Фон дер Лайен: ЕС устоя на енергийното изнудване от Русия

Тази зима е осигурена, догодина недостиг на 30 млрд. куб.м газ
12 дек 2022 16:03, Елка Василева
347
Фон дер Лайен: ЕС устоя на енергийното изнудване от Русия
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС успя да устои на енергийното изнудване от Русия, въпреки че Москва намали с 80 на сто доставките на газ спрямо септември миналата година. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция за мерките, предприети досега от европейските институции.

Още по темата
Тя добави, че тази зима е осигурена, но догодина в ЕС се очаква недостиг на до 30 милиарда кубични метра газ. По нейните думи този недостиг може да бъде преодолян с повишаване на дела на възобновяемата енергия.

Фон дер Лайен призова за бързо одобрение на мерките, които ЕК предложи по-рано тази година, сред които налагането на таван на цената на внасяния руски газ и общи поръчки за газови доставки. По нейните думи ЕС е напът да постигне целта за намаляване с 15 на сто на потреблението на енергия. Тя отбеляза, че е постигната и надвишена целта европейските газови хранилища да бъдат запълнени до 90 на сто от обема до началото на зимата.

Председателят на ЕК отчете, че в последните месеци са били открити четири нови връзки между газопроводите на съседни страни в ЕС, сред които и съоръжението между България и Гърция. Тя допълни, че са били възприети предложенията на комисията за преразпределение на свръхпечалбите в енергетиката за обезщетяване на потребителите.

Фон дер Лайен предупреди, че не е изключено за следващата зима Русия изцяло да прекъсне газовите доставки за ЕС. Тя посочи, че е възможно също Китай да повиши потреблението на енергия и с това да повлияе на цените на международните пазари.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсулка дали се сеща, че зимата тепърва започва и не се знае до кога ще бъде, нещо много се е взела на сериозно. Само човек, който хал хабер си няма, може да каже подобно нещо.
282
0
 
6
 
! Отговори
До w преди 1 година
ЕС ги накара да искат рубли! Замръзи всичките им активи в евро! Ако плащаха в евро, щяха да ги замръзят и открадне!
281
6
 
2
 
! Отговори
w преди 1 година
Изнудване да се плаща с рубли, изнудване да се доставя пряко по северен поток, но ние се държим.
280
2
 
11
 
! Отговори
До Нострадамус преди 1 година
Не трябва да си Нострадамус за да знаеш защо! Защото ЕС е нео колония на САЩ!!
279
2
 
5
 
! Отговори
Психиатър преди 1 година
До Оня дет се пляска с коня. Ползвай вазелин, че мисълта ти убягва.
278
2
 
30
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 година
Урсузка работа. Европата ще изпука от студ, а тази пъстърма говори за енергийно изнудване?! Ми защо взривихте потоците, защо 8 години лъгахте руснаците с "Минските споразумения, защо поддържате НАТО като няма Варшавски договор, защо си повикахте арабите, защо .... и.т.н??? Защото сте ***!!!!
277
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска да каже, че Русия спря кранчето на ЕС, а САЩ и гръмнаха газопровода от Русия! За по сигурно! Но Урсула победи! Как иначе???
276
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страните производители на газ и нефт никога няма да оставят клиентите са определят цената! Защото тогава са свършени..
275
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-бързо бъде свалена, толкова по-добре. Всички страни производители на петрол и газ са на страната на Русия. Путин обеща до края на годината отговор на тавана от 60 долара за барел -- а той може да бъде 2 гр злато за барел, т.е. почти двойно.
274
1
 
3
 
! Отговори
За Урсула преди 1 година
320 коментара, за Путин 50!!!За какво говорим:)))
273
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво "изнудване" говори тази тетка? Именно тя тръгна да задължава ЕС да се откаже от руските ресурси и вкара съюза в енергийна криза.
272
2
 
20
 
! Отговори
емо преди 1 година
Тая отвратителна противна кривокрака усойница за какво '''изнудване ''' говори когато получаваха с години евтини Руски енергоресурси. Сега същите плащат на Америка 4-5 пъти но-скъпо за природният газ който получават.( преди да коментиране и да пишете глупости проверете за колко долара Американците продават газта).
271
3
 
4
 
! Отговори
Зиленски днес преди 1 година
Каза че очаквал бърз край на войната ако Путин умре..
270
1
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
тая че не е в ред с главата,е ясно!..Не е ясно,поне на мен,как стана така,че се оставихме същества като нея да "дърпат конците" ?!..Някой наясно ли е кой и как определя "дневния ред" на човешката популация?
269
0
 
18
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Днес в немските новини Тагесшау пишат, че след боеве в Донецк, в града са убити двама цивилни от руски ракети!! Как не ги е срам бе! Русия обстрелва собствените си територии и граждани отново! 8 години Русия ги обстрелва видиш ли!
268
0
 
15
 
! Отговори
До 291 преди 1 година
Или Зеленски: Ракетата паднала в Полша не е украинска!Полша, НАТО, Байдън и баба ми: Ракетата е Украинска!! Зеленски: Не не е! Руска е!
267
0
 
16
 
! Отговори
До 290 преди 1 година
Ужас! Не искам да се грея в Центровете за Несъкрушима Лоялност към Украйна!!
266
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До две статии по-надолуНищо непознато. Зеленски: ПВОто свали почти всички руски ракети. Министъра на енергетиката: инфраструктура е унищожена от руските ракети??!!
265
0
 
14
 
! Отговори
2023 преди 1 година
Урсула ще ни дава и на нас европейците едни такива палатки с ток като мръзнеме, наречени в Украйна на Центрове за Несъкрушимост! Но в Европа ще се казван Центрове за несъкрушимо лоялност към Украйна!
264
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С други думи, тази година не се самоубихме. Но догодина няма да пропуснем. И кой, кого шантажираше? "Бивола като рине го хвърля на гърба си".