Ударите по бази дълбоко в Русия показват, че военната машина не работи

Какво стои пред Путин сега?
7 дек 2022 21:45, Нели Христова
203
Ударите по бази дълбоко в Русия показват, че военната машина не работи
Снимка: БГНЕС

Обвинението на Москва, че украински дронове са ударили две въздушни бази дълбоко в Русия, отново повдигна трескавия въпрос за ескалацията девет месеца след началото на войната.

Ударите са извънредно нарушение на предположенията на Русия, че може да защити вътрешността си, откъдето нейните стратегически бомбардировачи причиниха касапница в Украйна относително безнаказано.

Това са въздушни бази много далеч в Русия и каквато и да е истината за ударите – дали те представляват нови възможности за дрон технологията, която Украйна притежава, или има друго обяснение – това просто не е нещо, което бе предвидено да се случи, когато руският президент Владимир Путин стартира своята "10-дневна инвазия" през февруари. Седмица след седмица има все повече признаци, че военната машина на Москва не работи така, както на Кремъл му се иска.

Във вторник руски официален представител каза, че друг удар с дрон е ударил руско летище в Курск, близо до украинската граница.

Украйна нито потвърди, нито отрече отговорност за взривовете, в съответствие с политиката на Киев на официално мълчание относно атаките в Русия или в окупирания от Русия Крим. Помощник на президента Володимир Зеленски обаче изглежда злорадства по темата, пишейки в Twitter загадъчно, че "ако нещо бъде изстреляно във въздушното пространство на други страни, рано или късно неизвестни летящи обекти ще се върнат към точката на излитане".

Руските държавни информационни агенции натрупаха дискомфорт върху унижението, като добавиха в понеделник, че първите две въпросни летища всъщност са били заснети от базирана в САЩ компания за търговски сателитни изображения през уикенда.

Руското унижение обикновено е съпроводено с опасения, че то може да ескалира конфликта. Но е трудно да се разбере какво друго Русия би могла да направи на Украйна, което вече не е направила. Кремъл изравнява градове, удря безчувствено и безмилостно гражданската инфраструктура, когато може, убива хиляди цивилни и още повече войници и бомбардира родилни болници и приюти, маркирани с думата "деца".

В един момент трудното предположение, че Русия разполага с магически, неапокалиптични бутони, които може да натисне, ще започне да избледнява.

Нека първо обсъдим набързо защо руски ядрен удар не изглежда да е на масата, поне засега.

След месеци на дълбоко смразяваща ядрена реторика – обхващаща потенциални "аварии" в атомни електроцентрали, до говорене без доказателства, че Украйна е използвала мръсна бомба, до открити заплахи, позоваващи се на ядрения арсенал на Русия – Москва изглежда смекчи реториката за Армагедон.

Китай беше много ясен, че смята, че подобни разговори трябва да спрат. Така е и с Индия. В края на миналия месец Путин пък подписа указ с президента на Казахстан, в който се повтаря, че ядрената война никога не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води. Това беше подсилване на изявление от 2006 г. между Москва и централноазиатските държави, които тя тогава се опитваше да ръководи като геополитическа сила. Как се промениха времената: Москва вече не гледа навън към Запада, както започна преди 16 години. А Казахстан, който доскоро разчиташе на Москва за потушаване на вътрешните вълнения, гледа към Китай и Европа за своето бъдеще и изглежда подтиква Путин отново да обещае, че ядрените оръжия са лоши.

Нищо от това не изключва далечната възможност Кремъл да се подаде на лунатиците в токшоутата на държавните телевизии и да отприщи най-лошите си оръжия. Но е ясно, че всички, които Путин познава, сега му напомнят за тежките последици, ако направи това.

Какво й остава на Русия? Химическите оръжия са възможен вариант, но вероятно са били част от предупрежденията, които Путин е получил. Изборът на Москва изглежда ограничен до по-точното или жестоко използване на същия арсенал, с който удря градовете на Украйна почти ежедневно.

Това е най-вредният страничен ефект от това колко публично е изтощението на руската армия: не е останал истински "фактор на страха". Коментаторите от държавната телевизия обичаха да разсъждават преди месеци, че Русия досега се е биела с "ръкавици", но е ясно, че ръкавиците отдавна са свалени, опонентът им се е научил да избягва ударите, а също така е донесъл нож на ринга.

Тази открита деградация на Русия като сила беше усложнена от твърдения, които са трудни за потвърждаване, от украински официални лица, че над четири от пет руски ракети, изстреляни в понеделник, са били прихванати от усилените системи за противовъздушна отбрана на Киев. Отново, това е още една от разбитите уверености за руската армия. Неговите системи за въздушно нападение и отбрана са превъзхождани през същата седмица.

И така - накъде отива конфликтът? Западът е в безизходица. Колкото по-добре се представят украинските военни на бойното поле, толкова по-малко вероятно е Киев да се съгласи с някои европейски столици, че са необходими мирни преговори с Русия. Когато печелите, защо се съгласявате да говорите за форма на загуба? А НАТО не може да започне да забавя доставките на оръжия или да се сблъска с критики – дори от собствените си граждани – че оставя украинците да умират. Тя не може наистина да изисква от Киев да приеме трайната загуба на част от територията си като част от споразумение, без по същество да одобри инвазията на Русия.

Вместо това цялата динамика е срещу Русия. Когато са слаби, те не стават внезапно по някакъв начин силни – те просто са слаби, ако перифразирам частния анализ на един западен служител. Дали тези бавни и непрекъснати унижения приближават деня, когато Путин се бори да контролира собствената си йерархия или се поддава на натиска да се оттегли от територията, която е окупирал от 2014 г.?

Докато чакаме отговора, траекториите остават непроменени: Украйна: студена през зимата, но побеждаваща и бавно по-добре въоръжена. Русия: студена през зимата, но губеща и бавно разбита военно. Ключовата променлива е търпението и подкрепата на Запада.

Анализът е на Пейтън Уолш, редактор по международна сигурност в CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво притежава Украйна??? Нищо свое няма, всичко е от нашия гръб и нашите вноски в ЕС! Ставаме все по бедни, а нейните главни и крадливи все по богати! Забравихме ли КАСАПНИЦАТА В ДОНБАС преди войната, че сега обвиняваме Русия? Зов за ПОМОЩ към Русия от тях имаше ли? Защо ни забъркват там където не е добре за нас????
136
4
 
2
 
! Отговори
Е ДЕ, Е ДЕ преди 1 година
РУСНАЦИТЕ ЩЕ ПРЕМЕСТЯТ СТРАШНИТЕ СИ ОРЪЖИЯ ЗАД УРАЛ И КАКВО?
135
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С всеки изминал ден фашистка Русия уверено се приближава към провала и поражението си... Просто е неизбежно...
134
14
 
17
 
! Отговори
Мусолини преди 1 година
Браво на журналистите,много хубави новини източват от кранчето на шефовете си
133
17
 
17
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
САЩ да предоставят на Украйна касетъчни бомби. Така като гледам руснаците си ги ползват през цялото време. Фосфор и да светят като факли и руските кенефокрадци
132
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези статии са писани за афроамериканците в щатските гета. Там сигурно им вярват.
131
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
Тая волна ми прилиша на многогодишната необевена межу Израел и Палестина?? Скоро ще гледаме само летящи дронове,ракети,разни там снаряди...но това си е среляне в празното или как казват война на технологиите...мисля си тъка и 100г може да се стрлят ,но масирано нападение се чака от Укрална,но и там май бойците са умурени и за ФИНАЛ- ,,всичко това обезмисля и обрича някой скоро да победи!!!
130
11
 
7
 
! Отговори
Чичо Бляд преди 1 година
Много ме кефи отрицателното настъпление на руската кочинка
129
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До TT 145. Истинското зло е САЩ и те олицетворяват империята на злото. За 300-та годишната си история са направили толкова войни, колкото цялото човечество през последните 1000 години няма. Само Русия може да се справи с това зло.
128
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 155. Време е САЩ да бъдат поставени на мястото си. В Америка. Нямат работа нито в Европа, нито в Азия, нито в Африка, нито в Япония.
127
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което трябва да се направи е да се унищожи военнната сила на Русия.Това трябва да бъде пример за всяка голяма военна страна.Да не си прави илюзии.Това е правилното.Ако Русия не разбере ,че трябва да спре,трябва да се подпомогне Украина и да се въоружи до зъби.Само така ще избегнем трета световна война.Трябва задължително да бъде напълно финансово блокирана Русия.Когато започнат да гладуват Руснаците ще осъзнаят грешката и всичко ще приключи.
126
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, който е тръгнал да покорява света, е бил поставен обратно на мястото му.
125
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са шовинисти. Не търпят да са наказвани и не са с ценности за справедливост, коректност и самокритичност. Живеят с чувството че са най велики. Затова Запада може да получи и други дронове , както този в Загреб през лятото
124
9
 
18
 
! Отговори
И на запад така преди 1 година
Наскоро дронче от същия тип мина през половината нато държави ако спомняте! Явно СССР конструкторите са направили нещата да са ефективни и след 40 години!
123
9
 
9
 
! Отговори
Тошко преди 1 година
До НЯМАМ ДУМИКато няма аргументи,почваме да мечтаем ! Давай,мечтите са безплатни ! Нали виждаш досега,колко се покриват надувките на смешните руснаци с факти ? Пълен *** са *** !
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"извънредно нарушение на предположенията" Ей не се научихте ,че след Гугъл преводача ,трябва да се прочете и редактира ,а не само copy/paste .И "че Украйна е използвала *** бомба" си е чиста лъжа ,руснаците казаха ЧЕ СЕ ГОТВИ да използва ,а не че е използвала .Айде малко по-сериозно с пропагандните статийки .:)))))
121
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е страна затънала в корупция и кражби. Затова е затънала и във война със страна, която преди 2014 г. бе досущ като Русия. Украйна е голям залък, който заседна в гърлото на Путин. Мечтите му да бъде като Петър Велики и Екатерина рухнаха. Сега ще го слагат някъде между Николай Първи и Николай Втори. Да гледа да не свърши като втория. Иначе русофилите у нас ще му се кланят до последно, защото хич не се различават от руските крепостници.
120
14
 
16
 
! Отговори
TT преди 1 година
Империята на злото е в предсмъртната си агония...
119
16
 
12
 
! Отговори
До светещия преди 1 година
Знаем, знаем... изгледал си цялата поредица анимации на мурзилажа. Наученото можеш да обясняваш на бабите пред панелката. Хората с поне една гънка отдавна се смеят на руските мокри сънища.
118
6
 
9
 
! Отговори
Смех баке.... преди 1 година
Е...разбрахте лиВече кой е бил истинския победител във ВСВ...хахахааа