Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки

ЕК ще наеме посредник
Обновена: 25 ное 2022 07:04 | 25 ное 2022 07:00, Петя Славова
170
Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки
Снимка: БГНЕС

Министрите на енергетиката на страните от ЕС се договориха да изключат руския газ от договорите за съвместни покупки, чийто обем през 2023 г. трябва да бъде най-малко 15% от обема на газовите хранилища на страните членки, или 13,5 милиарда кубически метра.

Още по темата

Това се посочва в изявление на Европейската комисия, разпространено след неформална среща в Брюксел. "Новите правила ще създадат възможности за страните членки на ЕС и техните енергийни компании да купуват съвместно газ на световните пазари", се посочва в документа, цитиран от ТАСС. Европейската комисия отбелязва, че държавите са длъжни "да закупят чрез този механизъм 15% от целия газ, необходим за запълване на техните газови хранилища през 2023 г.", предава БГНЕС.

„Страните членки подчертаха, че руският газ ще бъде изключен от съвместните покупки“, се казва в изявлението. В него обаче не се уточнява понятието "руски газ". Все още не е ясно дали ще бъде смятан за руски газът, произведен в Русия и закупен от страните от ЕС чрез един или повече посредници.

Европейската комисия ще наеме посредник

На практика страните от Европейския съюз се споразумяха, че газовите им компании ще предоставят (на Европейската комисия) информация за своите нужди от газ. Европейският съюз ще наеме посредник, който ще изчисли общите заявки и ще търси предложения за задоволяване на това търсене. Страните членки ще задължат компаниите да използват услугите на този посредник, за да доставят обема на закупения от тях газ до 15% от задълженията им за запълване на газовите хранилища през 2023 г.“, се казва в документа.

Това решение все още ще изисква официално одобрение на насрочената среща на Съвета по енергетика на ЕС през декември, но чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, чиято страна председателства Съвета на ЕС, каза след неформална среща на ЕС, че дискусията по тази тема е приключила и одобрението ще стане без обсъждане.

По този начин ЕС реално ще задължи своите газови компании да купуват този обем газ не директно на пазара, а чрез посредничеството на Еврокомисията, каквато бе практиката на общността при закупуването на ваксини срещу COVID-19 през 2020-2021 г. Това решение означава страните от ЕС да делегират на Еврокомисията още една част от техните суверенни функции при избора на доставчици на енергийни ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: доставкаРусияЕСгазек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Долмопробният 19 преди 1 година
Тиии ... Камможе такааа! Искашнда убиешмпланетата, горипките, тованонова!/
19
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, много ме кефи еврогейщината, ква радост само къв ентусиазъм, че си вдигнали цената на газта и горивата, че си вдигнали инфлацията до небесата, че направили живота по труден. А като почнат бунтове и палежи, които за сега са само стачки и демонстрции, пак ли ще викат ама не бяхме ние, то Русия виновна.
18
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости. Първо - става въпрос само за 15% от нужния газ да се купува по този механизъм и второ - тези 15% може пак да е руска газ, но от посредници и тогава няма проблем, само да не е директно от Русия, ха-ха-ха! Това е пълна шизоооофрения, бе!
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе много ясновидци тука в Украйна се бият но никой не закача тръбопроводите по които върви руския газ !
16
31
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КАТАР ИМА ПОВЕЧЕ ГАЗ В МОМЕНТА ОТ ЦЯЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ ! НУЖНИ СА САМО ПОВЕЧЕ КОРАБИ И ПОВЕЧЕ ПОРТОВЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ВТЕЧНЕНАТА ГАЗ!! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ СПРЕ ВСЯКАКВА ТЪРГОВИЯ С КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО!
15
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп е пратил въоръжените си реднеци да се бият за неговия приятел Путин.
14
29
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БЪЛГАРИЯ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА НАПЪЛНО ЩЕ ПРЕУСТАНОВИ РУСКИЯ ГАЗ И ПРЕЗ ПРЕКУПВАЧИ , ЗАЩОТО НИЕ ИМАМЕ НУЖДА ОТ МАЛКИ ОБЕМИ НА ГОДИНА И 3 КОРАБА С ГАЗ ПЛЮС ТОВА ОТ ТАНАП НИ СТИГАТ НА ГОДИНА! ДАНО И ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ЕС СЕ ОТЪРВАТ ОТ ТЕРОРИСТИЧНАТА ЗАВИСИМОСТ В ЛИЦЕТО НА РУСКАТА ГАЗ
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Америка могат да дойдат всякакви - бойци за Ислямска държава, бойци за Русия, бойци за Украйна.
12
5
 
3
 
! Отговори
БяляРокляСдълъгРъкав преди 1 година
До Гиб Мелсън А някои трябва да се се борят с шизофренията и БПР
11
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни правите пак вятър на мозъка? Щатите въобще не са спирали да търгуват с Русия. Турция е като гара разпределителна. Тези сказки как имало уж санкции са предназначени за вътрешна употреба. Кока кола била напуснала руския пазар. Да бе да, там си е.
10
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския газ няма да спре дори в момента амириканци правят терминали за втечнен газ в Русия под чужди брандове. Толкова ли не видяхте какво става, САЩ ще сложат ръка като посредник дали на транзита през Украйна, дали с танкери. Но Русия предпочете да удари Украйна просто защото ги застрашават. САЩ печелят при всички положения, Европа плаща сметката!
9
11
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БРАВО!!
8
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индия е екологична държава и не купува газ. Не замърсява като Европа и САЩ. Индийците живеят скромно. Британците се учат да живеят като индийците. Екологията ще се подобри. Ще спасим планетата, ще намалим температурата на Земята.
7
15
 
21
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
В Донбас са пристигнали американци доброволци от Тексас, Минесота и Детройт и други щати и искат да се бият на страната на руснаците срещу украинците за да се борят срещу глобализма и нацизма. Американските доброволци присгигнали в Добас призовават всички европейци и американци и канадци да се изтеглят от Украйна, защото когато се срещнат на фронта ще бъде късно. Според тях Русия е последната страна в света, която се бори срещу глобализма и либерализма.
6
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На практика Русия се самолиши от 50% от бюджетните си приходи. Приказките за големи продажби на Китай и Индия ще си останат само приказки.
5
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега Путин какво ще го прави толкова много газ?
4
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха! Руските фашисти да си търсят други пазари.
3
13
 
31
 
! Отговори
Армагедон преди 1 година
Както винаги,лицемерни до края.Пак руски,но през посредници.Крайно време е да започнем на чисто-едновременни удари по центровете за вземане на решения.По-добре китайска Европа от лицемерни мързеливи старци.
2
14
 
32
 
! Отговори
Няма нафта, няма газ преди 1 година
Газ без пари няма да получат, така че ще разчитат на "евтиния" втечнен газ, който се пренася с кораби от америка или на така популярния азерския газ, който ако не минава по руските тръби, ще го носят в Европа с камили.
1
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвместните покупки явно ще да като Шенген - за едни може за други не, още.