Захарова размаха пръст: САЩ да спрат с военната помощ за Украйна

Русия заплашва да няма преговори по СТАРТ
30 ное 2022 14:20, Йоана Цонева
274
Захарова размаха пръст: САЩ да спрат с военната помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

Русия няма да обсъжда новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати, докато Вашингтон продължава да въоръжава Украйна. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"САЩ планират да изпратят още въоръжение в региона на конфликта, в който е замесена Русия. Така че те ще продължат да доставят всички тези оръжия и ще подтикнат режима в Киев да извърши още кръвопролития, като същевременно отделят средства за екстремистки дейности, провеждани под властта на лица от улица "Банковая" (където се намира офисът на украинския президент - ТАСС), които далеч не са рационални хора, а ние ще обсъждаме с тях взаимни въпроси за сигурността, включително тези, които са в техен интерес?", изрази недоумение тя.

Руският дипломат подчерта, че Москва високо цени новия договор СТАРТ, който според Захарова отговаря на взаимните интереси на Русия и САЩ, но трябва да има подходящи условия за обсъждането му.

В понеделник от посолството на САЩ в Москва съобщиха, че Русия едностранно е отложила преговорите за ядрено разоръжаване с представители на САЩ в Кайро.

Впоследствие руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че Москва и Вашингтон имат "дълбоко разминаване" по прилагането на новия договор СТАРТ.

Длъжностни лица от двете страни трябваше да проведат среща в египетската столица от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят възобновяването на инспекциите съгласно новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия (С В началото на 2021 г. Русия и САЩ се договориха да удължат договора СТАРТ без каквито и да е било допълнителни условия, както е предложила Москва.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова на 1 август Русия и Китай да започнат преговори за контрол на ядрените оръжия, като подчерта, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

Още по темата
В изявление американският лидер повтори, че администрацията му е готова "експедитивно да преговаря" за замяна на договора СТАРТ, ограничаващ междуконтиненталните ядрени сили в Съединените щати и Русия, който трябва да изтече през 2026 г.

Въпреки че и двете страни продължават да спазват Договора дори след началото на конфликта в Украйна, в началото на август Кремъл обяви, че спира инспекционните дейности по Договора поради ограниченията за пътуване, наложени на Русия, тъй като санкциите "ефективно лишават Руската федерация от правото да извършва инспекции на американска територия", според изявление на руското външно министерство.

В новия договор са фиксирани следните пределни равнища за ядрените сили на Русия и САЩ: 1550 разгънати бойни заряди за всяка от страните, което е приблизително с една трета по-ниско от равнището на зарядите, предвидени от договора от 2002 г. (СНП); 700 разгънати междуконтинентални балистични ракети, разгънати балистични ракети на подводниците и разгънати тежки бомбардировачи, което е над два пъти по-ниско равнище от предвиденото в СНВ-1; 800 разгънати и неразгънати пускови установки на междуконтиненталните балистични ракети, разгънати и неразгънати пускови установки на балистични ракети на подводниците и разгънати и неразгънати тежки бомбардировачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
7
 
16
 
! Отговори
Асен преди 1 година
Захарова,пак ли прекали с водката,моето момиче?Вместо да размахваш пръст,ходи хапни някоя ягодка, по-добре ще ти се получи:):)
141
0
 
6
 
! Отговори
Алооууу, преди 1 година
...Финансиста, ГЕРБ не са на власт вече две години ? Хайде събуди се! Какво общо има , че си свършил финансите? Почвай да цвъкаш ударно, па може и да насмогнеш!
140
2
 
24
 
! Отговори
! преди 1 година
Това не е военна помощ, тона е "специална помощ срещу специална операция". Война няма!
139
5
 
18
 
! Отговори
Планетар преди 1 година
Действително руските славянски азиатци са особена порода двукраки, които трябва да се стиковат, въдворят или изтребят, поради несъстоятелност.
138
8
 
4
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Права е. Когато Глория запее на правилен български, аз ще ги поведа хората. Катерино, моме и Белите манастири. Политиците да отиват да просят. Особено тези, които сега са депутати от Герб-СДС и ДПС. Парите в страната свършиха, а те ми говорят за някакъв си изборен кодекс и бюджет. Моите личен и фирмени бюджети са със загуби от по едно евро. Честито на финансистите от СА в Свищов. Както и на тези от УНСС, работещи понастоящем в банките.
137
8
 
19
 
! Отговори
ЖужЙе преди 1 година
Радоев,менталните дефицити са типични за русофилите.Например,много бързо забравяте от 100 год. каква политика води Русия спрямо България.Второ,много бързо заменяте фактите с вашето лично мнение и виждания,а това си е направо шизофрения.Повече няма да изброявам,защото ти така или иначе нямаш капацитет да осмислиш още неща.
136
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй ли? Иначе ко ще стане? Ще се изтеглите още ли? :)))))))))
135
14
 
36
 
! Отговори
А Х преди 1 година
САЩ и Европа три пъти вадиха Русия от калта,и тия параноици пак продължават.Ако не бяха САЩ да пращат самальоти,танкове,храни,обувки,та даже и боята за обувки,сега руснаците от Москва до Чукотка щяха да говорят на немски и да се поздравяват със Зиг Хайл.
134
6
 
3
 
! Отговори
Румен Радев БКП преди 1 година
Защо ми се трият мнения?? Не ви харесва, че мразя бели хора ли?!?
133
16
 
22
 
! Отговори
ЖужЙе преди 1 година
Колкото повече руснаци избият в тази война,толкова по-добре.Руските са излишни хора на тази планета.Един да остане пак е много.
132
7
 
11
 
! Отговори
НИНОВА преди 1 година
БАХАРОВА КВОТО КАЖИ И НАТО ИЗПЪЛНЯВА. АМА НИЕ МОЖЕ ДА ДАВАМЕ КОЛКОТО СИ ИСКАМЕ И КВИТО СИ ИСКАМЕ ОРЪЖИЯ. ИЗБИХМЕ СИ БРАТЯТА РАШКИ БЕ, С НАШИ БЕЗАНАЛОГОВИ СНАРЯДИ И ПАТРОНИ!
131
13
 
24
 
! Отговори
Травестит захарова преди 1 година
Да размахва пръст на терориста Путин!
130
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не гий исрам рийшли! Ний искъме да ги унищожим, а те им дават уръжия да ни съ пречкът и да нъ бият!
129
6
 
19
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
УПЛАШИХТЕ НИ!
128
7
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Искам пак да видя анимацията с вундервафето на Путин.
127
8
 
8
 
! Отговори
Румен Радев БКП преди 1 година
Ние сега започваме.... ще дадем и последните си пушки срещу бяла Русия!!!
126
16
 
34
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Никой не иска да има нещо общо с крепостните, и Психарите от Кремъл! Руснаците отдавна са доказали, че не може да са нация! Там са само популация, маса от безмозъчни, на които им е забранено да мислят и да имат мнение! Една КГБ-йска кукла на конци , и всички трябва да слушкат! Дори в Китай и Иран има повече личности като народ! Русия си съперничи само със Сев. Корея!
125
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква ''държава'' Украйна , тя отдавна е на САЩ , както и България !
124
26
 
14
 
! Отговори
До 156 преди 1 година
Само на някой,който му хлопа дъската ще тръгне да се пречи на Русия.Агресията я предизвика Украйна.
123
18
 
34
 
! Отговори
Владимиров преди 1 година
Захарова, кръвопролитията ги вършите вие - Русия, а не украинци8те ! Те се сражават за Родината си - на времето и вие имахте такъв филм "Те се сражаваха за Родината ",но явно вие, руснаците, имате къса памет :))) Обяснете щом сте толкова голяма специалистка ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА НЕ РАЗМАХВАХТЕ ПРЪСТ И НЕ ОТПРАВЯХТЕ ПРЕ ДУПРЕЖДЕНИЯ КЪМ АМЕРИКАНЦИ И АНГЛИЧАНИ ДА СПРАТ С ПОМОЩА ЗА ВАС?!?! Нагли и нахални сте !!!