Гняв и разцепление сред страните на ЕС заради тавана на цената на газа

Според Politico, решението трябваше да успокои, но предизвика криза
25 ное 2022 21:11, Петя Славова
54
Гняв и разцепление сред страните на ЕС заради тавана на цената на газа
Снимка: БГНЕС

Предложението на Европейската комисия за определяне на таван на цената на вносния природен газ трябваше да успокои исканията за действия за ограничаване на високите цени, но вместо това предизвика политическа криза.

Комисията представи предложението по-рано тази седмица, след като бе подложена на силен натиск от група от 15 държави. Но сега те са разтревожени, че за горна граница е определена толкова висока цена, че тя няма да сработи и дори не би била задействана по време на рекордните цени това лято. Група държави, които не искат да имат нищо общо с ограничението, са вбесени, тъй като се опасяват, че то ще наруши пазара.

Този гняв ще се разрази днес по време на срещата на върха на министрите на енергетиката на ЕС, смята "Politico".

Още по темата

Очаква се на срещата да бъде постигнато споразумение по спешен пакет, който е насочен главно към намаляване на цените на енергията през следващата година, включително чрез съвместно закупуване на газ и създаване на нов бенчмарк за втечнен природен газ - но това може да бъде провалено от борбата за ограничаване на цените на газа, предава БГНЕС.

Според трима дипломати група държави смятат да създадат блокиращ алианс, ако пакетът и таванът на цените не бъдат разгледани заедно. Дипломатите обаче се разминават в мнението си дали групата е от девет държави - достатъчно, за да блокира - или само от седем.

Ако няма напредък, Чешката република, която в момента е начело на ротационното председателство на Съвета на ЕС, може да свика нов извънреден Съвет по енергетика в средата на декември, за да продължи обсъждането на тези въпроси, заявиха двама дипломати.

"Никой не е доволен"

В продължение на месеци идеята за ценови таван разделя страните. Тя е подкрепяна от група, включваща Белгия, Полша, Гърция и Италия, докато блокът, включващ Германия, Австрия, Дания и Нидерландия, се опасява, че тя може да отблъсне доставките.

"Механизмът за корекция на пазара", предложен от изпълнителния орган на ЕС, не зарадва никого. Той ще определи ограничение на цените на едро на газ за месец напред на 275 евро за мегаватчас - макар че това ще се задейства само ако цените останат над това ниво в продължение на две седмици и са с повече от 58 евро за мегаватчас по-високи от цените на втечнения природен газ на световния пазар в продължение на 10 дни.

Капиталите, подкрепящи ценовата горна граница, се опасяват, че дори и да се повторят рекордните цени на едро на природния газ, наблюдавани в края на август - когато фючърсите за кратко се търгуваха на ниво от 350 евро за мегаватчас - това няма да покрие високата летва за активиране на горната граница на Комисията. Фючърсите на газ на холандския хъб TTF, който е европейският еталон, бяха на стойност 122 евро за мегаватчас в сряда.

Но тези, които са резервирани по отношение на ограничението, твърдят, че мярката все още не разполага с достатъчно предпазни мерки и се оплакват, че не е имало достатъчно време за извършване на подходяща оценка на въздействието, която да покаже, че този ход няма да застраши сигурността на доставките им.

"В момента никой не е доволен", каза дипломат от ЕС, който добави: "Не напредваме... и се връщаме там, където бяхме в началото."

Това доведе и до ярост към Комисията от страна на някои държави, които упрекнаха изпълнителния орган на ЕС за бавното темпо при представянето на предложението и поставянето на условия за ограничаването.

"Колко прецакани можете да бъдете и колко зле можете да се справите с всичко това?", избухна един дипломат. "Ясно е, че Комисията застава на страната на Нидерландия и Германия", каза друг дипломат и добави, че горната граница е определена "на ниво, при което никога няма да бъде приложена".

Това не е единственият източник на гняв.

Като част от предложението за ценови таван, Комисията заяви, че ще поиска от столиците да направят задължителни целите за намаляване на търсенето на газ, договорени по-рано това лято. Но "няма нужда" от това, заяви един от дипломатите, позовавайки се на почти пълните газови резерви на ЕС. "Няма да прецакам моята индустрия, защото Германия се е съюзила с Русия", за да купува газ в миналото.

Като знак за това колко токсична е станала дискусията, според двама дипломати предложението почти е предизвикало открит конфликт между Комисията и някои страни от ЕС.

Една от идеите, обсъждани накратко в Комисията, включва оттегляне на предложението за ограничаване на цените на газа изобщо, ако държавите се опитат да променят нивото на ценовата граница.

"От политическа гледна точка това е много опасно", каза един от дипломатите на ЕС, който добави, че ще има "последствия, ако това се случи", включващи държави, които евентуално ще попречат на други законопроекти в отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: еставан на цените
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Така,така.Чудесна новина.
22
0
 
9
 
! Отговори
Счетоводител преди 1 година
Ще го ядем голям тази зима, и след нея. Масово фирмите нямат оборотни средства. Предстои вълна от фалити. Купиш го на левче и го продадеш на 1,25лв, като си направил сметка че в тия 25 стотинки ще платиш ддс то ,разходите за месеца, та и за теб нещо да остане. Всичко е добре до тук АКО следващия път го кипиш пак на 1лв. Но в условие на постоянно нарастващи цени, следващия път го купуваш на 1,10-15лв. И знаете ли какво става? - касираш загуба за предходния период. Вълна от фалити ще ни връхлети.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
EC ga ce paзypcyли!
20
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
В Брюксел ни управляват *** марионетки, назначени от САЩ. Не им пука за доброто на европейците.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупусти, тва са руски фейкове, юрогеювиииитии сми много единни, ние сми колективният запаТ. Даже зеленият нарко вика, че сме единни и ни бивъ дъ *** разочароваме, че мож се нашмърка до откат.
18
2
 
8
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Шенген менген Ковид показа колко струва. Сега ще се изпокарат. Русия ще ни гледа сеира.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече не само Европа ще трябва да се конкурира за песупси и енергия с Азия, ами и помежду си, ще се разкъсат!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започва евро канибализъм! Красиво е!
15
1
 
16
 
! Отговори
Курецмеполази преди 1 година
Накрая ще стане като с маските и ваксините.
14
3
 
17
 
! Отговори
Това е преди 1 година
"Дружките' ни от Брюксел решили ,че тази година няма да се присъединяваме към Шенгения . Дали ни 17 нови предписания за изпълняване . На Румъния "само" 12 . Сигурно е им е кофти на евро и американоробите . Кога ще признаят ,че за Запада сме втора ръка хора .
13
1
 
14
 
! Отговори
Комунделник преди 1 година
Да живее ЕССР!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баsu тавана близо до обсолюттния максимум на цените колко са жалки горките.
11
2
 
21
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
Тази война само извади наяве разделението в ЕС. Държави членки и държави приютени там. Едните имат право на решения, а другите имат право да се съгласяват, спазват и изпълняват решенията на основните членове на ЕС.
10
5
 
4
 
! Отговори
до фаш-та 5 преди 1 година
До АнонимеН 5 вижда се какво е фашизъм в действие !!! значи ХРИСТО ХРИСТОВ НЯМА ПРАВО НА ГЛАС !!!!!!!!!!!! c га n ФАШИСКА
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ми то тя Европа се разпада. Не е шега. Видяхме как една Англия, основа на ЕС напусна съюза. Разпадането започна. Колкото и да се мъчат в Брюксел да замазват пукнатините с милярди евро..процеса е невъзвратим.
8
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петя е четирихилядник, не и обръщайте внимание. Вече 10 години ни обяснява как ЕС се разпада!
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
закривай евроджендърския лицемерен социалистически съюз!!
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брюксел сам се простреля в главата, поставяйки ЕС на 2 скорости. Съвсем не съобрази, че бившите Съветски сателити оставени на втора скорост, пазят хубави спомени и връзки от СССР
5
3
 
22
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
МЕЖДУНАРОДЕН СЪД ОСЪДИ ФИНЛАНДСКАТА ,,GASUM " НА 300 000 000 ЕВРО ДА ЗАПЛАТИ НА ГАЗПРОМ ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДОГОВОРА ЗА ГАЗ !!! СЛЕДВАЩАТА СТЪПКА Е ОСЪЖДАНЕ НА БУЛГАРГАЗ , БЪЛГАРИЯ !!! ЗАРАДИ КИРЧО И КОКОРЧО ЩЕ. НИ ОСЪДЯТ ЗА 2 000 000 000 ДОЛАРА !!!
4
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради доставките на Руския газ, ЕС ще се самоизяде отвътре.. и в крайна сметка ще се разпадне на съставните си части от независими държави.