25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир

Намалява обществената подкрепа за войната
Обновена: 1 дек 2022 11:02 | 1 дек 2022 11:00, Йоана Цонева
400
25% от руснаците искат войната да продължи, 55% - са за мир
Снимка: БГНЕС

Руските власти отчитат намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта в Украйна и мобилизацията. Това съобщава независимата рускоезична медия „Медуза“, която е получила резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита.

Подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл и са предназначени само за вътрешно ползване.

Според данните около 55% от руснаците вече са за мирни преговори с Украйна и само 25% са за продължаване на войната, или както я наричат в Руската федерация – „специална операция“.

Тези цифри до голяма степен съвпадат с резултатите от октомврийското проучване на центъра "Левада" - единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на "Левада" 57% от анкетираните са "за" или "по-скоро за" мирните преговори. За продължаването на военните действия са се обявили 27% от респондентите.
В същото време, ако се съди по закритите проучвания на общественото мнение на ФСО, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило в последно време. През юли 2022 г. социологическите изследвания показваха, че едва 30% от руснаците са подкрепяли мира с Украйна.

Според два източника на „Медуза“, близки до президентската администрация, руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната.

Директорът на центъра "Левада" Денис Волков посочва пред изданието, че броят на руснаците, които се застъпват за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизацията на 21 септември. Това отразява нежеланието на гражданите да участват лично във военните действия. Подкрепата им за войната остава висока, но желанието за лично участие е доста малко, анализира той.

Още по темата
„Освен това подкрепата от самото начало е декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга. Сега рисковете са нараснали и хората искат преговорите вече да започнат“, добавя Волков.

Само че украинците в момента са в доста по-изгодна позиция на фронта, след като си върнаха Херсон, и президентът Володимир Зеленски иска пълно изтегляне на руснаците от украинските територии, за да може да се седне на масата за преговори.

Социологът Григорий Юдин също свързва нарастването на броя на поддръжниците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с "разрушаването на ежедневието си и усещането за опасност". За друг аргумент на руснаците в полза на преговорите Юдин смята "загубата на вяра в победата поради пораженията на фронта и липсата на убедителна теория за това как точно Русия ще победи".

Според източници на "Медуза", близки до Кремъл, самите власти не вярват, че в близко бъдеще в Русия ще се разгърнат масови антивоенни демонстрации. Те обаче признават, че сега е "по-добре да не се нажежава обстановката и да не се дразнят хората за пореден път". Според източниците - държавните и проправителствените медии вече са получили препоръки "да не търгуват с темата за войната" и да се съсредоточат върху "по-позитивен дневен ред".  
Изданието смята, че Владимир Путин само печели време с искането за започване на преговори, за да подготви нова офанзива

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 309 грешка до 308
247
1
 
6
 
! Отговори
до 309 преди 1 година
До Анонимен309 заради робския си манталитет си траят... Искам да попитам, какъв манталитет са имате?ако вземете предвид 500 години опит
246
0
 
0
 
! Отговори
ххх преди 1 година
123...... проба...... проба
245
14
 
7
 
! Отговори
И3TPИT КOMEHTAР ???? преди 1 година
Коментарът в който питах КЪДЕ Е ДЕMOКРAЦИЯТА в EС след като със сигурност повечето граждани на същза искат мир, а не война и в същото време ЕC изпраща оръжия и разузнавателна информация на Киeв, и Ж. Бopeл казва, че конфликта трябва да се реши на фронта, тоест не чрез мирни преговори? ДEMOKРAЦИЯ, ЙОК!
244
12
 
8
 
! Отговори
До Днес бг преди 1 година
Не гледайте в чуждото канче. Кажете какво става със нацистите в Артьомовск (Бахмут според укрите) ?
243
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този на снимката отдавна е в земята , всичко в кремля е цирк .
242
9
 
4
 
! Отговори
До авторката преди 1 година
Този на снимката прилича на Зеленския клоун
241
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами България е най-бедна и най-корумпирана в ЕС ТЪКМО ЗАЩОТО Е НАЙ-ЛОЯЛНА НА РУСИЯ, проумейте го, русофили , вашата любима Русия 30 години ни дърпа назад от цивилизования свят - така, както се опитва да се меси брутално сега на избора на Украйна да е в Европа и Нато!
240
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин тъкмо пусна от затворите убийците и изнасилвачите и сега се освободи много място там за миролюбците :)
239
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като са за мир повечето, защо не излязат с плакати по улиците с надпис "МИР"? Оппа, забравих че не живеят в демократична държава и ако поискат мир, ще ги тикнат в дранголника за оронване престига на червената армия.
238
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рус езичници.. макар и неграмотно, всъщност си казал нещо голямо
237
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние да въоръжаваме Украйна е не само смехотворно, а и плачевно. Вероятно бъркате даването на стари оръжия с въоръжаване. Украинската армия е 20 пъти по голяма от нашата и вероятно 50 пъти по въоръжена. Я само си задайте подобен въпрос, но за руснаците..да въоръжаваме ли Русия..няма ли да е глупав дори самият въпрос?
236
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убеден съм, че и 95% от руснаците искат край на войната. Сред украинците този % да е 60-75. Основното обаче е какво се има префеид под край на войната. Без НАТО за Украйна, връщане на Крим, Украйна без море, Украйна без 4 области, Русия капитулирала? Война много ясно, че никой не иска.
235
4
 
7
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Точно това двуличие и подлост от поддръжник на запада сега съм техен враг!
234
14
 
10
 
! Отговори
До Роза преди 1 година
Не е достатъчно со се молим! Трябва да заемем ясна позиция против участието на България в тази война! Нашите дупедадци вече решиха да въоражаваме Украйна, утре ще решат и войска да пратим! И никой не протестира!
233
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Евтино...
232
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Лаврентий Берия Ако щеш вярвай ако не щеш МиГ-29А които са на въоръжение в България Централния компютър е военизирана версия чипа ИНТЕЛ 486 а предишните версии за СССР са с ИНТЕЛ 8088 още по-стара технология. Разберете при военните програми се отчита всеки такт на процесора, Всяка частичка памет. Това което е в момента при програмистите #INCLUDE MATH и зареждаш няколко стотин математически функции а програмата ти се увеличава с 60-80 Мегабайта там го няма Ако ти трябва нещо сам го програмираш
231
3
 
14
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Войната може да се одобрява само от глупаците или от тези,които богатеят от нея!Засега у нас войната се усеща само по влошената икономика и недоимъка.Винаги съм казвала и повтарям-молете се войната да не дойде тук!Тогава БГ ще бъде окончателно разпартушинена и от нея няма да остане нищо!
230
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са резултатите в Европа не в Русия!
229
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-рано в Лвов се проведоха протести на роднини на военнослужещи от 24-та отделна механизирана бригада (ОМБР) на Въоръжените сили на Украйна. Протестиращите настояха украинските власти да върнат пленниците у дома, да предадат телата на загиналите или да изяснят съдбата на изчезналите.