Кремъл: Япония увеличава напрежението в района

Москва осъди "милитаризацията" на Токио
22 дек 2022 13:51, Йоана Цонева
73
Кремъл: Япония увеличава напрежението в района
Снимка: БГНЕС

Русия обвини Япония в четвъртък, че се отказва от водената с десетилетия пацифистка политика и предприема "необуздана милитаризация", в отговор на отбранителния план на стойност 320 милиарда долара, обявен от премиера Фумио Кишида миналата седмица, предава Ройтерс.

"Може ясно да се види, че Токио е поел по пътя на безпрецедентно натрупване на военна мощ, включително придобиването на ударен потенциал", се казва в изявление на руското външно министерство.

Планът на Кишида предвижда удвояване разходите за отбрана до около 2% от брутния вътрешен продукт за пет години и ще постави Япония на трето място в света по военен бюджет след Съединените щати и Китай.

Той отразява загрижеността на Япония, че инвазията на Русия в Украйна създава прецедент, който ще насърчи Китай да атакува Тайван.

Още по темата
"Това е откровено отхвърляне от администрацията на Кишида на мирното развитие на страната, упорито декларирано от предишни поколения политици, и връщане към релсите на необузданата милитаризация", се казва в руското изявление.

Русия заяви, че подобен ход "неизбежно ще провокира нови предизвикателства пред сигурността и ще доведе до увеличаване на напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион".

Отношенията между Токио и Москва от десетилетия са засенчени от неразрешен спор за Южните Курилски острови, завзети от съветските войски от Япония в края на Втората световна война.

Отношенията между двете страни се сринаха още повече, след като Русия нахлу в Украйна през февруари, което накара Япония да се присъедини към своите партньори от Групата на седемте (Г-7) в налагането на санкции на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
9
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
Тея чебуpашки яко са пили чай от Полоний. Как може такова облъчване, Япония щяла да ги напада, хахаха. Дано да не си помислят да рипат срещу тази малка и супер развита и дисциплинирана държава, че съвсем смешни ще станат!
45
4
 
7
 
! Отговори
Чукчите преди 1 година
в Якутия, са японци!
44
11
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Според Русия я вземи умнико и избори около територията на РФ колко военни бази на други страни има включително разположени на територията на трети страни и след това се постарай да узнаеш в колко от тези бази има ядрено оръжие насочено срещу Русия. След това ще разбереш защо единствените сигурни съюзници на Русия са ВКС, Армията и Флота.
43
14
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Санчо едно ядрено торпедо в разлома източно от Японските острови на дълбочина няколко километра... Няма да има радиация за която да се притесняват и едните и другите. Но едни хубави земетресения от 7-8-9 степени едни хубави цунамита са гарантирани на Японците. Дори само бреговата инфраструктура и дребнотонажния флот на Япония да пострада(това са точно тези дето ловят рибата в японски води) Колко проблеми ще има пренаселена Япония ...
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Нюзуик миналото лято 2021г Путин се е чудилдали да нападне Япония или Украйна, накрая решава че с Украйна ще се справи за няколко дни и чак тогава ще нападне Япония.
41
3
 
10
 
! Отговори
Путин отвори преди 1 година
кутията на Пандора! Сега може и японците да си поискат-червено копче! Дали ще им е трудно да си направят?
40
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17. Не разбра ли? Русия няма да завладява Курилските острови, защо те са нейни.
39
1
 
11
 
! Отговори
Чукче преди 1 година
Свобода за Якутия! Акаримаска....
38
2
 
18
 
! Отговори
Минало е това преди 1 година
До Япония...Да,Япония наистина има определена вина.Тя носи морална отговорност и беше жестоко наказана с хвърлянето на две атомни бомби над Хирошима и Нагазаки.Според някои,за я принудят да капитулира на САЩ,а не на СССР.Сега ролите се смениха.Години наред Япония води миролюбива външна политика,докато "моралния" СССР(в лицето на наследника си Русия) стана една хищна,агресивна и милитаристична държава.Историята си прави иронични шеги понякога!
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38. Може да ги освободи, ако може.
36
1
 
20
 
! Отговори
Според Русия преди 1 година
Сигурно Япония трябва да чака да я сполети същото каквото и Украйна.Тоест те(Русия) постоянно да се въоръжават и да водят агресивна завоевателна политика със заплахи за ядрен апокалипсис към света,пък другите само да чакат кога ще им дойде реда за заколение.не сте познали товарищи,никак не сте познали и тепърва ще го разберете!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34. Така е. Между Русия и Япония още няма мирен договор.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Япония са във война от 8 август 1945 година. Няма мирен договор. Япония може да освободи Курилските острови.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До зер Абсолютно правилно.Но болният ,промит с боярщик руски мозък не може да го проумее.Това го приемам до някъде.Ама да има и български промити мозъци които да ги подкрепят-е това вече не го разбирам.
32
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17. Хората от ДНР и ЛНР презирали Русия?! Това в кой филм го гледа бе, приятелю? Украинците ги бомбят 9 години затова, че те презират Русия?! Защо, тогава, всички получиха руски паспорти?
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Япония да освободи Курилските острови.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антония Петрова Всъщност Петко е прав.Япония е подписала капитулация пред САЩ,но не и пред Русия.И аз скоро го четох това и явно е така.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До зер 25. Да нападаш съседни държави е лошо, но ако нападаш несъседнни, няма проблем. Правилно ли съм те разбрал?
28
13
 
0
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Япония е васална държава на лошия Запад.
27
13
 
1
 
! Отговори
Япония преди 1 година
е държавата агресор в Азия заради която са загинали десетки милиони невинни цивилни. Така че да си мълчат и да си кротуват. Никой няма да тръгне да ги завладява на острова им и без друго. Но САЩ ги насъскват за да дестабилизират източна Азия и да мътят водата на Китай.