се почнат.Речено сторено.След извесно време идно от момчетата светнало и рекло ДАЙТЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ,че два пътф ме еб....а и два пъти ..
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е, че ресурсите на планетата ни намаляват ,а нуждите на човечеството за храна и енергия се увеличават.Което ще доведе до други конфликти ако не се въведе нов световен ред.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Z-та световни войни. Дали алчноста на запада отново да ограбят ресурсите на истока или лакомията на истока да ограби парите на запада?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г20 трябва да решат и оповестят ,защо се стигна до развод между матриархалният исток и патриархалният запад.Украйна е сцената на този конфликт и тогава войната ще спре и няма да се стигне до световна.
18
1
 
2
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Байдън не можа да си прочете речта в Бали до края! Каза че му било трудно и не можел да го дочете! Егати и това ако е нормално! Тоя човек въобще идва ли в съзнание! Ръцете му ги погледнете от близко - целите са надупчени и в рани от приливащи системи!
17
2
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Руското знаме ще бъде развято в центъра на Киев! Евреина зельо да свърши в ония лагерчета за почивка , които и беше направил Хитлер!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо тия от Г-20 не реват за други държави с войни, и санкции за тях не налагат!, а само за Украйна, другите по малко хора ли са, там не убиват ли?! Войната е лоша за всички!, и аршинът трябва да е еднакъв за всички!
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес лидерите на Г-20 се събраха на неформален обяд и след хапването трябваше да се състои фотосесия, но за нея останаха само 5-*** - Корея, Индонезия, Австралия, Турция и МОК.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако така верно са си говорили това е много бля-бля-бля за нищо...
13
9
 
18
 
! Отговори
мдаааа преди 1 година
както ида свърши този конфликт в украйна .....държава като предишната украйна няма да има ...за съжаление или не !Руснаците няма да се оттеглят ...това запада го знае...като и комика селенски.... въпросът е още колко хора трябва да загинат преди да се приключи тази "любовна" авантюра ....а самата украйна като държава е сведена на ниво нищета....следващите 20 години няма да може да се изправи икономически от тази война .... европа обеава помощ , но си мисли как да изкупи остатъка от украина
12
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко идилично! Този конфликт за съжаление, може да се реши само по военен път. За мирни преговори е прекалено късно. И вижте изказването на полковник Дъглас Макгрегър, който казва, че в базите на НАТО в Румъния и България се подготвят наши военни, за да се открият още фронтове. Те ни готвят да влизаме във войната, а приказките за спиране са само да се демонстрират добри намерения. Не могат направо да ни кажат, че ни готвят за война.
11
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой никога не е нападал Русия.Това , че тя вижда заплаха за нейното съществуване разпада на републиките и.Бивши държавици които тя налапа през всичките и години на непрекъснати инвазии и анексации на чужди народи и територии.И сега , не може опази.Какъв Запад и цивилизация и пречат.Види се , че с военна сила е пълна трагедия.Птевръща се в държава терористПри това притежателка на ядрен арсенал.Никога повече доверие докато шайката разбойници не бъдат свалени от гражданското руско общество.
10
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАСЕ: Русия е терористична държава!
9
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин освен на процеса организиран след окончателната победа на Украйна срещу военно престъпника и всички генерали виновни и причинили смъртта на хиляди украинци ...няма и не е възможно да бъде канен.Той трябва неминуемо да бъде заловен и подведен под отговорност.
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нев война, а СВО.