КНДР обвини Япония в планирането на инвазия на полуострова

Токио предприе мерки за увеличаване на разходите за отбрана
21 дек 2022 19:35, Нели Христова
16
КНДР обвини Япония в планирането на инвазия на полуострова
Снимка: БГНЕС

Северна Корея обвини Япония, че планира инвазия. Причината бе фактът, че Токио предприе мерки за увеличаване на разходите за отбрана в лицето на регионалното напрежение и провокативните ракетни тестове от режима на Ким Чен Ун.

Държавните медии на страната съобщиха, че външното министерство е на мнение, че Токио е предизвикал криза в сигурността на Корейския полуостров и в Източна Азия с "нова стратегия за сигурност, формулираща притежаването на способност за превантивна атака срещу други страни".

Корейската централна новинарска агенция цитира неназован служител, който казва: "Глупавият акт на Япония, който се стреми да задоволи чернодушното си намерение, натрупване на оръжие за повторно нахлуване, под претекст, че КНДР законно упражнява правото на самозащитата никога не може да бъде оправдана и толерирана."

В петък Япония преразгледа три ключови документа за сигурност и реши да развие "способност за контраудар", което й позволява да атакува вражески бази и центрове за командване и контрол с ракети с голям обсег. Освен това реши да удвои бюджета си за отбрана до около 2% от брутния вътрешен продукт в рамките на пет години.

Историческият ход фундаментално променя отбранителната позиция, възприета от Япония съгласно нейната следвоенна пацифистка конституция. Решението предизвика похвали от САЩ, но и недоволство в Китай, който Япония определи като "най-голямото си стратегическо предизвикателство досега".

Медиите на Северна Корея, контролирани от държавата, рутинно критикуват Япония за предишната й окупация на Корейския полуостров - която официално продължи от 1910 до 1945 г. - и за свързаните с нея злоупотреби.

"Страната ни ще продължи да предприема действия, за да покаже колко сме загрижени и недоволни от несправедливия, алчен опит на Япония да реализира дивите си амбиции", се казва в изявлението на министерството.

Лим Сусук, говорител на външното министерство на Южна Корея, каза, че Сеул иска Токио да поиска съгласието му, ако планира да предприеме някакви действия - като използването на превантивни удари по Корейския полуостров - които биха засегнали националната сигурност на Южна Корея.

Последното изявление на Пхенян дойде ден след като КНДР обяви, че е провела "важна, последна фаза" за разработването на шпионски сателит, който се надява да завърши до април. Превозно средство, носещо фалшив сателит, е било изстреляно на височина от 310 мили.

В отделен държавен медиен доклад днес Ким Йо-джонг, сестрата на лидера и високопоставена фигура в Работническата партия на Корея, отхвърли съмненията относно състоянието на шпионската сателитна програма на страната и намекна за нов тест на междуконтинентална балистична ракета .

"В това време, когато правото ни на съществуване и развитие е застрашено, как да спрем напредъка си от страх от санкции, които не за първи път преживяваме", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия обяви, че напада Украйна щото Украйна искала да я нападне. Та да преварят сакън. Сърбия вече 2 седмици реве, че Косово щяло да я напада та и те току виж... Кимчо и той да не остане назад се натиска. Много си приличат диктаторите.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То се видя,Япония, колко технологично е напреднала след като им гръмнаха атомните централи построени от Уестинхаус. Колкото и Украйна,кога им гръмна Чернобил.А че са жестоки е ясно и поради факта че убиха бившия си Министър председател защото искаше да подобри отношенията си с всички съседи на Япония.Тия времена, когато ходеха по Света с фотоапарати и с имаха всичко което можеше да го развият и при тях отдавна са минало.А от както им гръмнаха централите имат толкова много опасна ядрена криза
12
3
 
1
 
! Отговори
34535 преди 1 година
Япония е толкова развита технологично, че срокът за разработка на ядрена бомба по независими оценки е 4ри месеца. Все пак имат много ядрени централи. По последна информация включват спрените централи и имат сериозна мощност за построяване на боен флот. След една година ще са в състояние да отвеят не само северна, но и южна Корея, за тях проблемът е Китай и те си го казват сами. Не е този *** дебеланко или руснаците, които така или иначе са направили пумпали в руско-японската война.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 и 12 напиши го още веднъж
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако такава инвазия се случи, резултатът ще е обединение на двете кореи и изчезването на Япония от картата на Света.А САЩ-саните ще се снишат по ниско от тревата на футболно игрище.Малкия от север изобщо не се шегува а вече има и оръжия които могат да стигнат и до Вашингтон.Че ядрени бойни глави може да им качи.И изобщо не го интересува, какво мислят другите.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако такава инвазия се случи, резултатът ще е обединение на двете корени и изчезването на Япония от картата на Света. А САЩ-самите ще се снимат по ниско от тревата на футболно игрище.Малкия от север изобщо не се шегува а вече има и оръжия които могат да стигнат и до Вашингтон.
8
4
 
4
 
! Отговори
Кин Мун преди 1 година
Налудничаво болшевиче.Тлъст ,като ***.Болно мозъче.
7
0
 
3
 
! Отговори
сашо преди 1 година
До Анонимен--- Съвет от приятел не е лошо да отидеш на лекар докато е рано защото само глупости и едно и също драскаш без да мислиш.
6
6
 
2
 
! Отговори
ема преди 1 година
Няколко С.Корейски ракети са достатъчни за да отидат самураите дъното на океана завинаги.Няма да може да ги спаси даже и господ.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Японците май пак ще ядат ядрената опашка. Тоя път от Северна Корея.
4
10
 
5
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 1 година
Северна Корея през ден тестват балистични ракети, способни да носят ядрена бойна глава прелитащи над японските острови.. Северна Корея успя да произведе ядрен заряд и дори извърши 5 испитания на ядрено оръжие. Май Японците трябва да се замислят, преди да нападнат Северна Корея. Че да не ядът пак атомната бомба.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Токио, под мъдрото пиндостанско ръководство, твърдо реши да увеличи военните разходи.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КНДР и Иран ще се бият до последния руснак! Слава Путин!!!
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На дебелия Путин така му е казал. Кофтито е, че КНДР изпрати всички боеприпаси в Украйна, даже и МиГ-21, което им е най-модерното оръжие е там на фронта и сега се чуди какво да прави. Армия 2 милиона, пък няма обувки и оръжие... Все ще се намери някоя сабя де.